Merdan Yanardağ: TELE1’i kurda kuşa yem etmeyeceğiz

RTÜK, TELE1'in kesinleşmemiş cezalarını da dahil ederek vergi dairesine aktardı. Merdan Yanardağ, hacizle karşı karşıya kanalla ilgili olarak "TELE1'e el koyma girişimi" dedi.

Google Haberlere Abone ol

 

DUVAR - Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), TELE1’e verilen fakat kesinleşmemiş cezaları işleterek vergi dairesine devretti. Kanal eğer 23 Haziran’a kadar bu parayı ödemezse açık artırma usulüyle satılığa çıkartılacak. Ayrıca kanala ödeme yapmaları için yalnızca iki haftalık süre verildi. Yanardağ bunun bir RTÜK operasyonu olmadığını vurgulayarak şunları söyledi: “Bunu yapan RTÜK üzerinden Maliye Bakanlığı. Yani siyasi iktidar. RTÜK, cezalardan doğan alacağını maliyeye devretmiş. Bir bölümüne itiraz ettik ve kazandık. RTÜK’ün de kazandıklarına itirazlarımızı sunduk. Bunların çoğu şu an istinafta. Bunların bize tebliğ ettiği miktar bu düzeyde bir para değil.”

‘TELE1’E EL KOYMA GİRİŞİMİ’

Yanardağ daha önce kanalın soruşturmalar geçirdiğini ve defalarca aklandığını belirterek sözlerine şöyle devam etti: “TELE1’in son derece şeffaf bir mali yapısı var. Hiçbir açık bulamadılar. Hem kurumu hem şirketi hem de bizi bireysel olarak soruşturdular. Bütün kayıtları incelediler. Biz buradan aklandık. Var olan borçları yapılandırdık. Yapılandırdığımız borçları düzenli bir şekilde ödüyoruz. Bunların dışında kalan küçük bir borç var. Toplamda 1 milyon 771 bin lira kamu alacağı çıkartmışlar. İdare 1 milyon 821 bin lirasını hemen tahsile koymuş. Şimdi de bir haciz işlemi başlattılar. Ancak hacze gelen olmadı. Hemen kanalın lisansının satışını devreye sokmuşlar. 23 Haziran’a kadar parayı ödemezsek İstanbul’da açık artırma yoluyla TELE1 satışa konulacak. Bu TELE1’e el koyma girişimi.”

‘BAĞIMSIZ MEDYA KURULUŞLARINI SUSTURMA OPERASYONU’

TELE1 bu duruma karşı nasıl bir yol izleyecek? Yanardağ bu soruya da şu yanıtı verdi: “Buna karşı öncelikle kamuoyunu bilgilendirdik. İzleyicilerimizin, dostlarımızın desteğiyle biz bu kumpası kırmaya çalışıyoruz. TELE1’i kurda, kuşa teslim etmeyeceğiz. Bu, bağımsız medya kuruluşunu susturma operasyonudur. Bu her şeyden önce demokratik direniştir. Bu girişime destek vermek gerekiyor. Bu sorun sadece TELE1’in sorunu değil. Basın ve ifade özgürlüğüne yönelik bir saldırıyla karşıyayız. Bu aynı zamanda iktidarın seçim hesapları yapmasıyla ilgili bir girişim.”

Yanardağ, kamuoyunda çok büyük destek aldıklarını vurgulayarak, “Sponsorluk kaynaklarımızı harekete geçirdik. Buradan gelen bir destek var. Bizim için manevi destek çok önemli. Bu tepki, dayanışma çok önemli bir anlam taşıyor. İzleyici sponsorumuz var. Demokratik bir finansal yönetim sahibiyiz. Bunu harekete geçiriyoruz" dedi.