Merkez Bankası: Döviz hesaplarını TL'ye çevirenlere destek sağlanacak

Merkez Bankası, döviz hesapları ve katılım fonlarını TL'ye çevirenlere destek sağlanmasına karar verildiğini duyurdu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB), döviz hesapları ve döviz cinsinden katılım fonlarını Türk Lirası'na çevirenlere destek verileceğini duyurdu.

TCMB'den yapılan yazılı açıklamada, bankacılık sistemindeki toplam mevduat ve katılım fonu içinde Türk Lirası'nın payının artırmak için kararlar alındığı belirtildi.

Buna göre, 20 Aralık 2021 tarihinde ABD Doları, Euro ve İngiliz Sterlini cinsinden döviz tevdiat hesabı veya döviz cinsinden katılım fonu bulunan yurt içinde yerleşik gerçek kişiler, hesaplarını vadeli Türk Lirası mevduat ya da katılma hesabına dönüştürmeleri halinde destekten yararlanabilecek.

Hesaplar 3, 6 ve 12 ay vadeli olarak açılabilecek. Açılacak Türk Lirası vadeli hesaplara işleyecek faiz/kâr payı ile hesap açılışı ve vade sonundaki kur değişim oranı kıyaslanarak yüksek olan oran üzerinden mevduat ve katılım fonu sahibine ödeme yapılacak.

Hesap açılışındaki kur ile vade sonu kurunun ne olduğuna bakılmaksızın anapara ve faiz/kâr payı tutarı müşteriye banka tarafından ödenecektir.

Vade sonu kuru üzerinden hesaplanacak tutar, anapara ve faiz/kâr payı tutarından büyükse; aradaki fark TCMB tarafından karşılanacak. Vadeden önce hesaptan para çekilmesi durumunda destekten faydalanılamayacak. (HABER MERKEZİ)