Milli Eğitim bütçesinde öğrencilere yemek yok

MEB 2024 bütçesi komisyonda görüşülüyor. Bakan Tekin en büyük payın eğitime ayrıldığını söyledi ancak Tekin'in gündeminde de bütçede de öğrencilere ücretsiz yemek talebi yer almadı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda Bakanlığının 2024 yılı bütçesi görüşülüyor.

2024 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu'nda en büyük payın bu yıl da eğitime ayrıldığını söyleyen Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, eğitim bütçesinin 1 trilyon 619 milyar 907 milyon 408 bin lira olarak belirlendiğini belirtti.

Bu rakamın 2024 yılı merkezi yönetim bütçesinin yüzde 14,6'sını oluşturduğunun altını çizen Tekin, "2002'de 4 milyar 955 milyon dolar olan Milli Eğitim Bakanlığı bütçesi, 2023 yılında 16 milyar 215 milyon dolara, 2024 yılında ise 38 milyar 294 milyon dolara çıkarıldı" dedi.

"Öğrencilere öğle yemeği" talebi ise bütçede olmadığı gibi Bakan Tekin'in de gündeminde yoktu.

ÜCRETSİZ YEMEK VE ANADİLDE EĞİTİM TALEBİ

Komisyon görüşmelerine katılan HEDEP Milletvekilleri, MEB’e bağlı anaokullarında ücretsiz öğünün kaldırılmasını protesto ederek yeni bütçede öğrencilere yemek verilmesi için kaynak ayrılmasını istedi. Vekiller “Bir öğün ücretsiz yemek” yazılı dövizler açtı.

Anadilinde eğitim sorununu da gündeme getiren HEDEP'li vekiller, Bakanlık bütçesinde Kürtçeye ve diğer dillere kaynak ayrılmamasının yanı sıra bu yönlü bir vurgu veya ifadenin dahi yer almamasını protesto etmek için “Anadilinde eğitim haktır” yazılı dövizleri de toplantı salonuna taşıdı.

KARACA: BÜTÇEDEN ÇOCUKLARIMIZIN HAKKINI İSTİYORUZ

Emek Partisi Gaziantep Milletvekili Sevda Karaca da Meclis'te düzenlediği basın toplantısında "1 öğün ücretsiz ve sağlıklı yemek" kampanyasını Meclis gündemine taşıdı. "Bütçeden kendi hakkımızı, çocukların hakkını istiyoruz" diyen Karaca, dayanışma ağlarıyla okullarda bir öğün ücretsiz, sağlıklı yemek için bütçe talebini yükseltme çağrısı yaptı.

TÜİK'in bu yıl ilk defa hazırladığı çocuk, yoksulluk ve yaşam verilerine göre Türkiye'de 0-17 yaş arası 9,4 milyon çocuğun; yani her iki çocuktan birinin yetersiz beslendiğine dikkat çeken Karaca, "Bu durum okula devamlılıktan çocuk işçiliğine; zihinsel gelişimden akademik başarıya; gelecekte doğabilecek kronik sağlık sorunlarından istismara kadar çok yönlü sonuçlar doğuruyor. Yani emekçinin çocuğu eğitimini tamamlayamıyor; çocuk işçilik giderek artıyor ve kız çocukları için erken yaşta zorla evlilik gündeme geliyor" diye konuştu.

'HALKIN YÜZDE 90'I İSTİYOR'

2022 Eylül ayında Ekmek ve Gül'ün başlattığı "1 öğün ücretsiz ve sağlıklı yemek" kampanyasını hatırlatan Karaca, "Bu kampanyanın ortaklaştırdığı ses, Bakanlığa da ulaştı. Çünkü kadınlar çocukları için ülkenin her yerinde kapı kapı dolaştılar. Okul önlerinde; çarşı, pazar, kent meydanlarında ve sosyal medyada yüz binlerce imza toplandı. Basın açıklamaları, paneller, etkinlikler, eylemler örgütlendi" dedi. Sendikaların, kadın derneklerinin, veli dernek ve örgütlenmelerinin, Ekmek ve Gül gruplarının el birliği ile örgütlediği kampanya kapsamında çocuk hak örgütleri, kitle örgütleri, kadın derneklerinin yer aldığı 46 örgütün "Beslenme çocuğun insan hakkıdır" açıklaması yaparak okullarda bir öğün ücretsiz, sağlıklı yemek talep ettiğini belirten Karaca, "Metropoll Türkiye'nin Nabzı raporuna göre devlet okullarında öğrencilere ücretsiz yemek verilmesini isteyenlerin halkın yüzde 90'ını oluşturduğu görüldü" dedi.

'SESSİZ SEDASIZ KALDIRILDI'

Milli Eğitim Bakanlığı'nın çağrılara yanıtsız kalamayarak 2022-2023 eğitim öğretim yılının ikinci döneminde okul öncesi ve taşımalı eğitim kurumlarında ücretsiz yemek uygulaması başlattığını ve uygulamanın bir eğitim öğretim dönemi sürdüğünü hatırlatan Karaca, eğitimin tüm kademelerinde uygulanması yerine yeni eğitim ve öğretim yılında uygulamanın sessiz sedasız yürürlükten kaldırıldığına dikkat çekti.

Bakanlığın, uygulamanın ne kadar yerinde olduğunu söylemekten geri durmadığını belirten Karaca, “O halde neden kaldırdınız?" diye sordu.

'BESLENME ÇANTASININ AYLIK MAALİYETİ ASGARİ ÜCRETİN ÜÇTE BİRİNİ AŞIYOR'

"1 Öğün Yemeğe Bütçe" talebini sürdürdüklerini ifade eden Karaca, "Çünkü bütçeden kendi hakkımızı, çocukların hakkını istiyoruz. Çünkü bu saray bütçesinde işçiye emekçiye ayrılan pay, durumu kurtarmaya yetmiyor! İki çocuklu bir aile için beslenme çantasının aylık maliyeti, asgari ücretlinin aylık gelirlerinin üçte birini aşıyor. Vergilerimizle oluşturulan merkezi bütçe ne ücretlerde ne sosyal haklarda bize dönüyor. Artan gıda enflasyonu, temel tüketim maddeleri başta olmak üzere her şeye gelen zamlar, TL'deki önlenemez değer kaybı en önce soframızdan azaltıyor" dedi.

'MÜCADELE EDELİM'

"Halkın kaynaklarını, halka aktarmak zorundasınız. Öğrenci başına teşvik verilen özel okullara; gelecek 40 yılı sermayeye peşkeş çekilen otoyol, köprü, hastane projelerine değil" diyen Sevda Karaca, "Gelin birliğimizi daha da güçlendirerek, kazanımlarımızı korumak için denetim görevi de dahil, ilkokul, ortaokul, lise ve üniversitede ücretsiz yemek uygulamasını kazanmak için mücadele edelim" sözleriyle kadınlara mücadele çağrısı yaptı.

MEB BÜTÇESİNİN DAĞILIMI

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda sunum yapan Bakan Tekin, gelecek yıl için Milli Eğitim Bakanlığına tahsis edilecek 1 trilyon 90 milyar 229 milyon 668 bin liralık bütçenin dağılımını ise şöyle açıkladı:

- 2024 yılında engellilerin toplumsal hayata katılımı ve özel eğitim programına 56 milyar 922 milyon 916 bin lira,
- Hayat boyu öğrenme programına 21 milyar 77 milyon 399 bin lira,
- Ölçme, seçme ve yerleştirme programına 468 milyon 3 bin lira,
- Ortaöğretim programına 331 milyar 287 milyon 777 bin lira,
- Temel eğitim programına 574 milyar 564 milyon 240 bin lira,
- Uluslararası eğitim işbirlikleri ve yurt dışı eğitim programına 11 milyar 300 milyon 859 bin lira,
- Yönetim ve destek programına 94 milyar 608 milyon 474 bin lira.

345 milyar 814 milyon 782 bin lirası YÖK, YÖKAK ve üniversitelerin bütçesi, 4 milyar 692 milyon 832 bin lirası ÖSYM Başkanlığı bütçesi, 132 milyar 990 milyon 126 bin lirası Yükseköğretim Kredi ve Yurtlar Kurumu bütçesi, 19 milyar 709 milyon lirası ilköğretim öğrencilerinin ücretsiz ders kitabı giderleri, taşımalı ilköğretim ve ortaöğretim uygulaması kapsamında öğle yemeği giderleri ve özel eğitime ihtiyaç duyan öğrencilerin taşıma giderleri için Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Fonundan aktarılacak ödenek, 1 milyar 300 milyon lirası okullarda kullanılacak kömür alımları için Hazine ve Maliye Bakanlığı bütçesinde tefrik edilen ödenek, 25 milyar 171 milyon lirası aday ve çıraklara ödenecek devlet katkısı için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bütçesinde tefrik edilen ödenek olmak üzere eğitim bütçesinin 1 trilyon 619 milyar 907 milyon 408 bin lira olarak öngörülüyor. (HABER MERKEZİ)