Meksika'da kadına şiddeti teşvik eden şarkılara yasak

Meksika'nın Chihuahua kenti, kadına şiddeti özendiren ve kadın düşmanlığı içeren şarkıların canlı müzik etkinliklerinde çalınıp söylenmesine yasak getirdi. Yasağı ihlal edenler para cezası ödeyecek.

Fotoğraf: Serra Akcan / csgorselarsiv.org
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Meksika'nın Chihuahua kentinde kadın düşmanı ve kadına şiddeti teşvik eden sözleri olan şarkıların canlı müzik yapılan mekanlarda çalınıp söylenmesine yasak getirildi.

The Guardian'ın haberine göre, kamusal alanda erkek şiddetini teşvik eden ve kadın düşmanı olarak değerlendiren şarkı söyleyen sanatçılara 55 bin sterline  (1,9 milyon TL) kadar para cezası verilebilecek. Yasak önerisini şehir konseyine getiren Pan partisinden Patricia Ulate, 'kadınlara karşı ciddi şiddet olayları ve devam eden maçoluk kültürü dahil acı gerçeklerin kanun yapıcıları toplumsal cinsiyet temelli şiddete karşı harekete geçirdiğini' söyledi. 

'KADINLARI NESNELEŞTİREN ŞARKILAR DA ŞİDDETTİR'

Alınan yasak kararı uyarınca, yasağı ihlal eden kişilerden alınacak para cezası, belediyenin kadınlar için başlattığı programlara ve sığınma evlerine bağışlanacak. Yasak kararına ilişkin açıklama yapan Chihuahua Kadın, Aile ve Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Komisyon Başkanı Patricia Ulate, "Chihuahua, eyalette kadınlara karşı yüksek oranlardaki yapısal şiddet sebebiyle cinsiyet alarmı verilen beş belediyeden biri. Bunları ortadan kaldırmaya katkıda bulunacak her eylem önemlidir" dedi. 

Şehirde alınan yasak kararı, belediye tarafından düzenlenip denetlenen etkinlikler için geçerli olacak. Chihuahua Belediye Başkanı Marco Bonilla, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, 'kim kadınlara karşı şiddeti teşvik eden şarkı söylerse, o kişinin para cezası ile karşı karşıya kalacağını' bildirdi. Bonilla, 'kadınları neseneleştiren ve cinselleştiren canlı müziğin de şiddet olarak değerlendirilebileceğine' vurgu yaptı.

1 milyon nüfuslu şehir, 2015 yılında da kamuya açık etkinliklerde şiddeti savunan ve teşvik eden müziklerin çalınmasını yasaklamıştı. (DIŞ HABERLER)