Memleket Partisi’nde olağanüstü kurultay: 'Birileri bizi sattı, o yüzden buradayız'

Memleket Partisi, altı üst düzey ismin istifasının ardından parti meclisini yenilemek üzere 1. Olağanüstü Kurultay’a gitti.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Memleket Partisi, yönetimdeki istifa dalgasının ardından ilk olağanüstü kurultayını Ankara’da bulunan bir otelde gerçekleştirdi. Muharrem İnce liderliğinde 13 ay önce kurulan partide, geçtiğimiz günlerde yaşanan üst düzey istifalar nedeniyle 60 kişiden oluşan parti meclisi 43 kişiye düşmüş, İnce yaşanan istifaları ‘kuruluş sancısı’ olarak değerlendirerek olağanüstü kurultaya gideceklerini açıklamıştı.

Parti meclisini yenilemek üzere bugün toplanan olağanüstü kurultaya, eşi Ülkü İnce birlikte katılan Muharrem İnce, partililerin oluşturduğu koridordan "Gençlerin umudu" sloganlarıyla geçerek kurultayın yapılacağı salona giriş yaptı. Kurultay’ın yapıldığı salona girişte son dönemde artan korona virüsü vakaları nedeniyle maske dağıtıldı ve salonda sık sık maske takılması yönünde anons yapıldı.

EN GENÇ ÜYEYE MAVİ KRAVAT HEDİYESİ

Memleket Partisi’nin 1. Olağanüstü Kurultayı’nda, Divan Başkanlığı’na İzmir il Başkanı Cüneyt Oğuz seçildi. Konuşmasını yapmak üzere kürsüye gelen Muharrem İnce, partide yer alan en genç üyeye mavi renkteki kravatını hediye etti.

'NEDEN SATTIKLARINI ZAMAN GÖSTERECEK'

İnce, kurultayı ‘olağanüstü’ yapmalarının nedenini, “Dağ başını duman almış dedik, beraber yola çıktık. Birileri bizi sattı, o yüzden buradayız. Neden sattıklarını zaman gösterecek. Ben sizinle sonsuza kadar yürümek için buradayım. Bu ülkenin kaderini değiştireceğiz” sözleriyle açıkladı.

‘MİLLETE ‘SÜRTÜK’ DİYORSUN, SEN DE 3-5 MİLYON İÇİN KATAR’IN KAPISINDA SÜRTÜYORSUN’

Türkiye’deki ekonomik tablonun giderek kötüye gittiğine dikkat çeken Muharrem İnce, bu durumun sorumlusu olarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan‘ı göstererek şöyle konuştu:

“Ekonomist olmaya gerek yok. Erdoğan bu ülkeyi batırdı. Ülkede zengin bir azınlık, yoksul bir çoğunluk var. Bunun tek sorumlusu Erdoğan’dır. Erdoğan’ın iş bilmezliği, Erdoğan’ın inadıdır. Memleketin hali içler acısı. Umudumuz Katar, umudumuz Suudi Arabistan. Millete ‘sürtük’ diyor. Erdoğan, millete sürtük diyorsun, 3-5 milyar dolar için Katar'ın kapısında sürtüyorsun. Kimmiş sürtük?"

‘TÜM SEKTÖRLER KÜÇÜLÜRKEN BANKACILIK SEKTÖRÜ REKOR SEVİYEDE BÜYÜDÜ’

Muharrem İnce, bütün sektörler küçülürken bankacılık sektörünün rekor seviyede büyüdüğünün de altını çizerek, “2021’in ilk beş ayı ile 2022 yılının ilk beş ayı kıyaslandığında bankacılık sektörü yüzde 434 büyümüş. Gelmiş geçmişin en büyük faizcisi Erdoğan’dır” dedi.

‘BAHÇELİ’YE GİTTİĞİMİ ELEŞTİRENLER KILIÇDAROĞLU’NUN NEDEN RANDEVU VERMEDİĞİNİ DE ELEŞTİRSİN’

Türkiye’de tarımın hiçbir zaman stratejik bir ürün olarak görülmediğini ifade eden İnce, “En büyük yanlışları ‘paramız var. Dışardan alırız’ yanılgısı oldu. Pandemi var, doğal afet var. Paran olsa da anlamayabilirsin. Mesela 10 yıl içinde su problemimiz var. Memleket Partisi’nin gıda güvenliği, tarım ile ilgili hazırladığı bir raporu var. Tüm partilerden randevu talep ettik. Pek çok siyasi parti genel başkanı randevu verdi. Bir sürü gereksiz adam ‘Bahçeli’ye neden gittin” diye eleştirdi. Sen Bahçeli’ye gittiğimi eleştireceğine Kılıçdaroğlu ile Akşener’in neden randevu vermediğini eleştirsene” ifadelerine yer verdi.

‘ALTILI MASADA BİRİ BİR ŞEY SÖYLÜYOR ÖBÜRÜ BAŞKA BİR ŞEY’

AK Parti’nin ve Erdoğan’ın 20 yılda ülkeyi batırdığına vurgu yaparak, altılı masanın da bu noktada çözüm üretemeyeceğine dikkat çeken Muharrem İnce, şöyle konuştu:

"İstanbul Sözleşmesi ile ilgili Kılıçdaroğlu başla bir şey söylüyor, Temel Karamollaoğlu başka bir şey söylüyor. Ali Babacan 'Ergenekon’u yeniden açacağız' diyor. Kılıçdaroğlu ertesi günlerde Ali Tatar’ın eşi Nilüfer Tatar’ı ziyaret ediyor. Ergenekon açılacak mı, açılmayacak mı? Birisi ekonomide kamulaştırma diyor, diğeri başka bir şey söylüyor. Mesela, eğitimde ne yapacaklarını bilmiyorlar. CHP, Libya tezkeresine 'hayır' dedi, İYİ Parti ise 'evet' dedi. Bu tezkere seneye de olacak. Ne yapacaklar? Hükümet düşer hükümet. Türkiye’de kafası en net parti Memleket Partisi'dir. Eğitimleri tarikatlara cemaatlere asla bırakmayacağız.”

‘BİZE OPERAYON ÇEKMEK İSTEDİLER AMA ÖRGÜTLER DİMDİK AYAKTA’

Konuşmasını "Bize operasyon çekmek istediler" sözleri ile tamamlayan İnce, “Bir yanda Cumhur İttifakı, diğer tarafta Millet İttifakı. Biz 'üçüncü yoluz deyince Muharrem İnce çıkıntılık yapar bunun partisini çökertelim. Birilerine sözler verelim' dediler, operasyon çektiler. Ama Allah’a şükür örgütler dimdik ayakta” dedi.

MEMLEKET PARTİSİ TÜZÜK DEĞİŞİKLİĞİNE GİTTİ

Kurulduğu günden bu yana katılımlar kadar, parti kuruluşunda yer alıp son dönemde art arda yaşadığı istifalar ile de gündem olan Memleket Partisi kurultayında tüzük değişikliğine gidildi.

Parti kuruluşu sırasında ‘en çağdaş ve en demokratik’ tüzüğün Memleket Partisi’ne ait olduğuna ve parti içi demokrasiye vurgu yapan Muharrem İnce, “Genel Başkan sultanlığına son verdik” ifadelerine yer vermişti.

OLAĞANÜSTÜ KURULTAYLARDA ‘BLOK LİSTE’ UYGULANACAK

Memleket Partisi’nin 1. Olağan Kurultayı'nın üzerinden bir yıl geçmeden tüzüğün 22 maddesinde değişikliğe gidildi. Tüzük Komisyonu tarafından yapılan çalışma kapsamında, başta Muharrem İnce olmak üzere parti yönetiminin ve genel merkezin müdahalesi olmadan belirlenmesi için önseçim ve kurultayda esas alınan çarşaf liste uygulamasında değişiklik yapıldı.

Buna göre sadece olağanüstü kurultaylarda geçerli olmak üzere çarşaf liste uygulamasına son verildi. Partide, olağanüstü kurultaylarda parti meclisi listesi blok liste yöntemiyle yapılacak.

GENEL BAŞKAN VEKİLLİĞİNE SON VERİLDİ

Kurultayda, parti tüzüğünün 29. maddesinde yer alan ‘genel başkanvekilliği’ ibaresine de son verildi. Kabul edilen önerge doğrultusunda artık Memleket Partisi’nde ‘genel başkanvekili’ bulunmayacak. Böylece, genel başkanın yokluğunda merkez yönetim kurulu toplantılarına genel başkanvekili değil, genel başkan tarafından belirlenecek merkez yönetim kurulu üyesi vekalet edecek.

TÜZÜK GERİLİMİ: 'ŞOV YAPMA SALONU TERK ET'

Kurultayda yapılan tüzük değişikliği sırasında bir üye kararlara itiraz ederek, konuşma talebinde bulundu. Divan başkanlığı tarafından talebine olumsuz yanıt alan üye, “Beni neden çağırıyorsunuz o zaman. Parmağı indir kaldır diye mi?” sözleriyle tepki gösterdi. Divan Başkanı Cüneyt Oğuz, üyeye “Şov yapma” diyerek salonu terk etmesini istedi. Bunun üzerine üye salondan çıkartıldı.

‘BLOK LİSTELERDE ATANMIŞ LİSTE RUHU VARDIR’

Tüzük değişikliğinin kabul edilmesinin ardından söz alan bir parti üyesi de yaptığı konuşmada ‘blok liste’ kararını eleştirdi, “Olağanüstü durumlar hiçbir zaman bitmez. Eleştirdiğimiz partiler gibi olmayalım. Blok listelerde atanmış liste ruhu vardır” dedi. Parti üyesinin aleyhte yaptığı konuşma sırasında araya giren Divan Başkanı Oğuz, tüzük değişikliğinin sebebini Muharrem İnce’nin ‘satıldık’ ifadeleri üzerinden açıkladı. 

BLOK LİSTEYLE SEÇİME GEÇİLDİ

Kurultayda 60 kişilik Parti Meclisi (PM) üye seçimine geçildi. Memleket Partisi lideri İnce’nin hazırladığı tek blok listeyle gidilen seçimde delegeler yeni parti meclisini belirleyecek.