Merdan Yanardağ, Öcalan sözleri nedeniyle gözaltına alındı

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı TELE1 Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ hakkında soruşturma başlattı. Yanardağ gözaltına alındı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Abdullah Öcalan ile ilgili yaptığı açıklamaları gerekçe göstererek TELE1 Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ hakkında soruşturma başlattı. Bugünkü canlı yayında polislerin kanala geldiğini kaydeden Yanardağ, canlı yayındaki konuşmasının ardından gözaltına alındı.

'TELE1'E OPERASYON'

Yanardağ canlı yayında şunları söyledi: 

"TELE1’e yönelik bir operasyon var. Dün geceden başlayan, benim adım üzerinden gerçekleştirilen bir kumpas operasyonu. Güya terör örgütünü ve suç olan fiili övmüşüm, iddia bu. Bizim bir yayınımız üzerine tamamen kurgu, montaj ve iftira üzerine inşa edilmiş bir suçlama kampanyası var.

Ben hiçbir terör örgütünü övmedim, hiçbir terör örgütü liderini de övmedim. Böyle bir kastım da niyetim de yok. O programda AKP milletvekili Galip Ensarioğlu’nun yeni bir çözüm süreci başlatma ve kendi iktidar alanları daralmış olan AKP’ye yeni bir alan açma çabası olduğunu dile getirdim. 6 gün önce dört soru 4 yanıt programda benim sorulara verdiğim yanıtlardan biri de Ensarioğlu’nun çıkışıydı.

Gündemdeki bu konu üzerine ben de yorumlarımı ortaya koydum Esas olarak neyi söyledim; bir AKP’nin yeni bir çözüm süreci başlatmak istediğini, Apo’ya bir af hazırlığı içinde olduğunu fakat Öcalan tecritte olduğu için bizim yürüyen pazarlığı bilmediğimizi, demokratik ülkelerde infaz yasalarında bu tip katı tecritlerin uygulanmadığını belirten bir değerlendirme yaptım. Ve esas olarak AKP’nin yeni dönemde hem bir af hazırlığı hem de Abdullah Öcalan üzerinden Türkiye’de siyaseti düzenleme girişimini eleştirdim. Bir daha altını çiziyorum; ben yurtsever ve sosyalist bir gazeteciyim. Hiçbir terör eylemini savunmayacağım gibi övmem de mümkün değildir. Övme yok, tam tersi AKP’nin övgülerine ilişkin ironik bir eleştiri var, göreceksiniz.

Geçen hafta salı günü yani 6 gün önce 4 Soru 4 Yanıt programında yaptığım değerlendirme 6 gün sonra bulunuyor. TELE1’e, bana ve bizim üzerimizden Türkiye’nin demokratik kamuoyuna ve güçlerine yönelik bir saldırı ve kumpasa dönüştürülmeye çalışılıyor."

ASRIN HUKUK BÜROSU: ÖCALAN ÖZGÜRLÜĞÜ TEMSİL EDİYOR

TELE1 Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ’ın gözaltına alınmasının ardından Asrın Hukuk Bürosu açıklama yaptı: 

"Özel İmralı statüsü gibi orada temel hak ve özgürlüklerin engellenmesi de İmralı’daki işkence biçimlerindendir. Şu an içinse 27 ayı aşkın bir süre boyunca her türlü girişime rağmen Sayın Öcalan ve diğer müvekkillerden haber alınamaması, dış dünyadan tüm bağlarının koparılması, sağlık durumları ile tutulma koşulları hakkında hiçbir bilgiye sahip olunamaması İmralı’da işkencenin geldiği en şiddetli aşamadır. Yanlış ve gayri meşru olanın bu uygulamalar olduğu açıktır.

Yine müvekkilimizin kişilik haklarına yönelik saldırıların da bu politikalardan ayrı olmadığı bilinmelidir. Hakim kılınmak istenen atmosferin aksine Sayın Öcalan’ın özgürlük ve demokrasiyi temsil ettiği milyonlarca insan tarafından deklare edilmiştir. 2006-2007 yılında Türkiye’de 3 milyonu aşkın insan TBMM’ye, 2013 yılında 10 milyonu aşkın insan da Avrupa Konseyine Sayın Öcalan’ın özgürlüğünü talep eden imzalarını sunmuşlardır."

İŞKENCE UYGULAMALARI SON BULMALI

İmralı’daki mevcut duruma karşı 2022 yılında Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Komitesine yapılan başvurumuz neticesinde BM İHK, 6 Eylül 2022 tarihinde verdiği tedbir kararını hükümete iletmiştir. BM İHK, ‘Avukatları ile herhangi bir kısıtlamaya maruz kalmadan derhal görüştürülmeleri gerekmektedir’ şeklinde verdiği tedbir kararını 19 Ocak 2023 tarihinde Hükümete yeniden hatırlatmıştır. Ancak Hükümetin uymakla yükümlü olduğu uluslararası nitelikteki karara halen uymadığını görmekteyiz. Bu karara uyulmaması ve diğer tecrit biçimlerinin sürdürülmesi görevi kasten kötüye kullanma suçu ile birlikte işkence suçunu oluşturmaktadır. Hükümete ve Adalet Bakanlığına açık çağrımızdır: BM İHK’nin tedbir kararına derhal uyulmalı, haber alamama hali ve işkence uygulamaları son bulmalıdır.”

Ne olmuştu?

Merdan Yanardağ, Can Bursalı'nın Gazete Duvar'da yayınlanan Galip Ensarioğlu söyleşisinde yer alan “Öcalan daha samimiydi” sözleri üzerine yaptığı değerlendirme nedeniyle hedef alınmıştı.

Tele1’de ekrana gelen “4 soru 4 yanıt” programında Öcalan’a yönelik tecritin kaldırılması gerektiğini söyleyen Yanardağ şu ifadeleri kullanmıştı: “İmralı’ya baktığımız zaman, 70 yaşını geçmiş bir Abdullah Öcalan ve kabul etmek gerekir ki çok uzun süredir, 25 yıldır kesintisiz hapiste ve tecritte olan bir kişiden söz ediyorum.

Türkiye’de en uzun süre yatan siyasi mahkumdur. Normal infaz yasaları geçerli olsa aslında serbest bırakılması gerekiyor, ev hapsi vs. Abdullah Öcalan’a uygulanan tecritin hukukta hiçbir yeri yoktur. Kaldırılması lazım. Biz görmüyoruz, duymuyoruz, tartışamıyoruz. O izliyor mu izlemiyor mu bilmiyoruz...
Ama orada elinde rehin olarak tutmuşsun, adamla pazarlık yapıyorsun. Onun üzerinden tehdit savuruyorsun. Ailesiyle bile görüşemiyor, avukatlarıyla görüşemiyor. Böyle bir infaz düzeni olabilir mi? Abdullah Öcalan hafife alınacak birisi değil. Neredeyse cezaevinde filozof oldu çünkü okumaktan başka bir şey yapmıyor. Siyaseti doğru okuyan, doğru gören, doğru çözümleyen son derece zeki birisidir.“
Yanardağ, AK Parti İzmir Milletvekili Mehmet Ali Çelebi'nin paylaştığı videonun ardından hedef gösterilmişti. (HABER MERKEZİ)