Mehmet Sincar davası yarın görülecek: 'Destek çok önemli'

30 yıl önce Batman'da öldürülen DEP milletvekili Mehmet Sincar davası yarın Diyarbakır'da görülecek. Avukat Şaneşin Aydın, dosyada adı olan bazı sanıklar için zamanaşımına dikkat çekti.

Google Haberlere Abone ol

Evrim Deniz

DUVAR - Faili meçhul cinayetleri araştırmak üzere gittiği Batman'da 4 Eylül 1993 günü faili meçhul bir cinayet sonucu öldürülen Demokrasi Partisi (DEP) Milletvekili Mehmet Sincar'ın davası yarın 13:30'da Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülecek. 

30 yıldır devam eden Mehmet Sincar davasının tek sanığı ise Hizbullah hükümlüsü Cihan Yıldız. Davanın zaman aşımı sürecine girdiğine dikkat çeken avukat Şaneşin Aydın duruşmaya destek çağrısında bulundu.

FAİLİ MEÇHUL CİNAYETLER İÇİN BATMAN'DAYDI

Demokrasi Partisi (DEP) Mardin Milletvekili Mehmet Sincar, 4 Eylül 1993'te 6 milletvekili ile beraber faili meçhul cinayetleri araştırmak üzere Batman'a gitmişti. Faili meçhul cinayetlerin işlendiği ve kaos ortamının hakim olduğu kentte inceleme yapan milletvekillerine sokak ortasında silahlı saldırı düzenlenmişti. Vücuduna sekiz kurşun isabet eden Mehmet Sincar ile DEP yöneticisi Metin Özdemir, bu saldırıda hayatlarını kaybetmişlerdi.

Susurluk kazasından sonra hazırlanan araştırma raporunda faillerin isimleri olmasına rağmen herhangi bir adımın atılmadığını belirten Şaneşin Aydın, sanıklar arasında dönemin OHAL valisi, o dönem içişleri bakanı olan Tansu Çiller ve "Yeşil" kod adlı Mahmut Yıldırım’ın bulunduğunu söyledi.

Mehmet Sincar katledildikten hemen sonra dönemin devlet bakanları olan Necmettin Cevheri ve Mehmet Gökhan'ın, katillerin yakalandığı yönünde açıklama yaptıklarına değinen Aydın, dönemin İçişleri Bakanı Mehmet Gazioğlu’nun ise bu bilgiyi yalanladığını belirtti. 

'SANIK AVUSTURYA'DA YAKALANDI'

2000’li yıllara kadar yürütülen aktif bir soruşturma dosyasının olmadığını belirten Sincar ailesinin avukatı Şaneşin Aydın, "1996 yılına kadar tüm girişimlere rağmen aydınlatılamayan davada Mehmet Sincar’ın katledilmesinden 7 yıl sonra, 28 Ocak 2000 tarihinde Beykoz Hizbullah evi baskınından elde edilen dokümanlar doğrultusunda ilk olarak bir soruşturma yürütüldü. Sanık Cihan Yıldız 15 Ağustos 2008 tarihinde Avusturya ülkesinde yakalanıp Türkiye’ye teslim edildi ve sanık, 10 Eylül 2008 tarihinde tutuklandı" diyerek süreci aktardı. 

‘ÇEŞİTLİ HUKUKSUZLUKLAR İLE BU DOSYAYI SONUÇLANDIRMADILAR’

Aydın, Cihan Yıldız ile birlikte yargılanan diğer Hizbullah sanıklarının aynı suçtan ceza almalarına rağmen yeniden yargılandığını hatırlattı. Sanıkların dosyalarının tekrar sonuçlandırılması için beklediklerini belirten Aydın, bunun hukuki hiçbir yanının olmadığının söyledi. Mehmet Sincar davasının bu şekilde bekletildiğini belirten Şaneşin Aydın, "Yıllardır bu gibi sonu olmayan döngüler ve hukuksuzluklar ile bu dosyayı karara bağlamadılar" dedi.  

‘BU KATLİAM, TEK BAŞINA CİHAN YILDIZ’IN TETİKÇİLİĞİYLE OLAN BİR ŞEY DEĞİL’

Sincar davasından sorumlu kişilerin tespit edilmesine rağmen Cihan Yıldız dışında sanık olmamasının da altını çizen Şaneşin Aydın, "Bu dava sadece Cihan Yıldız’ın tetikçiliğiyle olan bir olay değil. Batman’ın en işlek caddelerinden birinde gündüz ortası işlenmiş bir cinayet ve katledilen kişi Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin bir vekili. Yani bu dosyada belirli kişilerin parmağının olmadığından söz edemeyiz. Bunlar zaten başta Susurluk raporu olmak üzere belli başlı raporlarla gündeme gelen gerçeklikler" diye konuştu.

‘JİTEM ÜYELERİNE YÖNELİK ZAMAN AŞIMI’

Cihan Yıldız hakkında zaman aşımının söz konusu olmadığını belirten Aydın, sanık hakkında yeniden yargılama talep edildiğini ve sürecin yeniden başladığını aktardı. Mehmet Sincar’ın cinayetinden sorumlu diğer failler hakkında ise zaman aşımı olacağını dile getiren Aydın şunları söyledi: ‘’Bugüne kadar etkin bir soruşturma yürütülmedi. 2000 yılının sonunda bir Hizbullah üyesi, bir tetikçi karşımıza çıkarılıp olay örtbas edilmeye çalışıldı. Susurluk raporunda ismi geçen JİTEM üyelerine yönelik bir şey yapılmamış ve bunlarla ilgili zamanaşımı süresi 4 Eylül 2023 tarihi itibariyle dolacak.”

‘HİZBULLAH ÜYELERİ SERBEST BIRAKILDI'

Yeniden yargılanma ile birçok Hizbullahçının tahliye edildiğinin altını çizen Aydın, "Cihan Yıldız bu dosyada hükümlüydü. Ağırlaştırılmış müebbet cezası almıştı. 'İyi hal' indirimi ile cezası müebbette düşmüştü. Bu süreçte yeniden yargılama kararı verilen bir dosya emsal gösterilerek cezaevlerindeki bütün Hizbullahçılar tahliye edildi. Tek bir dosya emsal gösterilerek, hiçbirinin dosyası usulen de olsa ele alınmaksızın tahliye edildiler. Bu gibi örnekler çoğalırken faili meçhullerin dosyaları için kamuoyu oluşturulmalı ve takip edilmeli. Çarşamba günü Diyarbakır’da görülecek duruşmaya herkesin destek vermesi çok önemli’’ dedi. 

Etiketler jitem dava