Menteşe’de 16 yıldır yaptırılmayan çimento fabrikası yeniden davalık

ÇED süresinin dolmasına iki gün kala Menteşe Belediyesi'nin ruhsat verdiği çimento fabrikasına bölge halkı tepkili. Yürütmeyi durdurma davasına ek olarak ruhsat iptali davası da açılacak.

Menteşe halkı, 27 Ocak'ta çimento fabrikasına karşı eylem yaptı.
Google Haberlere Abone ol

Osman Çaklı

DUVAR - Muğla'nın Menteşe ilçesinde uzun yıllardır karşı çıkılan, birçok kez dava açılan çimento fabrikasının kurulmasına yöre halkı itiraz ediyor.

Menteşe'nin Bayır ve Yatağan'ın Deştin mahalleleri arasında ADOÇİM Çimento Beton Sanayi ve Ticaret A.Ş. tarafından projelendirilen çimento fabrikasına karşı Muğla İdare Mahkemesi'nde "ÇED olumlu" kararının iptali için dava açıldı. Bu davanın yanı sıra Menteşe Belediyesi'nin verdiği ruhsatın iptali için de dava açılacak.

YARGI PROJEYİ DAHA ÖNCE DURDURDU ŞİRKET VAZGEÇMEDİ

Geçtiğimiz yaz aylarında yangında en çok tahrip olan ormanlara sahip Muğla'da enerji ve maden projelerine verilen izinler çevrecilerin ve bölge halkının tepkilerine sahne oluyor. Yetişkin ormanların küle dönüştüğü yangından Menteşe ilçesi de etkilendi. Büyük ve küçükbaş hayvancılıkla birlikte arıcılığın yoğunlukla geçim kaynağı olduğu Bayırlılar; çimento fabrikasının hem doğaya hem de geçim kaynaklarına zarar vereceğini ileri sürüyor. Şirketin projelendirdiği fabrikanın Bayır ve Deştin mahallerinin arasında kalan ormanlık alan içerisinde olmasına itiraz eden bölge halkının itiraz noktalarından biri de ağaçların kesilecek olması.

7 bin 751 dönümlük arazinin şirkete tahsisli olduğunu aktaran MUÇEP Menteşe Meclisi Eş Sözcüsü Mustafa Tuncaelli, şirketin üç ham madde ocağı ile beton ve çimento fabrikalarının kurulacağını söyledi. Yaklaşık 16 yıldır devam eden süreçte şirket 2005 yılında, köylü arazilerini satın alma yoluna başvurdu. Projenin ilk ÇED dosyası 2006 yılında hazırlandı. Köylüler nihai ÇED raporuna karşı dava açtı. Mahkeme yürütmeyi durdurarak köylülerin lehine karar açıkladı. Tuncaelli, daha sonra aynı şirketin Muğla Çimento adıyla 2010 yılında ikinci ÇED sürecini başlattığından söz etti. 

ÇED SÜRESİNİN DOLMASINA 2 GÜN KALA PROJEYE RUHSAT VERİLDİ

Şirketin aldığı ikinci ÇED raporunun süresi 2021'in son günlerinde geçerlilik süresini tamamlayacaktı. Ancak Menteşe Belediyesi tarafından 29 Aralık 2021'de verilen yapı ruhsatıyla ÇED dosyası onaylanmış oldu. Tuncaelli, belediyeye "şirkete ruhsat verme" tavsiyesinde bulunduklarını fakat belediyenin kendilerini dinlemediğini belirtti. Gelinen aşamada, projenin önünü belediyenin açtığına inanan Menteşeliler, ÇED dosyasına karşı dava açtı. Tuncaelli, ikinci davanın ise belediye tarafından verilen ruhsata karşı açılacağını söyledi.

Küçük aile tarımı, hayvancılık ve arıcılıkla geçimlerini sürdüren bölge halkının projeye razı olmadığını sözlerine ekleyen Tuncaelli şöyle devam etti: "Alanın 300-400 metre yakınlarında arı kovanları, zeytin bahçeleri var. Hiçbir şekilde kurala uymayan bir anlayış var. Aynı zamanda sulak alanlar ve tarım arazileri de var. Projenin kendisi bütünüyle yaşam alanlarına doğrudan etki edecek."