Meslek örgütlerinden ‘ODTÜ’ desteği: ABB’yi iletişime davet ediyoruz

Mimarlar ve Şehir Plancıları, ODTÜ bileşenlerine destek açıklaması yaptı, “Bileşenlerin saldırıya uğramaları tarihe Ankara’da yerel iktidarın utanması gereken bir not olarak düşmüştür” dedi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA- Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) bileşenleri, 8 Kasım Salı günü Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB) önünde yaptıkları açıklamanın ardından polisin saldırısıyla karşılaştı ve 7 kişi gözaltına alındı. ODTÜ’den geçtiği belirtilen ‘Rant Yolu’ olarak nitelenen çalışmaların iptalini isteyen ODTÜ bileşenlerinin gözaltına alınmasına TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şubesi ve TMMOB Şehir Plancıları Odası Ankara Şubesi ortak açıklamayla tepki gösterdi.

‘PROJE ASFALT DÖKMEKTEN ÖTEYE GEÇMİYOR’

“Ankara Büyükşehir Belediyesi; ulaşıma dair bütüncül planlama kararları ve detaylı analiz çalışmaları olmadan parçacıl uygulamalarla, ‘trafik hafifletme’ gerekçesiyle onlarca yol, katlı ve köprülü kavşak projesini uygulamaktadır” denilen açıklamada, projenin asfalt dökmekten öteye geçmediği, uzun vadede trafik yoğunluğuna neden olacağı ifade edildi. Açıklamada ayrıca proje kapsamında sadece orman alanlarının yok edilmediği, aynı zamanda Ankara’nın batı ve güneybatı koridorları üzerinde davaların devam ettiği “rant projelerinin” de ödüllendirildiği belirtildi.

‘ODTÜ’DEN GEÇECEK YOK TIPKI ATATÜRK ORMAN "ÇİFTLİĞİ’NDEN GEÇİRİLEN YOL GİBİ SALT BİR PLAN VE DAVA SÜRECİ DEĞİLDİR, ÖTESİDİR’

TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şubesi ve TMMOB Şehir Plancıları Odası Ankara Şubesi, Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin, katılımcı belediyecilik anlayışı kapsamında “Daha önceki planlarda güzergâhı belirlenen bu yol uygulamasından vaz mı geçilmiştir? ‘Herhangi bir çalışma yoktur’ denilen projenin yapım ihalesinin gerçekleşmiş olması bu yönde yapılan bir çalışma olduğu anlamı taşımamakta mıdır?, Yol kademelenmesindeki bozucu etkisi açık olan yolun Ankara trafiğinde yaratacağı etki hesaplanmış mıdır?” sorularına yanıt vermesini istedi.

Açıklamanın devamında ise “ODTÜ’den geçirilmek istenen yol için ‘planı iptal edemiyoruz, yargı karar verdi’ diye açıklanması Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin yetkilerinin farkında olmadığının ifadesinden öte bir şey değildir. ODTÜ’den geçecek yol, tıpkı Atatürk Orman Çiftliği’nden geçirilen yol gibi salt bir plan ve ‘dava’ süreci değildir, ötesidir” denildi.


‘ODTÜ BİLEŞENLERİ’NİN VE ANKARALILARIN SALDIRIYA UĞRAMALARI TARİHE YEREL İKTİDARIN UTANMASI GEREKEN BİR NOT OLARAK DÜŞMÜŞTÜR’

Yapılan açıklamada ODTÜ bileşenlerinin ABB önünde polis tarafından darp edilmesi ve gözaltına alınmasına dair ise “Barışçıl yöntemlerle kent hakkı mücadelesi veren ODTÜ Bileşenleri ve Ankaralıların belediye önünde darp edilmeleri ülke çapında kamuoyu vicdanını yaralamış ve demokrat çevrelerden tepki, kınama mesajları yayınlanmıştır. Siyasi aktörler değişirken ODTÜ öğrencilerinin ve bileşenlerinin araziler üzerinden her dönem zorbalığa maruz kalmaları ve buna itiraz sonucunda da saldırıya uğramaları tarihe Ankara’da yerel iktidarın utanması gereken bir not olarak düşmüştür” denildi.

‘BİLİM VE MESLEK ÇEVRELERİNE KULAK TIKAYAN ANLAYIŞIN SALT BİR GENEL ANKETLE KARAR ALARAK ÇÖZÜM ARAMASI İŞGALDİR’

Meslek örgütleri, ABB’nin anket yapılacağı açıklamasına karşılık ise şu ifadeleri kaydetti:

“Halkımızın itirazlarını Büyükşehir meclisine getirmesini engelleyen bir anlayışın 'dava sürecinden sonra Ankara geneli anket yapacağız' açıklaması da önceki tartışmalı projelerde başvurduğu popülist bir yöntem olan anket uygulamasının bir kaçış rampası olarak kullanılmasından başka bir şey değildir. Büyükşehir’in aldığı her tepkiden sonra anket yapımına yönelerek sorunların çözümünde sığ bir yaklaşım göstermesi artık nüktedan bir hal almaktadır. Nitekim bu projeden direkt olarak etkilenen okul ve mahalle sakinlerine, bilim ve meslek çevrelerine kulak tıkayan bir anlayışın salt bir genel anketle karar alarak çözüm araması abesle iştigaldir.”

“Kentsel meseleler, kentin karmaşık toplumsal yapısı gereği karmaşık süreçler barındırır” ifadelerine yer verilen açıklamanın devamı şu şekilde sıralandı:

“PAYDAŞLARIN RIZASI ALINMADAN ATILACAK ADIM TEPKİLERİ ÇEKECEKTİR: Erişilebilirliği ve bilimselliği oldukça tartışmalı olan bir anket, karmaşık süreçler barındıran kentsel meselelere bir çözüm arayışı olamaz ve bu çaba bir arayış gibi sunulamaz. Dolayısıyla, Ankaralıların itirazlarını 5 soruluk bir anketle çözeceğiz gibi bir yaklaşım, ya baştan aşağı bilgisiz bir tavra ya da beceriksiz bir yönetim örneğinin üstünü kapatma niyetine işaret etmektedir. Hassas ve şeffaf bir süreç yürütmeden, ODTÜ öğrencileri ve bileşenleri başta olmak üzere tüm paydaşların rızası sağlanmadan atılacak her adım doğal olarak bütün tepkileri üzerine çekecektir.

ABB’Yİ EN KISA SÜREDE AKLI SELİME DAVET EDİYORUZ: TMMOB Şehir Plancıları Odası Ankara Şubesi ve TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şubesi olarak, kent hakkı talebini dile getirmeye çalışanların zorbalıkla susturulmasını kınıyor ve uzun bir süredir yakından takipçisi olduğumuz ODTÜ arazisine yönelik rant yolu projesine karşı ODTÜ öğrencileri ve bileşenlerinin ortaya koydukları mücadelenin yanında olduğumuzu bir kez daha vurguluyoruz. Ankara Büyükşehir Belediyesi’ni Ankaralılara ve ODTÜ bileşenlerine karşı takındığı tavırla ilgili olarak aklı selime ve en kısa sürede bilimsel/mesleki çevrelerle iletişime geçmeye davet ediyoruz.” (DUVAR)