Meclis’te bu hafta: 8’inci Yargı Paketi beklentisi

Meclis'te bu hafta, AK Parti’nin bir süredir hazırlıklarını sürdürdüğü 8’inci Yargı Paketi’nin ele alınması bekleniyor.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde yerel seçim yaklaştıkça yasama gündemi sakinleşiyor. Geçtiğimiz hafta Meclis çoğunluğu sağlanamadığı için tamamlanamayan enerji alanında düzenlemeler içeren kanun teklifinin bu hafta görüşülerek yasalaşması bekleniyor.

Bayındırlık, İmar ve Turizm Komisyonu’nda ise turist rehberliği meslek kanunu ile seyahat acentaları ve seyahat acentaları birliği kanununda değişiklik yapılmasına dair kanun teklifi görüşülecek.

8. YARGI PAKETİ SEÇİM ARASI VERMEDEN ÖNCE GÜNDEME ALINABİLİR

AK Parti’nin bir süredir hazırlıklarını sürdürdüğü 8’inci Yargı Paketi’nde de sona gelindi. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, "8. Yargı paketimizin taslağını Meclis grubumuza ilettik. Orada tartışmalar, konuşmalar devam ediyor. Milletvekillerimiz çalışıyorlar ve teklif aşamasına gelmek üzere. Yaklaşık 70 maddeyi buluyor. Özellikle yargının etkinliğini, yargı hizmetlerinin etkinliğini arttırmaya yönelik önemli düzenlemeler var. Yine ceza adaletiyle ilgili önemli düzenlemeler var. İnşallah Meclis seçim için ara vermeden önce görüşülüp yasalaşacağını ümit ediyoruz" demişti.

PAKETTE NELER VAR?

İktidarın üzerine çalışmalarını sürdürdüğü 8. Yargı Paketi’nin bu hafta gündeme gelmesi sürpriz olmayacak. Pakette şu düzenlemelerin olması bekleniyor:

-Evlenen kadınların eşinin soyadı yerine yalnızca kendi soyadını taşıyabilmesi,
-1 Nisan 2024 tarihinden sonra verilen hükmün açıklanmasının geri bırakılması (HAGB) kararlarına karşı istinaf mahkemesine başvurulabilmesi,
-Hapis cezası gerektiren suçlarda ön ödeme miktarının hesaplanmasında bir gün karşılığı olarak belirlenen 30 TL’nin 100 TL'ye yükseltilmesi,
-Hükümlünün koşullu salıverilme süresinin beşte birini denetimli serbestlikte geçirmesinin sağlanması,
-Tüm davalarda temyiz sürelerinin iki hafta olması,
-Denetimli serbestlik süresinin 3 yılla sınırlandırılması,
-Hükümlülerden 0-6 yaş grubunda çocuğu bulunan kadınların hastalık, engellilik ya da yaşlılık nedeniyle hayatlarını yalnız idame ettiremeyenlerin, 70 yaşını bitirmiş olanların cezaevlerinde geçirmeleri gereken sürenin beşte üçünü ceza infaz kurumlarında geçirmeleri halinde denetimli serbestlikten yararlanabilmeleri,
-Mesleğinde 20 yıl kıdeme sahip hukukçuların sınavsız olarak arabulucu olabilmesi.

YEREL SEÇİME 1 BUÇUK AY

Meclis’te yasama çalışmaları bir yandan devam etse de yerel seçim gündemi tüm kulislerin en sıcak konusu. Gözler siyasi partilerin duyuracağı son adaylarda ve olası son dakika iş birliklerinde. Bu hafta CHP’de kritik bir Parti Meclisi toplantısı yapılacak. CHP’nin Çankaya ve Kadıköy’ün de aralarında bulunduğu bazı seçim çevrelerindeki adayları pazartesi günü düzenlenecek MYK ve PM toplantılarının ardından netleşecek. CHP’nin aday tanıtım toplantısı da 18 Şubat Pazar günü gerçekleşecek. CHP’nin bu toplantıdan önce bir Parti Meclisi toplantısı daha yapması gündemde.

DEM SON ADAYLARINI AÇIKLAYACAK

İstanbul’da aday çıkarma kararı alan ve Erzurum Milletvekili Meral Danış Beştaş ile önceki dönem İzmir Milletvekili Murat Çepni’yi İstanbul adayı olarak İlan eden DEM Parti’nin de 17 Şubat Cumartesi günü aday tanıtım toplantısını yapması planlanıyor. Bu toplantıdan önce DEM Parti’nin İzmir, Mersin, Adana, Aydın, Manisa gibi kentlere dair aday çıkarma – çıkarmama kararını ve kalan yerlerdeki adaylarını açıklaması bekleniyor.

TÜM PARTİLER, TÜM ADAYLAR SAHADA

Yerel seçime doğru son viraja girilirken liderler sahada olacak. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, geçtiğimiz haftalarda başlattıkları seçim çalışmalarına bu hafta hız verecek. İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, il ziyaretlerini sürdürecek. Muhalefet partilerinin liderleri de adaylar ve iş birlikleriyle ilgili son hamleleri netleştirdikten sonra sahaya inecek.

İSTANBUL TABLOSU NETLEŞTİ

Yerel seçimin sonucu en çok merak edilen şehri İstanbul’da iş birliklerine ilişkin tablo ve seçimde yarışacak adaylar netleşti. İstanbul’da Cumhur İttifakı adına yarışan Murat Kurum, CHP’nin adayı Ekrem İmamoğlu, DEM Parti’nin adayları Meral Danış ve Murat Çepni, İYİ Parti’nin adayı Buğra Kavuncu, Yeniden Refah Partisi’nin adayı Mehmet Altınöz, Zafer Partisi’nin adayı Azmi Karamahmutoğlu, Saadet Partisi’nin adayı Birol Aydın, İstanbul’daki çalışmalarına hız verecek.

(HABER MERKEZİ)