Melayê Bateyî’nin orijinal el yazmalarını torunları koruyor

Kürt alim ve edebiyatçı Meleyê Bateyî’nin el yazmaları köyünde muhafaza ediliyor. Bateyî’nin en fazla bilinen eserleri arasında Mewlûda Kurdî, Dîwan, Hemahîl ve Kaşkol yer alıyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - 1670-1750 yılları arasında yaşadığı tahmin edilen Kürt alim ve edebiyatçı Meleyê Bateyî’ye ait el yazmaları, yaşadığı dönemde Hakkari'ye bağlı olan Beytüşebab (şimdi Şırnak'a bağlı) ilçesinin Bate köyünde muhafaza ediliyor. Bateyî, dini eserlerinin yanı sıra, edebiyat, tıp, astronomi alanındaki çalışmalarıyla da tanınıyor.

ORİJİNAL EL YAZMALARI MUHAFAZA EDİLİYOR

Bölgede birçok medresede ders veren ve dinsel, toplumsal ve edebi alanda 25 civarında eser kaleme aldığı kabul edilen Bateyî’nin en fazla bilinen eserleri arasında Mewlûda Kurdî (Kürtçe Mevlit), Dîwan, Hemahîl ve Kaşkol yer alıyor. Mewluda Kurdî'nin orijinal el yazmaları Bateyî'nin doğduğu ve kabrinin bulunduğu Bate köyünde torunları tarafından muhafaza ediliyor.

Bate köyünde yaşayan ve Melayê Bateyî'nin torunu olduğunu belirten Mele Nuri Güzel, Bateyî’nin el yazmalarının kendilerine emanet bırakıldığını söyledi. Mevlidin yanı sıra diğer eserlerin el yazmalarının da Bateyî tarafından kaleme alındığını belirten Güzel, Bateyî’nin Kürtçeye dair yaptığı çalışmaların Kürtler için unutulmayacak kadar önemli olduğunu vurgulayarak, eserlerin kendilerine kalan önemli bir miras olduğunu aktardı. (MA)