Miçotakis'in Ukrayna ziyareti: S-300'ler mi gündemde?

902 isimli haber sitesinde, Miçotakis'in ziyaretinin 'Atina'nın Kiev'in mücadelesini destekleme konusunda çok daha iddialı bir rol oynamaya hazırlandığının sinyalini verdiği' yorumu yapıldı.

Google Haberlere Abone ol

LEFKOŞA - Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, Ukrayna'nın Odessa kentine sürpriz bir ziyaret gerçekleştirdi. Miçotakis'in ziyareti olaylı geçti çünkü Odesa Limanı yakınlarında yapılan görüşmeler sırasında, Yunanistan heyetine yakın bir noktada patlama meydana geldi. 

Yunanistan'da yayın yapan medya kuruluşları, Odessa'da bir füzenin Miçotakis'in ekibinin yaklaşık 200 metre yakınına düştüğünü yazdı. Patlamanın ardından herhangi bir can kaybı gerçekleşmediği belirtilirken, Miçotakis ile Zelenskiy bir araya geldi. Odessa'daki gelişmeler Atina'da geniş yankı uyandırdı. Medya kuruluşları, yaşananları özel bültenlerle kamuoyuna duyurdu. Muhalefet cephesinden ise Miçotakis'e karşı eleştiriler yükseliyor.

'HİÇ KİMSE BİZİ YILDIRAMAYACAK'

Odessa saldırısından bir gün sonra Bükreş'te düzenlenen Avrupa Halk Partisi konferansında konuşan Miçotakis, Rusya'ya yönelik açıklamalarda bulundu. Kathimerini gazetesinde yer alan habere göre Yunanistan Başbakanı, "Hiç kimse bizi yıldıramayacak" mesajını vererek, "Korkmayacağız, Ukrayna'yı ve cesur vatandaşlarını gerektiği sürece desteklemeye devam edeceğiz. Ve bu konuda birlik olmaya devam edeceğiz" ifadelerini kullandı. 

Miçotakis, Avrupa'nın Ukrayna'daki gelişmelere benzeri görülmemiş bir birliktelikle karşılık verdiğini ve Rusya'ya sert yaptırımlar uygularken Ukrayna'yı askeri ve ekonomik olarak desteklediğini belirterek, "Uluslararası hukukun ihlali ve sınırları zorlama girişimleri siyasi ailemiz tarafından kabul edilmeyecektir" dedi. Saldırıyla ilgili olarak ise, "Ukrayna'ya olan desteğimizi bazı düşmanlarımız için beklenmedik bir şekilde gösterdik" açıklamasında bulundu. 

ABD'DEN TAM DESTEK

ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada ise, Odessa ziyaretinin ardından Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile Miçotakis'in bir telefon görüşmesi gerçekleştirdiği kaydedildi. Açıklamada, şu ifadelere yer verildi: "ABD ve Yunanistan, ikili ilişkilerinin önemini ve NATO müttefikleri olarak barış ve refahın desteklenmesindeki ortak değerleri bir kez daha teyit etti. Bakan, Yunanistan'ın Ukrayna'nın güvenliğine katkılarından dolayı Başbakan'a teşekkür etti." 

GİZLİLİK İÇERİSİNDE DÜZENLENEN ZİYARET

Haber sitesi TOC ise, Miçotakis'in yankı uyandıran Odessa ziyaretinin ayrıntılarını paylaştı. Habere göre ziyaret, Miçotakis ve Zelenskiy arasında ocak ayı sonunda gizlice planlanmış bir telefon görüşmesi sonucunda gerçekleşti.

 

Öte yandan Yunanistan medya kuruluşları, ABD'nin Ukrayna'daki savaşta kullanmak üzere Yunanistan'dan talep ettiği askeri teçhizata odaklandı. Efimerida ton Sintakton gazetesi ve diğer medya kuruluşları, ABD'li yetkililerin daha önce Yunanistan'a envanterindeki Rus yapımı S-300 füze bataryalarını Ukrayna güçlerine devretmesi çağrısında bulunduğunu hatırlattı. Muhalif basın kuruluşları, "Atina daha önce buna yanaşmazken, şimdi dinamikler değişiyor gibi görünüyor" diye yazdı. Aynı kaynaklar, Miçotakis'in Ukrayna savaşına doğrudan müdahil olmak istemediğini de vurguladı. 

Atina'nın çekincelerine rağmen, Blinken'in yakın dönemde Miçotakis'e hitaben kaleme aldığı mektupta, Yunanistan'a askeri teçhizat satışı ve Ukrayna'ya askeri donanım sağlama hedefi arasında bağ kurarak, "Yunanistan'ın Ukrayna'ya transfer edebileceği veya satabileceği savunma yetenekleriyle ilgilenmeye devam ediyoruz. Yunanistan için 200 milyon dolara kadar olası ek Dış Askeri Finansman fırsatlarını araştırabiliriz" mesajı vermişti. 1990'lı yıllarda Kıbrıs Cumhuriyeti S-300 füze sistemine sahip olmak için harekete geçmiş, ancak Türkiye'nin tepkisi nedeniyle söz konusu füzeler Girit'e konuşlandırılmıştı.

MUHALEFETTEN SERT TEPKİ

Atina'daki muhalefet, Miçotakis'in Odessa ziyaretinin, 'ülkenin Ukrayna savaşına katılımının kabul edilemez bir şekilde derinleşmesi' olarak değerlendirdi. Yunanistan Komünist Partisi (KKE), yayımladığı kısa basın açıklamasında Başbakanı, savaşın tüm cephelerine, Ukrayna'dan Orta Doğu'ya ve Kızıldeniz'e karışmakla suçladı ve Yunanistan halkını 'bu politika değişikliğini daha kitlesel ve militanca bir şekilde reddetmeye' çağırdı.

902 isimli haber sitesinde yer alan açıklamada, Yunanistan'ın Ukrayna'ya yapacağı askeri yardımın boyutunun hala belirsiz olduğu kaydedildi. Ayrıca, Miçotakis'in aktif savaş bölgesine yaptığı yüksek riskli ziyaretin, "Atina'nın Kiev'in Rus saldırganlığına karşı mücadelesini silahlandırma ve destekleme konusunda çok daha iddialı bir rol oynamaya hazırlandığının sinyalini verdiği" görüşü öne çıkarıldı. Açıklamada, "Miçotakis, NATO'nun Ukrayna'da tırmanan vekalet savaşına paralel olarak Yunan politikasını temelden yeniden yönlendirmeye kararlı görünüyor" ifadelerine yer verildi.