Meclis'te 'Zindaşti', 'Zarrab' sloganı tansiyonu yükseltti, vekiller birbirinin üzerine yürüdü 

Numan Kurtulmuş’un bütçe konuşması sırasında CHP’li vekiller 'Zindaşti, Zarrab' sloganı attı, sinirler gerildi. AK Partili Akif Çağatay Kılıç, CHP'li Ulaş Karasu’ya vurmaya çalıştı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - TBMM Genel Kurulu’nda, 2023 Yılı Bütçe Kanun Teklifi'nin tümü üzerindeki görüşmeler devam ediyor. Saat 12.00’da başlayan görüşmelerde üç kez ara verildi.

'HARUN BURADA KARUN NEREDE?'

AK Parti Grubu adına bütçenin geneli üzerinde ilk konuşmayı AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş yaptı. CHP Grubu Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun konuşması sırasında yapılan müdahalelere tepki olarak Kurtulmuş’un konuşması sırasında sürekli sataşmada bulundu. CHP Milletvekilleri sıra kapaklarına vurarak, “Zindaşti kim, Zindaşti’yi anlat? Rıza Sarraf kim? Ödül verdiğin Reza Zarrab'ı söyle! Aliye Uzun kim?” diye bağırdı. Meclis Başkanı Mustafa Şentop bunun devam etmesi durumunda İç Tüzük'e göre işlem yapacağını söyledi ancak CHP’li Milletvekilleri tepki göstermeyi sürdürdü. Kurtulmuş müdahaleler nedeniyle ek süre isterken bu kez Kurtulmuş’un AK Parti’ye katılmadan önce söylediği “'Harun gibi gelip Karun gibi gitmeyeceğim' sözü hatırlatıldı. CHP’li Milletvekilleri sıra kapaklarına vurarak, "Harun Burada, Karun Nerede?" diye slogan attı.

KURTULMUŞ CHP'LİLERE 'RABİA' İLE KARŞILIK VERDİ

ANKA'nın aktardığı bilgiye göre gerginlik büyüdü, AK Parti ve CHP'li milletvekilleri birbirlerinin üzerine yürüdü. TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı da olan AK Parti İstanbul Milletvekili Akif Çağatay Kılıç, CHP Sivas Milletvekili Ulaş Karasu’ya vurmaya çalıştı. Her iki partinin grup başkanvekilleri araya girerek gerginliği sakinleştirdi. Birleşime verilen 5 dakikalık aranın ardından ortam sakinleşti.

CHP grubu, konuşmasının ardından "iktidardan gittikleri" mesajını vermek için el sallarken, Kurtulmuş ise 'Rabia' işareti ile karşılık verdi.

CHP'Lİ SERTEL'E KÜFÜR NEDENİYLE KINAMA CEZASI VERİLDİ 

Tartışma sırasında milletvekilleri arasında sert diyaloglar yaşandı. CHP İzmir Milletvekili Atilla Sertel'e küfür ettiği gerekçesiyle kınama cezası verildi. Ceza teklifi AK Parti, MHP ve HDP oylarıyla kabul edildi. HDP'liler 'evet' oyu verme gerekçelerini Sertel'in 'cinsiyetçi küfür etmesi' olarak açıkladı.

Sertel'in ceza almasına neden olan diyaloglar tutanaklara şöyle yansıdı:  

NUMAN KURTULMUŞ: Dün Devrim arabalarının yapılmasını engelleyen odaklar ile bugünün Türkiye'nin ileriye gitmesini istemeyen vesayet odaklarının temsilcileri arasında zerre miskal bir fark yoktur, zerre miskal bir fark yoktur. (AK PARTİ sıralarından alkışlar)
VELİ AĞBABA: Peki, devleti FETÖ'ye teslim eden kim? Meclisi bombalayan albayları general yapan kim? Sensin!
(AK PARTİ ve CHP sıralarından gürültüler)
ATİLA SERTEL: Doğruyu söylemeyen o. ç....
(AK PARTİ ve CHP sıraları arasında karşılıklı laf atmalar, ayağa kalkmalar)
BAŞKAN: Arkadaşlar, lütfen yerinize...
İdare Amirleri... (AK PARTİ ve CHP sıralarından gürültüler, ayağa kalkmalar)
MUHAMMET EMİN AKBAŞOĞLU: Küfrediyor, küfrediyor; temiz dil kullanması lazım, temiz dil kullanması lazım. Herkesin temiz dil kullanması lazım.
BAŞKAN: Arkadaşlar... (AK PARTİ ve CHP sıralarından gürültüler, ayağa kalkmalar)

'KÜRT DÜŞMANI' SÖZLERİNE YANIT

AK Parti'ye yönelik "Kürt düşmanı" eleştirilerine Kurtulmuş, "Bunu kategorik olarak reddettiğimizi ifade etmek istiyorum. Türkiye Cumhuriyeti yurttaşı olan Kürt kardeşlerimiz de bu coğrafyada yaşayan kardeşlerimiz de bizim kardeşlerimizdir. Bu ülkenin Kürt vatandaşları birinci sınıf vatandaşlarımızdır, kardeşlerimizdir. Türkiye'deki 85 milyon vatandaşımızın hiçbirinden bir farkı yoktur." karşılığını verdi.

İnsanları etnik kökenlerine göre asla ayırmadıklarını vurgulayan Kurtulmuş, "İnsanları mezhep kökenlerine ve etnik yapılarına göre ayırmak emperyalizmin oyunudur. Türk de Kürt de bu bölgedeki Arap da Türkmen de Acem de Ezidi de Şii de Sünni de Alevi de hepsi birdir ve aynı coğrafyanın insanlarıdır." değerlendirmesinde bulundu.

Kurtulmuş, Türkiye'nin başından itibaren gelişmeleri çok iyi takip ederek, dünyada yerel üretimde gücünü artıran ve bu dönemin getirdiği riskleri fırsata dönüştüren bir ülke olduğuna dikkati çekerek, "Başından itibaren tezgahı dağıttırmamak, üretim, istihdam, ihracat ve cari fazla vasıtasıyla büyüme potansiyelini artırmak isteyen bir politikayla yürüyoruz. Tezgahı dağıttırmadık, dağıttırmayacağız ve daha güçlü üretimler yapacağız." dedi.

(HABER MERKEZİ)