Mimarlar: MİT Mensupları Kooperatifi’nde adrese teslim kentsel dönüşüm

Mimarlar Odası, Ankara’da bulunan MİT Mensupları Kooperatifi’ne yönelik kentsel dönüşüm sürecini masaya yatırdı. Kooperatifin yakınındaki Hasan Tanık Cami’sini destekleyecek külliye yapılmasına ilişkin duyumlar aldıklarını belirten mimarlar kentsel dönüşümün adrese teslim olduğunu ifade etti.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Mimarlar Odası Ankara Şubesi, Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alay Komutanlığı karşısında yer alan MİT Mensupları Kooperatifi’ne yönelik kentsel dönüşüm sürecini online basın toplantısında ele aldı.
Toplantıya Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, Mimarlar Odası Ankara Şube Sekreteri Nihal Evirgen, şube avukatları ve mülkiyet sahipleri katıldı. Toplantıda, alandaki 10 bloktan sadece Hasan Tanık caminin arkasındaki 3 bloğun riskli ilan edilmesine ve sadece buradaki mülkiyet sahiplerine tebligatlar gönderilmesine dikkat çekildi.

‘MÜLKİYETE EL KOYMANIN ARACI HALİNE GELMİŞ'

Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alay Komutanlığı’nın karşısına Hasan Tanık Cami’sini destekleyecek külliye yapılmasına ilişkin duyumlar aldıklarını belirten Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, şunları söyledi:
“Aynı ada üzerinde sadece 3 bloka tebligat gönderilerek binaların yıkılmak istenmesi de bunu açıkça ortaya koyuyor. Burada adrese teslim bir kentsel dönüşüm söz konusudur. Birçok alanda gördüğümüz gibi burada da kentsel dönüşüm mülkiyete el koymanın aracı haline gelmiş. Köşkle taçlanan Cumhuriyet’in temsil aksının yıpratıldığını ifade ettiğimiz bir süreçte Hasan Tanık Camisi’nin yapılması, arkasından da bu alana dair bir adrese teslim bir kentsel dönüşüm süreci işletilmesi birçok sorunu barındırıyor. Mülkiyet sahipleri bu süreci takip ederken bizden hukuksal destek istediler. Avukatlarımız yol ve yöntem gösteriyor. Biz de bir taraftan plan süreçlerini takip ediyoruz, plan değişikliği olursa konuyu yargıya taşıyacağız.”

‘NİYETLERİ FARKLI’

Bir ada üzerinde aynı tarihte yapılmış olan 10 blok varken, sadece caminin arkasındaki 30 dairenin olduğu 3 blok için riskli alan kararı çıkmasını düşündürücü olarak niteleyen Candan sözlerini şu ifadelerle sürdürdü:
“Bu da niyetlerinin farklı olduğunu ortaya koyuyor. Riskli alan kararıyla bir yıkım sürecini organize edip ondan sonra plan değişikliği sürecine gidebilirler. Yapıların riskli olup olmadığı başka makamlar tarafından da değerlendirilmelidir. Teknik olarak rapor alınması gerekiyor. Saraçoğlu Mahallesi’nde biz bunu yaşadık iki kere riskli alan ilan ettiler. Öte yandan, kentsel dönüşüm mevzusu binanın yaşıyla ilgili değildir. Binanın sağlamlığı da önemlidir. Kentsel dönüşümün mantığı bir taraftan gasp etmek oluyor. Dikmen Vadisi’nde de bunu yaşadık. Orada da mülkiyet sahipleri, yeni yapıların paralarını ödeyemedikleri için satmak zorunda kaldı.”

‘AMAÇ CAMİYİ GENİŞLETMEK’

Toplantıda söz alan mülkiyet sahiplerinden Rıza Zedelenmez, “Şu anki proje durumunu asla öğrenemiyoruz. Belediyeden imar çapı ya da haritadan bir görüntü istedik. Binalarımızın yerine yeşil alan mı yapılacak öğrenmek istiyoruz. Çankaya Belediyesi’ne gittim, kentsel alan olduğu için bilgi veremiyoruz dediler” ifadelerini kullandı.

Bölgede oturan insanlara yönelik planlı bir yok etme sürecinin başladığını belirten mülkiyet sahiplerinden Sacit Kartal ise, “Önce rayicin üzerinden fiyatlar vererek evleri almaya başladılar. Sonra kentsel dönüşüm üzerinden yapılar riskli duruma sokuldu. Yenilenirse tabi ki daha iyi olacak, ancak yapılar korunarak yenilenmelidir. Evlerimiz yıkılarak planlı bir şekilde caminin etrafı genişletilmek ve külliye yapılmak isteniyor. Sadece 3 blok caminin bahçesine temas ediyor. 3’te iki çoğunluk sağlandığında belediye üzerinden ihaleye çıkarılmak isteniyor. 3 blokta toplam 30 daire var. 30 dairenin 26’sı karşı çıkıyor. 4’ü ise Namık Tanık’a ait. 45-50 yıllık binalar, herkes daha sağlıklı binalarda oturmak istiyor. Usulüne uygun bir şekilde dönüşüme girerse sorun yok. Ama şu anki amaç camiyi genişletmek. Burayı yıkıp önce yeşil alana çevireceklerini daha sonra arsayken istimlak edeceklerine ilişkin bir duyum da aldım” dedi. (DUVAR)