Mehmet Emin Aktar: Keşke kapını kimselere açma Vedat abi deseydim

Diyarbakır'da 1991 yılında evinden alınarak katledilen HEP Diyarbakır İl Başkanı Vedat Aydın'ın ölüm yıldönümünde paylaşım yapan Mehmet Emin Aktar, "Keşke kapını kimseye açma Vedat abi deseydim" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Eski Diyarbakır Barosu Başkanı Mehmet Emin Aktar, Diyarbakır'daki evinden 5 Temmuz 1991 tarihinde kaçırılarak katledilen Halkın Emek Partisi (HEP) Diyarbakır İl Başkanı Vedat Aydın'ın ölüm yıldönümünde sosyal medya hesabından paylaşımda bulundu.

Aktar paylaşımında şu ifadeleri kullandı:

"5 Temmuz 1991 günü toplu bir tutuklama nedeniyle cezaevi görüşüne gitmiştim. Çıkışta bir avukat arkadaşımın bürosuna uğramıştım. Bir süre sonra büroya yanında kalabalık bir arkadaş grubuyla Vedat abi gelmişti. Bir süre sohbet ettikten sonra saat 18 sularında Bismil’e gideceğimi söyleyip izin istemiştim. Bana dönüp 'aracın var mı' diye sordu. Var deyince 'yol arkadaşın var mı' sorusuna da var deyince bu kez: 'Emin, ortalık tekin değil! Yolda aracına kimseyi alma sakın' tembihinde bulundu. Sarılıp ayrıldık. Keşke ben de kendisine 'Vedat abi, asıl sen kendine dikkat et. Geceleri kapını kimseye açma' deseydim. Gerçek bir kahramanı, bu toprakların yiğit evladını o gece fiziki olarak bizden aldılar. O hep aynı yaşta bizimle yaşayacak ama. Anısına saygıyla."

Aydın için hak savunuları ve politikacılar da anma mesajı paylaştı:

Vedat Aydın kimdir?

Vedat Aydın, 1953 yılında Diyarbakır’ın Bismil ilçesine bağlı Kürthacı köyünde doğdu. 1979′da Diyarbakır Eğitim Enstitüsü Edebiyat Bölümü’nden mezun oldu. 12 Eylül askeri darbe döneminde tutuklanıp dört yıl hapis yattı.

İnsan Hakları Derneği’ni kurmak için çalışma başlattı. 1990’da İHD Diyarbakır İl Başkanı oldu. 28 Ekim 1990'da İHD Genel Kurulu’nda konuşmasını Kürtçe yaptığı için tutuklandı. Duruşmada Türkçe konuşmayı reddetti, iki ay sonra beraat etti.

1991 yılı haziran ayında yapılan Halkın Emek Partisi (HEP) Diyarbakır İl Kongresi’nde başkanlığa seçilen Aydın, 5 Temmuz 1991'de gece vakti evinden kendilerini polis olarak tanıtan kişilerce "ifadesinin alınması için" evinden alındı. Aydın'ın cansız bedeni, 7 Temmuz'da Elazığ’ın Maden ilçesi yakınlarında bir köprü dibinde işkence edilmiş halde bulundu.

10 Temmuz 1991 günü Diyarbakır'da düzenlenen cenaze töreninde, kalabalığa otomatik silahlarla ateş açıldı. Törende resmi rakamlara göre 3, dönemin Diyarbakır Emniyeti İstihbarat Şube Müdürü Hanefi Avcı'nın açıklamalarına göre 23 kişi öldü. (HABER MERKEZİ)