Mimarların açtığı dava sonucunda doğa harikası Kıbrıs Vadisi kurtuldu

Yargı, Ankara’daki Kıbrıs Vadisi’ne dönük statü değişiklikleri iptal etti. Mimarlar, vadi çevresindeki taş ocaklarının ruhsatlarının da acilen iptal edilmesini istedi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA- Mimarlar Odası Ankara Şubesi’nin açtığı dava sonucunda statü değişikliği nedeniyle yok olma tehdidiyle karşı karşıya kalan doğa harikası Kıbrıs Vadisi kurtuldu.

Ankara 11’inci İdare Mahkemesi, Mamak’taki Kıbrıs Vadisi’nin Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından, Doğal Sit Alanı Koruma Statüsü’nün, "Nitelikli Doğal Koruma Alanı" ve "Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanı" olarak tescil edilmesi işlemini iptal etti. 



‘TAŞ OCAKLARININ RUHSATI ACİLEN İPTAL EDLİMELİ’

Kararı değerlendiren Mimarlar Odası Ankara Şube Başkan Tezcan Karakuş Candan, “Yargı, Kıbrıs Vadisi’nin statü değişikliği ile yok edilmesine izin vermemiştir. Bilirkişi raporunu esas alan mahkeme, gerekçesinde statü değişikliğiyle, doğal ve kültürel peyzaj değerleri, biyolojik çeşitliliği, vadi ekosistemi ve bileşenleri açısından yüksek potansiyeli olan Kıbrıs Vadisi’nin zarar göreceğini ortaya koymuş ve dava konusu işlemi iptal etmiştir. Mimarlar Odası Ankara Şubesi olarak doğal ve kültürel varlıklarımızın korunması mücadelesinde elde ettiğimiz kazanımlar, doğa ve gelecek kuşaklar için hayati önem taşımaktadır. Kazanan kamu yararı olmuştur. Eşsiz güzellikteki Kıbrıs Vadisi’nde telafisi imkansız zararlar yaşanmadan vadinin yakın çevresinde verilmiş olan taş ocakları ruhsatları da acilen iptal edilmelidir” dedi. (DUVAR)