Mobilya sektöründe hammadde sıkıntısı: İhracat kotası getirilsin

Pandemi süreciyle birlikte artan hammadde sıkıntısı mobilya üreticilerinin sektörel bir sorununa dönüştü. Üreticiler yerli firmalara ihracat kotası getirilerek iç piyasaya destek olunmasını istiyor.

Google Haberlere Abone ol

Ali Vefa Yurdal

GAZİANTEP - Bir yılı aşkın süredir devam eden korona virüsü salgını nedeniyle mobilya üreticilerinin yaşadığı hammadde sıkıntısı artarak devam ediyor. Sektörde önü alınamaz bir sorun haline gelen hammadde tedariki ve fahiş zamlar nedeniyle mobilyacıların birçoğu üretime ara vermek zorunda kaldı. Gaziantep’te mobilya üreticilerini çıkmaza sokan sorunlardan dolayı sektörden doğrudan ve dolaylı etkilenen 100 bin kişinin ekonomik olarak zorlanacağı ifade ediliyor.

'HAMMADDE SIKINTIMIZ ÜST SAFHADA'

Ayşe Pınar Tümüklü

Gaziantep Mobilya İhracatçılar Birliği ve Oğuzeli ilçesine kurulan Oğuzeli Mobilya Kent Kooperatif Başkanı Ayşe Pınar Tümüklü, “Mobilya sektörüyle ilgili en büyük sıkıntı ham madde yetersizliğidir. Piyasada ham madde bulunamıyor. Çok fazla zam geliyor. Gelen zamlardan dolayı da mobilyacılar insanlara fiyat veremiyor. Hammaddenin tüm kademelerinde sıkıntı yaşıyoruz. Mobilyanın bütün alt gruplarından aksesuarlarına, kısaca her şeyiyle ilgili şu anda ciddi anlamda sıkıntı yaşıyoruz. Bu sorunlardan dolayı da esnaf müşteriyle sıkıntı yaşıyor” dedi.

'İŞLETMELER ARA VERİNCE DURUM İŞÇİLERE YANSIYACAK'

Hammadde yetersizliğine dolayı birçok işletmenin çalışmalarına ara vermek zorunda kaldığını belirten Tümüklü, “Bu durum işçilere yansıyacak. Mecburen işçilere tatil vermek zorunda kalacaklar. Gaziantep’te yaklaşık bin 500, Türkiye genelinde ise 40 binin üzerinde sadece ihracatta çalışan mobilya üreticisi var. Türkiye’de odalara kayıtlı 60 binin üzerinde mobilya esnafı var. Odalara kayıtlı olmayanları da dahil edecek olursan 100 bine yakın mobilya üreticisi var. Gaziantep’te mobilya sektörünün olumsuz etkilenmesinde dolayı en az 100 bin kişi ekonomik bir sıkıntı içine girecek” diye konuştu.

'GAZİANTEP’İN 500 MİLYON DOLARLIK İHRACAT HACMİ VAR'

Gaziantep’te mobilya sektöründe 500 milyon dolarlık ihracatın olduğuna vurgu yapan Tümüklü, “Türkiye mobilya ihracatında dünyada sekizinci sıraya ilerledi. Dünya genelinde 178 milyar dolar mobilya ihracatı yapılmaktadır. Türkiye bu ihracatın yaklaşık 3,5 milyar dolarını yapmaktadır. Gaziantep bazında baktığımız zaman ise 500 milyon dolarlık bir ihracat hacmi görüyoruz. Türkiye’de mobilya sektörünün kötü gidişatından 6 milyon esnaf olumsuz etkilenmektedir" dedi.

Tümüklü ayrıca hammadde ihracatını yapan yerli firmalara koyulan kotalarla iç piyasaya destek sağlanması yönünde bir beklentide oldukları belirtti.