Miçotakis, Çipras'ın istifasına şaşırmadı: 'Beklenen bir karar'

Aleksis Çipras'ın SYRİZA liderliğinden istifasını yorumlayan Miçorakis, 'uğradığı üç ezici yenilgiden sonra bunun beklenen bir karar olduğu' değerlendirmesinde bulundu.

Google Haberlere Abone ol

 

DUVAR - Yunanistan’ın eski başbakanı ve ana muhalefet partisi lideri Aleksis Çipras, SYRİZA’nın başkanlığından istifa etti. 2010’lu yıllarda ülkesinin siyasi gündemine damgasını vuran politikacı, partisinin 25 Mayıs ve 21 Haziran seçimlerinde yaşadığı hezimet sonrasında görevinden istifa etme kararı aldı.

Başbakan Kiriakos Miçotakis başta olmak üzere, birçok siyasetçi Çipras'ın istifasını yorumladı. İstifa haberi SYRİZA içerisinde deprem etkisine neden oldu. Öte yandan SYRİZA yetkilileri, seçim yenilgisinin gölgesinde olağanüstü kongre hazırlıklarını başlatıyor.

Çipras, Zapyon Sarayı'nda gerçekleştirdiği olağanüstü açıklamada parti liderliği için tekrar aday olmayacağını duyurdu. İstifa konuşmasında, "Temsil etmek istediğimiz tüm dostları ve sosyal grupları kucaklayan yeni bir SYRIZA sürecinin bir parçası olarak derin bir yenilenme ve yeniden kuruluş amacıyla istifa ediyorum" dedi. 

PARTİ SEKRETERLERİ TARTIŞTI

Eski başbakanın yakın mesai arkadaşı ve eski hükümet sözcüsü Dimitris Tzanakopoulos da SYRİZA Merkez Komitesi'ne istifasını sundu. İlk bilgilere göre dün gece sunulan istifa, Çipras tarafından kabul edilmedi.

Tzanakopoulos'un istifası, seçim gecesi parti merkezinde Panos Rigas ile çok hararetli bir kavgaya giriştiği yönündeki haberlerin ardından geldi. "Demokrasi" gazetesine göre, iki eski parti sekreteri sadece ağır sözler sarf etmekle kalmadı, aynı zamanda yumruklaşmaya noktasına vardı.

'BEKLENEN BİR KARAR'

Avrupa Birliği (AB) zirvesine katılmak için Brüksel'de bulunan Başbakan Kiriakos Miçotakis, gelişme hakkında basına 'SYRIZA'nın ve kendisinin uğradığı üç ezici yenilgiden sonra bunun beklenen bir karar olduğu' yorumunda bulundu.

Çipras'ın eski yol arkadaşı Yanis Varoufakis ise Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, şu ifadeleri kullandı: "SYRİZA'nın yenilgisinin sorumluluğunu istifa ederek üstlenmesi, aramızdaki anlaşmazlıklar ne olursa olsun, olumlu karşılanmaktadır. Aslında bu durum, teslim olmayan ilerici güçlerin yeniden bir araya getirilmesini daha da acil hale getiriyor" mesajını verdi.

Atina'daki son bilgilere göre Çipras'ın istifa haberi sonrasında SYRİZA Genel Merkezi'nde üzüntü ve kaygı hakim. İstifa haberi birçok SYRİZA yetkilisini hazırlıksız yakalamış durumda. Son seçim yenilgisinin ardından parti yetkilileri olağanüstü kongre hazırlıklarını moralsiz bir şekilde başlatıyor.