Mısır'dan Türkiye ile 'normalleşme' açıklaması: İstişare süreci başlatılacak

Mısır Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ebu Zeyd, Dışişleri Bakanı Şukri'nin Türkiye ziyaretinin ardından yaptığı açıklamada iki ülke ilişkilerini yoluna koymak için istişare süreci başlatılacağını söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Mısır Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ahmed Ebu Zeyd, Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şukri'nin 10 yılın ardından Türkiye'yi ziyaret ederek mevkidaşı Mevlüt Çavuşoğlu ile görüşmesi sonrası basına açıklamalarda bulundu. Ebu Zeyd, 'Türkiye ile ilişkileri düzeltmek amacıyla bir istişare sürecinin başlatılacağını' duyurdu.

AA'nın aktardığına göre, Mısır Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ebu Zeyd, Mısır'ın özel televizyon kanalları "Al-Hayat" ve "Sada Al-Balad"a yaptığı açıklamada, Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şukri'nin Türkiye ziyareti ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile görüşmesinin sonuçlarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Ebu Zeyd, Şukri'nin Türkiye'yi Maraş merkezli depremler dolayısıyla 'insani dayanışması amacıyla ziyaret ettiğini' dile getirdi.

'İSTİŞARE SÜRECİ İLİŞKİLERİN HIZLA DÜZELMESİNDE BELİRLEYİCİ OLACAK'

Mısır basınına yaptığı açıklamada Türkiye ve Mısır arasındaki ilişkilere değinen Ebu Zeyd, "Her iki tarafın, Katar'da gerçekleştirilen toplantının ardından ilişkilerin normal seyrine döndürülmesi yönündeki ortak arzusunu yansıtan birçok mesajı var" dedi.  Mısır Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, "Üzerinde anlaşmaya varılan şey, iki tarafın doğrudan angaje olacağı bir süreç belirlemektir. Bu süreçte, müzakere konuları belirlenir ve her ülkenin tutumuna ilişkin net bir vizyon sunulur. Başlatılacak bu istişare süreci, ilişkilerin hızla düzelmesi ve canlılık kazanmasında belirleyici olacak" değerlendirmesinde bulundu.

Şukri'nin Türkiye ziyaretinin bir sonraki aşamada bu istişare yolunun başlatılmasında katkısı olacağını belirten Ebu Zeyd, "Bu istişare süreci yakın gelecekte ilişkileri normale döndürmeyi amaçlıyor" ifadelerini kullandı.

Ne olmuştu?

Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şukri, 10 yıl aradan sonra 27 Şubat'ta Türkiye’ye geldi; Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Mısır Dışişleri Bakanı Şukri'yi Adana Havalimanı'nda karşıladı. İki bakan Mısır’dan yardım malzemesi taşıyan “El Hürriye” gemisinin yanaştığı Mersin Uluslararası Limanı’nda açıklama yaptı.

Çavuşoğlu, Mısır ile ilişkilerde yeni sayfalar açıldığını, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah Sisi'nin Doha'da yaptığı görüşmenin de son derece verimli olduğunu kaydederek Şukri ile Adana Şakir Paşa Havalimanı'nda yaptığı görüşmede de bu ilişkileri geliştirmek için atılacak adımları ele aldıklarını aktardı. Çavuşoğlu, ayrıca, "Bizim görüşmelerimizden sonra Cumhurbaşkanlarımız Türkiye'de ya da Mısır'da görüşebilir. Bu doğrultuda da bundan sonra bir araya gelmeye devam edeceğiz" bilgisini paylaştı.

Bakan Şukri de Mısır ile Türkiye arasındaki ilişkileri tekrar eski düzeyine getirmeye ve her iki ülkenin ortak çıkarına uygun şekilde çok çok ileriye götürmeye önem verdiklerini kaydederek, "Mısır her zaman Türkiye'deki kardeşlerinin yanında olacaktır. İlişkilerimizin de bundan sonra en iyi düzeye geleceğine inanıyorum" ifadelerini kullandı.

Mısır Dışişleri Bakanı Şukri, Türkiye'ye gelmeden önce Suriye'ye giderek ülkede iç savaşın başladığı 2011 yılından bu yana ilk defa dışişleri bakanlığı düzeyinde resmi bir ziyaret yaptı. (DIŞ HABERLER)