Memur ve emekli zammı talebi: Yüzde 40 artı yüzde 10 refah payı

Memur ve emekli zammı için Kamu-Sen talebini, "2024'ün ilk 6 ayı için yüzde 40 ve yüzde 10'luk refah payı" olarak açıkladı. 

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Memur ve emeklinin önümüzdeki 2 yılı kapsayacak zam görüşmeleri başlıyor. Toplantıda memur ve emeklisinin 2024-2025 yıllarını kapsayan zam oranları değerlendirilecek. Kamu Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, "2024'ün ilk 6 ayı için yüzde 40 ve yüzde 10'luk refah payı talep ediyoruz" dedi.

'TALEPLER KABUL OLURSA EN DÜŞÜK MEMUR MAAŞI 32 BİN 148 LİRA OLACAK'

Kahveci, taleplerini şu şekilde sıraladı:

"2024 yılına yönelik birinci 6 ay için yüzde 40 artış istiyoruz. Bununla beraber yüzde 10’luk refah payı ilave edilmesini istiyoruz. İkinci altı ay için yüzde 30’luk artış talep ediyoruz. Bu yıla yönelik taleplerimizin toplamının kümülatifi yüzde 100,2’ye tekabül ediliyor. 2025 yılı için birinci altı aya yüzde 20, ikinci altı aya yüzde 20, yüzde 10 refah payı talep ediyoruz.

2022 yılının Ocak ayında yüzde 2,5’luk bir refah payı verildi. 2023 Ocak itibarıyla da 13,5’luk bir refah payı verildi. Bu refah payı kalıcı hale getirilmeli. Refah payı vermezsek, çalışanlar enflasyon miktarı kadar bir artışla karşı karşıya kalırsa sıfır zam demektir. Çalışanların alım gücünü reel olarak artıramayız. Refah payı vazgeçilmez unsurdur.

Taleplerimiz gerçekleşirse, 2024 yılı itibarıyla Ocak-Temmuz arasında en düşük memur maaşı 32 bin 148 lira olacak. Yıl sonu itibarıyla da 41 bine ulaşacak. Yoksulluk sınırının 35 bin liranın üzerine çıktığını dikkate alırsak, bir sonraki yıl itibarıyla yoksulluk sınırına ulaşmış olacağız. Bu zamlar yapıldığı zaman, ortalama memur maaşı 38 bin 578, yıl sonu itibarıyla da 50 bin 152 liraya yükselecek. Kamu çalışanlarının en düşük maaşı 22 bin lira olacaktı. Evet oldu ama en düşük devlet memuru maaşı 22 bin lira olmadı. 15’in birinci derecesinden yeni göreve başlayan bekar bir memurun maaşı 20 bin 350 lirada kaldı. Dolayısıyla bunun 22 bin liraya tamamlanmasını bekliyoruz."

BİRLEŞİK KAMU-İŞ'TEN AÇIKLAMA: SEYYANEN 8 BİN LİRA 77 KURUŞ... 

Birleşik Kamu İşgörenleri Sendikaları (Birleşik Kamu-İş) Konfederasyonu ile Savunma, Büro ve Destek Hizmetleri Sendikası (Savdes-Sen) üyeleri, memur ve memur emeklisinin 2024-2025 yıllarındaki mali ve sosyal haklarının belirleneceği 7. Dönem Kamu Toplu Sözleşmesi görüşmelerinin başladığı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı önünde basın açıklaması yaptı.

Bakanlık önünde ilk olarak Savdes-Sen üyeleri toplandı. Sendika Genel Başkanı Tuncay Cengiz, yaptığı açıklamada, memurların emek ve alın terinin yeterince savunulmadığını, maaşlarının açlık sınırına düşürüldüğünü öne sürdü.

Bunun, dünyada veya Türkiye'de yaşanan ekonomik kriz, enflasyon veya kamu kaynaklarının yetersizliği ile izah edilemeyeceğini söyleyen Cengiz, "En basit hesapla, kamu kaynaklarının adil bölüşümü çerçevesinde, en düşük memur ücretinin en düşük işçinin mali hakları ile eş değer olması gerekirdi. Yaşanan bu adaletsizlik maalesef basiretsiz ve beceriksiz sendikacılığın sonucudur" dedi.

Cengiz, bu adaletsizliklerin çözüm yerinin toplu sözleşme masaları olduğunu, memur ve emekli maaş ve tazminatlarının hayatın doğal akışına ve piyasa gerçeklerine uygun hale getirilmesi gerektiğini söyledi.

Memur ve memur emeklileri adına taleplerini sıralayan Cengiz, şöyle devam etti:

"En düşük memur ücreti, yoksulluk sınırı olarak belirlenmeli, altı aylık dönemler halinde yansıtılacak enflasyon farkları, enflasyonist ortamlarda aylık olarak yansıtılmalı, vergi dilimi yüzde 15'te sabitlenmeli, ülkenin ekonomik büyüme oranları, refah payı olarak her yıl başında ayrıca yansıtılmalıdır. Yılda dört defa net birer maaş tutarında ikramiye verilmelidir. Seyyanen verilen 8 bin 77 lira, taban aylıklara eklenmeli, emekli ücret ve ikramiyelerine de yansıtılması sağlanmalıdır."

Sosyal yardımlar kapsamındaki ücretlerin de artırılması gerektiğini belirten Cengiz, tüm taleplerinin, 7'inci Dönem Kamu Toplu Sözleşmesi kapsamına alınmasını, TBMM'nin açılmasıyla çıkarılacak torba yasalarla çözüme kavuşturulmasını istedi.

'GERÇEK BİR TOPLU SÖZLEŞME İSTİYORUZ'

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı önünde daha sonra Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu üyeleri bir araya geldi.

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu Genel Başkanı Mehmet Yeşildağ, yaptığı açıklamada, "Kamu emekçilerini, sözde toplu sözleşme masalarında satan, hak kaybına uğratan, kamu emekçilerini değil, AK Parti'nin çıkarlarını gözeten konfederasyon bugün masada oturmaktadır." görüşünü dile getirdi.

Önceki dönem toplu sözleşme görüşmelerinde kamu emekçileri ve emeklilerin enflasyona ezdirildiğini, açlık ve sefalete mahkum edildiğini savunan Yeşildağ, taleplerini şöyle aktardı:

"ILO sözleşmeleri başta olmak üzere uluslararası sözleşmelerle, evrensel sendikal hak ve özgürlüklerle uyumlu, grev hakkı ile tamamlanmış gerçek bir toplu sözleşme istiyoruz. Sendika özgürlüğünü sınırlayan yüzde 2 barajı kaldırılmalıdır. 2024-2025 yıllarında yapılması gereken ücret zamlarına temel oluşturacak şekilde tüm kamu çalışanlarının maaşları en az yüzde 115 oranında artırılmalıdır."

Genel Başkan Yeşildağ, maaşlara refah payının, aylık olarak da enflasyon farkının eklenmesini, tüm memurların ek göstergesinin 3600'e çıkarılmasını, sosyal haklarının iyileştirilmesini, eşit işe eşit ücret ödenmesini, mülakatın kaldırılmasını, sözleşmeli personelin tamamının kadroya geçirilmesini de istedi. (HABER MERKEZİ)