Memuriyetten çıkarılan Candan: Yargı önünde hesap verecekler

Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, İçişleri Bakanlığı tarafından hakkında verilen ihraç kararına “O saray boşalacak, TOGO kuleleri yıkılacak” sözleriyle tepki gösterdi.

Google Haberlere Abone ol

Nur Kaplan

ANKARA – Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, TOGO İkiz Kuleleri’ne karşı verdikleri yargı mücadelesinin ardından CHP eski Milletvekili Sinan Aygün’ün şikâyeti üzerine İçişleri Bakanlığı Yüksek Disiplin Kurulu tarafından kendisi hakkında başlatılan soruşturma kapsamında memuriyetten çıkarıldı.

Çankaya Belediyesi’nde memur olarak görev yaparken hakkında verilen ‘ihraç’ kararı sonrasında TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şubesi’nde açıklama yapan Candan, İçişleri Bakanlığı’nın kendi kurumu dışında bir kişi için disiplin soruşturması başlatarak ‘memuriyetten çıkarma’ cezası vermesinin Türkiye’de bir ilk olduğunu söyledi.

Candan açıklamasında, “Sinan Aygün, hem benim hem de yönetim kurulu hakkında Mülkiye müfettişleri üzerinden rapor verdi” diyerek, “Dokuz mesai arkadaşımla itiraz ettik. İktidar giderken toplum üzerinde bir baskı yaratmak istiyor Kamuoyu önünde öne çıkmış, mücadeleci insanlar işsizlikle açlıkla tehdit ediliyor. Mimarlar Odası’nın kent suçluları üzerinden verdiği mücadelenin faturası toptan buraya kesildi” ifadelerini kullandı.

‘YARGI ÖNÜNDE HESAP VERECEKLER’

Kararın siyasi olduğunu savunan Candan, devletin kendi memuruna bir komplo kurduğunu söyledi. Candan açıklamalarında şu ifadelere yer verdi:

“Bu kararın kimler üzerinden alındığını biliyoruz. Ben önceden üç işle uğraşıyordum. Şimdi iki işle uğraşacağım. Belediyeye gitme zamanımı kat be kat rantçıların peşine düşerek, bir adım geriye gitmeyerek devam edeceğim. Bozdukları bu terazi bir gün onları da tartacak. Cumhuriyet savcılarının görevlerini yapacağını biliyoruz. Baskıyla susturmaya çalışıyorlar olmuyor, tehditle susturmaya çalışıyorlar olmuyor. Biz bir adım geri atmayacağız. Onlar gidecek biz kalacağız. Dönüşümüz muhteşem olacak. O kararı verenler, verdikleri kararın sorumluluğu çocuklarının gözlerinin içine bakarak nasıl anlatacaklar. Bu karar daha sık birlikte olacağız demektir. O saray boşalacak, TOGO kuleleri yıkılacak, yargı önünde hesap verecekler. O gün biz orada tanık olarak bulunacağız.”

NE OLMUŞTU?

CHP eski Milletvekili Sinan Aygün’ün TOGO İkiz Kuleleri Davası’nda taraf olan Çankaya Belediyesi’nde çalışan Mimarlar Odası Ankara Şubesi Başkanı Tezcan Karakuş hakkında 'işe gitmeden maaş aldığı, haksız kazanç sağladığı' gerekçesiyle yaptığı şikâyet üzerine İçişleri Bakanlığı tarafından hakkında “memurluktan atılması” için soruşturma başlatılmıştı.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, mülkiye müfettişleri tarafından hazırlanan ön inceleme raporu uyarınca Karakuş hakkında soruşturma açılmasına izin vermiş, bunun üzerine Karakuş ve Çankaya Belediyesi, soruşturma izninin iptali için Danıştay’da dava açmıştı. Danıştay 18. Dairesi, Karakuş hakkında Çankaya Belediyesi’ndeki görevini aksattığı gerekçesiyle verilen soruşturma iznini iptal etmişti. Ancak soruşturma izni iptal edilmesine rağmen Danıştay kararını yok sayan İçişleri Bakanlığı Yüksek Disiplin Kurulu, Karakuş’un “memurluktan çıkarılması” için 6 Eylül Salı günü (bugün) toplandı. Karakuş hakkında memuriyetten çıkarılma cezası verildi.