Miçotakis: Libya'nın komşusu Türkiye değil Yunanistan'dır

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, Libya'nın yeni hükümetine Türkiye'yle denizcilik anlaşmasından çekilme baskısını sürdürüyor. Miçotakis, "Libya'nın komşusu Türkiye değil, Yunanistan'dır" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Türkiye ile Libya arasındaki 'Akdeniz'de Deniz Yetki Alanlarının Sınırlandırılması Anlaşması'nı tanımayan Yunanistan hükümeti, Trablus'ta yeni kurulan hükümet üzerindeki baskıyı artırıyor. Yunanistan'ın Trablus Büyükelçiliği'ni yedi yıllık bir aradan sonra yeniden hizmete sokmak üzere Libya'yı ziyaret eden Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, Atina'ya dönüşte "Libya'nın komşusu Türkiye değil, Yunanistan'dır" dedi.

'ANLAŞMA YASADIŞI, AVRUPA KONSEYİ DE BİZİMLE AYNI GÖRÜŞTE'

Trablus'ta Libya Ulusal Birlik Hükümeti Başbakanı Abdulhamid Dibeybe'yle ortak basın toplantısında söz konusu anlaşmanın feshedilmesi çağrısı yapan Miçotakis, Atina'da da Yunan basınıyla söyleşisinde ikili ilişkiler için anlaşmanın iptalini şart koştu. Miçotakis, kendi hükümetine yakın Star TV ile söyleşisinde, “[Trablus’ta yetkililere] Sözde Türkiye-Libya Muhtırası'nın bizim için yasal etkisi olmayan- egemenlik haklarını ihlal eden- yasadışı bir muhtıra olduğunu açıkça belirttim ve Libya hükümetine, Avrupa Konseyi'nin de bizimle aynı görüşte olduğunu hatırlattım" dedi.

'YUNANİSTAN-LİBYA ANLAŞMASI İÇİN GÖRÜŞMELER BAŞLAYACAK'

"Yunanistan neredeyse 10 yıldır Libya'daki gelişmelere kayıtsız kalmıştı. Böylece Doğu Akdeniz'de potansiyel olarak yeni dengeler oluşturmak isteyen diğer ülkelerin Libya'ya müdahale edebilmesi için fırsat doğdu" diye konuşan Miçotakis, Yunanistan ile Libya arasında deniz alanlarının sınırlandırılması için görüşmelerin başlayacağını açıkladı. Miçotakis, "Libya'nın komşusu Türkiye değil, Yunanistan'dır" ifadelerini kullandı.

'YABANCI SAVAŞÇILAR ÇEKİLMELİ'

Yunanistan Başbakanı, yeni dönemde Libya’nın yabancı askeri unsurlardan arındırılması gerektiğini belirtti, Atina'nın Libya’nın ekonomik açıdan imarında da rol alabileceğini söyledi.

'ORUÇ REİS GERİLİMİ YENİDEN TIRMANMAYACAK'

Söyleşide Miçotakis'e, Türkiye'nin Oruç Reis araştırma gemisiyle Ege'de yeniden sondaj çalışmalarına başlaması halinde bölgede gerilimin yükselip yükselmeyeceği de soruldu. Türkiye-Yunanistan ilişkilerinin seyri konusunda temkinli mesajlar veren Miçotakis, "Böyle bir şey olmayacak. Çünkü Yunanistan, Ankara'yla anlaşmazlığı Avrupa’nın Türkiye ile müzakere gündemine eklemeyi başardı" dedi.

“Avrupa Konseyi'nin kararları çok açık" diyen Miçotakis, "Türkiye’ye ilişkin kademeli, orantılı ve değiştirilebilir bir yaklaşımdan bahsediyorlar. Yani Türkiye'ye çok özel koşullarda Avrupa ile olumlu bir gündemin olumlu yönlerinden yararlanma umudunu veriyoruz. Ve belli ki şartlardan birisi de, Türkiye'nin Doğu Akdeniz'de hem Yunanistan hem de Kıbrıs aleyhine gerginlik üretmemesi" ifadelerini kullandı.

İŞBİRLİĞİ MESAJI

Miçotakis, Türkiye'yle Yunanistan ve Avrupa Birliği arasında olası işbirliği hakkında da, “Türkiye ile sadece Avrupa olarak değil, Yunanistan olarak da, mülteci meselesi gibi istişare edebileceğimiz alanlar var" mesajını verdi. Yunanistan Başbakanı, "Türkiye'nin Avrupa Birliği-Türkiye Ortak Deklarasyonu'nu tam olarak hayata geçirmesini, yasa dışı göç akışını önlemek için elinden gelen her şeyi yapmasını ve elbette Ege adalarından geri dönüşleri kabul etmesini bekliyoruz” dedi.

Yunanistan hükümeti, Türkiye ile Libya'daki Ulusal Mutabakat Hükümeti'nin 2019'da imzaladığı anlaşmaya karşı çıkmıştı. Atina, söz konusu anlaşmada Girit adasının Türkiye-Libya kıyılarının arasındaki varlığının görmezden gelindiğini vurgulamış, dönemin Libya büyükelçisini sınırdışı etmiş ve Ankara'ya misilleme olarak Mısır'la benzer anlaşmalar imzalama yoluna gitmişti. Türkiye de, kendisinin Libya'yla yaptığı anlaşmayı ihlal ettiği gerekçesiyle Yunanistan-Mısır mutabakatına karşı çıkmıştı.