Meksika'da tartışmalı seçim reformuna onay: 'Demokratik bir gerileme'

Meksika'da Senato, tartışmalı seçim reformunu onayladı. Ulusal Seçim Kurumu Başkanı Lorenzo Cordova, reformu 'demokratik bir gerileme' olarak nitelendirdi. 

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Meksika'da Senato, 'ekonomik tasarruf sağlayacağı ve siyasi ayrıcalıkları azaltacağı' iddia edilen seçim reformunu onayladı. Senato'da yapılan oylamada, seçimleri denetleyen Ulusal Seçim Kurumu'nda değişiklik öngören reform lehine 72'ye karşı 50 oy kullanıldı.

Söz konusu reformun demokrasiyi zayıflatacağını savunan muhalefet ise değişikliği hemen yüksek mahkemeye taşıyacağını açıkladı. Birden fazla şehirde protestolar planlandı. 

AA'nın aktardığına göre, Devlet Başkanı Andres Manuel Lopez Obrador'un Senato tarafından oylanan reformun yasalaşması için onay vermesi gerekiyor. Seçim organının denetleme ve yaptırım yetkilerini sınırlayacak olan girişimi desteklediği bilinen Obrador'un reforma onay vermesi bekleniyor.

'SEÇİMLERİN ŞEFFAFLIĞINI RİSKE ATIYOR'

Ulusal Seçim Kurumu, oylamanın ardından, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, reformun, kurumun kampanya finansmanı kurallarını ihlal eden adaylara ve partilere uygulayabileceği yaptırımları zayıflatarak 'seçimlerin eşitliğini ve şeffaflığını riske attığını' ifade etti. Ulusal Seçim Kurumu Başkanı Lorenzo Cordova, reformu 'demokratik bir gerileme' olarak nitelendirdi. 

'B Planı' olarak bilinen reform girişimi, daha kapsamlı seçim değişiklikleri içeren anayasa reformu için Kongre'de yeterli oyu alamayınca Obrador tarafından aralık ayında önerilmişti.

Obrador, 2018'de seçimlerindeki zaferinden bu yana, seçim yapmanın maliyetli olduğundan defalarca şikayet ederek Ulusal Seçim Kurumu'nun bütçesini kısmaya çalışıyor ve sık sık bağımsız kuruluşun seçkinlerin elinde olduğunu iddia ediyor. (DIŞ HABERLER)

Etiketler Meksika seçim Senato