Menemen'de lise taşıma kararına tepki: Dava açılacak

İzmir'in Menemen ilçesindeki Atatürk Anadolu Lisesi'nin taşınmasına tepki gösteren öğrenci velileri okul önünde basın açıklaması düzenledi. Veliler, "Mağduriyet bizden doğmadı, okulumuz depremde hasar görmedi, biz mağdur edilmemeliyiz" dedi ve dava açacaklarını belirtti.

Google Haberlere Abone ol

İZMİR - Yaklaşık bir yıldır eğitimde çeşitli aksaklıkların yaşandığı pandemi koşullarında, öğrencileri zorlayacak yeni bir uygulama İzmir'in Menemen ilçesinde gündeme geldi. İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Menemen Atatürk Anadolu Lisesi'nin taşınması kararı alarak okula yazı gönderdi. Lisenin ilçenin dışında bulunan ve kullanılmayan Gazi İmam Hatip Kız Meslek Lisesi'nin yerine taşınacağı öğrenilirken, ilgili yazıda okulun 29 Ocak gününe kadar boşaltılması istendi. Menemen Atatürk Anadolu Lisesi'nin yerine ise depremde zarar gören Şehit Kemal İlkokulu ve 9 Eylül Ortaokulu'nun taşınacağı belirtildi.

AYDA 300-400 TL SERVİS ÜCRETİ ÖDENECEK

Öğrenciler ve veliler karara tepkili. Lisenin öğrencilerin can güvenliğinin hatta ulaşımın bile olmadığı bir yere taşındığını ifade eden veliler, bugün okul önünde bir basın açıklaması düzenledi. Açıklamaya öğrenci velilerinin yanı sıra Eğitim-Sen İzmir 2 Nolu Şube üyesi eğitim emekçileri de katılırken, "Menemen Lisesi'nin taşınmasını istemiyoruz" yazılı pankart taşındı.

Açıklamada konuşan okul aile birliği başkanı ve öğrenci velisi Serkan Akkoç, lisenin taşınacağı bölgeye otobüs ve toplu ulaşımın olmadığını, öğrencilerin toplu taşıma ile vardıkları son duraktan bir buçuk kilometre yürümek zorunda kalacaklarını söyledi. Okula ulaşım yolunun kaza ve can güvenliği riski taşıdığını da belirten Akkoç, ekonomik olarak zor durumda olan ailelerin aylık en az 300-400 TL gibi bir servis ücreti ödemek zorunda kalacağını söyledi.

'MAĞDURİYET BİZDEN DOĞMADI'

Bu kararla öğrencilerin nitelikli eğitim haklarının ellerinden alındığını da söyleyen Akkoç, okula çevre ilçelerden gelen öğrencilerin ve engelli öğrencilerin ciddi sıkıntılar yaşayacağını da kaydetti. Yaşanacak tüm sıkıntıları ilçe milli eğitim müdürlüğü yöneticilerine ilettiklerinde ise yetkililerin "Yapacak bir şeyimiz yok. Bu şartları kabul etmeyen veli ve öğrenciler naklini alır gider" cevabını aldıklarını belirten Akkoç, bu uygulamanın öğrencilerin eğitimlerine ve psikolojilerine ciddi zarar vereceğini belirtti.

Taşınma kararına karşı yasal haklarını kullanacaklarını vurgulayan Akkoç, "Taşınmak istenilen okulda bu koşullarda yapılacak olan eğitimin çocuklara faydalı olmayacağını düşünüyoruz. Biz veliler "olarak okulumuzun taşınmasını istemiyoruz. Basın açıklamasının ardından bin 258 öğrenci velisi adına idari mahkemeye müracaat ederek yasal hakkımızı arayacağız. Öğrencilerimizin puanla ve tercihle geldikleri okulumuzdaki kazanılmış haklarını vermeyeceğiz. Mağduriyet bizden doğmadı, okulumuz depremde hasar görmedi, biz mağdur edilmemeliyiz. Depremin yıkamadığı okulumuzu sizin yıkmanıza izin vermeyeceğiz" dedi. (DUVAR)