Mesut Yılmaz'ın vefatıyla bir devrin perdesi kapanıyor

Mesut Yılmaz'ın vefatıyla bir devrin perdesinin artık kapanmakta olduğunu dile getiren gazeteci Murat Yetkin, "Acaba Erbakan ve Yılmaz anlaşabilseydi, bugün başka bir Türkiye de olabilir miydi? 28 Şubat süreci yaşanır, hükümet dağılır mıydı örneğin? Erbakan’ın hataları partisini çatlatır, AK Parti ortaya çıkıp tek başına iktidar olur muydu?" diye sordu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Gazeteci Murat Yetkin, bugün vefat eden eski başbakan Mesut Yılmaz'a yer verdiği yazısında, 28 Şubat sürecine dair hatırlatmada bulundu.

Yılmaz ile Necmettin Erbakan'ın olumsuz sonuçlanan koalisyon görüşmesini hatırlatan Yetkin şunları yazdı:

Bir siyaset gazetecisi olarak cevap bulamadığım sorular arasındadır: Haziran 1996’da Refah Partisi lideri Necmettin Erbakan, koalisyonu Doğru Yol Partisi (DYP) lideri Tansu Çiller yerine Anavatan Partisi (ANAP) lideri Mesut Yılmaz ile kurmuş olsaydı, Türkiye siyasi tarihi nasıl seyrederdi? Çünkü biliniyordu Yılmaz ile Erbakan’ın görüştükleri ve anlaşamadıkları. Anlaşmazlık konusu Yılmaz’ın iki bakanlığı Erbakan’a bırakmak istememesiydi: Maliye ve Diyanetten sorumlu devlet bakanlığı.
Erbakan bunun üzerine yönünü, o güne dek Yılmaz’ı Erbakan’la anlaşarak Türkiye’de laikliğin son bulmasına ortak olmakla suçlayan Çiller’e çevirmişti. Anlaştılar. Erbakan Türkiye’nin ilk İslamcı başbakanı, dünyada da seçimle işbaşına gelmiş ilk İslamcı siyasetçi oldu.
Acaba Erbakan ve Yılmaz anlaşabilseydi, bugün başka bir Türkiye’de olabilir miydi? 28 Şubat süreci yaşanır, hükümet dağılır mıydı örneğin? Erbakan’ın hataları partisini çatlatır, AK Parti ortaya çıkıp tek başına iktidar olur muydu?
Mesut Yılmaz’ın bugün, 30 Ekim’de tedavi görmekte olduğu İstanbul’da vefatı ile bir devrin perdesinin artık kapanmakta olduğu söylenebilir.

YAZININ TAMAMI