Milaslılar elektrik zamlarını protesto etti

Kent Konseyi'nin çağrısıyla bir araya gelen Milaslılar, elektrik zamlarını Aydem Elektrik önünde protesto etti.

Google Haberlere Abone ol

İZMİR – Muğla'da Milas Kent Konseyi'nin çağrısıyla bir araya gelen Milaslılar, elektrik zamlarını protesto etmek için basın açıklaması düzenledi. Aydem Elektrik önünde düzenlenen açıklamaya çeşitli siyasi parti ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri de katıldı. Açıklamada, “Zam sermayeye fatura vatandaşa”, “Enerji haktır kamulaştırılsın” ve “Yolsuzluklara naş naş” yazılı dövizler taşındı. Sık sık, “Aydem elini cebimizden çek”, “Zam zam zam kurtuluş ne zaman” sloganları atılan açıklamada konuşan Kent Konseyi üyesi Serap Türker, Anayasasının 56'ıncı maddesinde yer alan, “Devlet, herkesin hayatını, beden ve ruh sağlığı içinde sürdürmesini sağlamakla yükümlüdür” ibaresine dikkat çekti.

'ZAMLAR BEDEN VE RUH SAĞLIĞINI KORUMAYI İMKANSIZ KILDI'

Son zamların insanların beden ve ruh sağlığını korumalarını imkansız kıldığını belirten Türker, "Elektrik, akaryakıt, yakacak ve gıda maddelerine yapılan zamlar bizlerin hayatını çekilmez hale getirmiştir. Bu zamların arasında bir tanesi var ki akıllara durgunluk verecek düzeyde. Evet, elektrik zammından bahsediyoruz. İşçinin, memurun, emeklinin maaşına yüzde 25-30 arasında zam yapılırken, elektriğe yüzde 127 zam yapılmıştır. Bu da emekçinin aldığı maaş farkının bile üzerine çıkmıştır” diye konuştu.

Asgari ücretin temel ücret haline geldiği Türkiye'de yapılan harcamaları karşılayabilmenin mümkün olmadığını söyleyen Türker, “Isınmak için yaktığı odunu kömürü düşünmek zorunda kalan, klimasını elektrikli ısıtıcısını kapatmak zorunda kalan, aydınlanmak için ampullerini söndürüp adeta karartılmış mekanlarda yaşamak zorunda kalan, tüp bitmesin diye yeniden odun ateşinde yemek pişirmeye başlayan, ocaktaki tencereyi doldurmakta zorlanan, arabasına koyacağı akaryakıtı düşünen, kırmızı ışıkta beklerken kontak kapatıp yokuş aşağı inişlerde vitesten atan bu halk bu zulmü hak etmiyor” dedi.

'BU ZAMLI FİYATLARLA ELEKTRİK KULLANIMI MÜMKÜN DEĞİL'

Öncelikli taleplerinin özelleştirmelere son verilerek halkın malının halka iade edilmesi ve halk için üretim yapılması olduğunun altını çizen Türker, “Elektrik üretiminin özelleştirilmesinden sonra dağıtımının da özelleştirilmesi, bu sistem üzerinden beslenenlerin sayısını artırmış, kazançlarını düşürmüştür. Elektriğe yapılan insafsız zamların asıl sebebi üretim-dağıtım maliyetlerinin artması değil, sistemden beslenen asalakların sayısının artmasıdır“ diye konuştu. Zamlı fiyatlarla elektrik kullanımının mümkün olmadığını vurgulayan Türker, şöyle devam etti: “Ev ve işyerlerimizde kullanamadığımız elektriğin bize ne faydası olacak? Ay sonunu bile getiremeyen hemşerilerimizi tepkimizi göstermek üzere elektrik faturalarımızı simgesel olarak yakmaya çağırıyoruz. Lütfen hepimiz faturalarımızı kovaların içine atarak görevlilerce yakılmasını bekleyelim. Sen yanmasan, ben yanmasam, nasıl çıkar karanlıklar aydınlığa.” (DUVAR)

Etiketler milas elektrik