Metin Akpınar hesabı Metin Akpınar'ın mı?

Metin Akpınar adına X'te açılan ve politik paylaşımlar yapılan hesap sanatçıya mı ait?

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - X'te (Twitter) @MetinAkpinar_ isimli hesaptan, sanatçı Metin Akpınar'a atfedilen paylaşımlar yapıldı. Sanatçının adı ve fotoğrafı kullanılarak açılan hesapta çok sayıda gönderi de var.

Teyit.org, hesabında gerçekten Akpınar'a ait olup olmadığını inceledi. 

Tanınmış kişilerin isimlerini kullanarak açılan taklit hesaplar bütün sosyal medya mecralarında görülebiliyor. Bu sayfalar "hayran sayfası", "parodi hesap" ya da "resmi olmayan hesap" gibi ifadelerle açılabiliyor. 

@MetinAkpinar_ isimli hesaptan da herhangi bir biyografi yazısı olmadan paylaşımlar yapılmış. Kullanıcı yorumlarında ise bu paylaşımları yapanın gerçek Metin Akpınar olduğunu düşünenler olduğu görülüyor.

 

Haziran 2022'de açılan hesapta daha önce paylaşımların yapıldığını fakat silindiğini tespit ediyoruz. Mevcut haliyle ilk paylaşıma Aralık 2023'te rastlıyoruz. Yapılan paylaşımların tümü politik. Bu paylaşımlarda imla hatalarının yapıldığını ve amiyane tabirlerin kullanıldığı görülüyor.

Bu tespitler ve resmi hesap olduğuna dair işareti bulunmayışı hesabın sahte olabileceğini gösteriyor.

Konuyla ilgili daha kesin bilgi almak için Metin Akpınar'ın önceki beyanlarına bakılabilir. Kafa TV YouTube hesabında Ekim 2023'te yayınlan bir kesitte Metin Akpınar sosyal medya kullanmadığını söylüyor.

Metin Akpınar açıklamasında “Benim hiç hesabım yok, izleyenlerime de duyururum" diyor.

Sanatçının daha önce de pek çok kez sosyal medya kullanmadığını belirten ifadeleri bulunuyor. Örneğin 2015 yılında “Bu ülkeden utanıyorum” başlığıyla sosyal medyada yayılan bir yazının da ona ait olduğu iddia edilmiş ama kendisi bunun doğru olmadığını belirtmiş.

2018 yılında verdiği söyleşide de "Mesela benim fanlarım var. Ben onların kimler olduğunu bilmiyorum. Onlar benim adıma bazı fikirler ileri sürüyorlar ve resmimi de koyuyorlar. Halbuki onları ben söylemiyorum" demiş.

Gazeteci Uğur Dündar da Metin Akpınar'ın sosyal medya kullanmadığını daha önceki yıllarda yazmış.

Yani sanatçının beyanlarını ve önceki yıllarda da çok kez taklit hesaplar açıldığını göz önünde bulundurunca @MetinAkpinar_ isimli hesabın da sahte olduğu anlaşılıyor.

Sosyal medya platformlarındaki sahte profiller seçim, kriz, afet gibi dönemlerde artış gösteriyor. Bu sahte ve taklit hesaplar, başka birinin kimliğine bürünmekten yanıltıcı bilgilerin tanıtımını yapmaya, dolandırıcılıktan iftiralara kadar pek çok eyleme neden olabiliyor. (Kaynak)