Meclis’te 'ahlaksız teklif' tartışması

CHP'li Serra Kadıgil, derneklere kayyım atanmasını öngören kanun teklifi için 'ahlaksız teklif' ifadesini kullandı. Meclis Başkanvekili Süreyya Sadi Bilgiç, bu ifadeye tepki gösterince HDP'li Meral Danış Beştaş, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun bütçe görüşmesi sırasında kullandığı ifadelere neden tepki göstermediğini sordu.

CHP'li Serra Kadıgil, sözlerinin arkasındı olduğunu söyledi.
Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Kitle İmha Silahlarının Yayılmasının Finansmanının Önlenmesine İlişkin Kanun Teklifi’nin TBMM Genel Kurulu’ndaki görüşmelerinde 'Ahlaksız Teklif' gerilimi yaşandı. CHP İstanbul Milletvekili, Sera Kadıgil, “Bu ahlaksız teklifin tek amacı şahsım devletine yalakalık etmeyi reddeden demokratik kitle örgütlerini yok etmek!” dedi, Meclis Başkanvekili bu sözlere tepki gösterince HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun bütçe konuşmasındaki sözlerini hatırlattı, o zaman neden müdahale edilmediğini sordu.

CHP İstanbul Milletvekili Sera Kadıgil konuşmasında getirilen teklifinin uluslararası ve anayasal pek çok maddeyi ihlal ettiğini belirtti, “Üzerine söz aldığım 12. Madde de bu ahlaksız teklifin diğer maddeleri gibi evlere şenlik. Bu teklif hem Anayasa’ya hem uluslararası sözleşmelere aykırı. Gerçi Anayasa takmamayı marifet sanan bir cenaha bunları söyleyince artık benim gülesim geliyor! Zira malum sizi bağlayan şey ne AYM, ne AİHM, ne kanunlar, ne anayasa, ne evrensel hukuk kuralları! Varsa yoksa saray ve eşrafının hezeyanları! Başka ne dayatılıyorsunuz peki bu ahlaksız teklifte? Seçimle ve mertçe kazanamadığınız belediyelere kayyumlarla çöktüğünüz yetmemiş olacak, şimdi de derneklere kayyum atayarak çökme peşindesiniz. Saray yalakası olmayan her canlının terör soruşturmasını tadacağı güzel ülkemde oldu da dernek yöneticilerinden biri hakkında bir soruşturma açılırsa hem kişi görevden alınacak, yetmedi kayyum atanacak, yetmedi jet hızıyla derneğin faaliyeti durdurulacak!” ifadelerini kullandı.

ÇİFTE STANDARTLI HASSASİYET

Oturumu yöneten TBMM Başkanvekili Süreyya Sadi Bilgiç, Kadıgil’in konuşmasının ardından CHP’li milletvekilinin kürsü de kalmasını istedi, “Sayın Kadıgil, genç milletvekilisiniz, aktivist yönünüzü biliyorum, ona bir şey demiyorum ancak bazı ifadeleriniz hakikaten eleştiri sınırlarını aşan ifadelerdi. Bir kere, milletvekilleri tarafından verilmiş bir teklifin bir "ahlaksız teklif" olarak kürsüden nitelendirilmesi kesinlikle doğru bir ifade değil” dedi.

Sözlerinin arkasında olduğunu belirten Kadıgil “Eğer ki yasa başlığı altında metne sinsice içine bir şey yediriliyorsa bu, ahlaksız bir tekliftir” dedi.

CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç da “Siyasi terminolojide ahlakla, etikle ilgili konular defalarca mahkemeye gitmiştir ve eleştiri sınırları içerisinde kabul edilmiştir ve bir siyasetçinin konuşurken etik kurallardan bahsetmesi kadar doğal bir şey yoktur” şeklinde konuştu.

“MECLİS TARİHİNDE GÖRÜLMEMİŞ HAKARETLER EDİLİRKEN SUSTUNUZ!”

HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş da Bilgiç’in kullandığı “gençsiniz, heyecanlısınız” sözlerini talihsiz bulduğunu söyleyerek başladığı konuşmasında “Doğrusu hassasiyetinizi gördüm ancak bu Mecliste bütçe görüşmeleri sırasında Meclis tarihinin görmediği ve umarım, bir daha görmeyeceği hakaretler ve aşağılamalar yaşandı ve maalesef, yine o gün siz yönetiyordunuz. Yani burada 'ahlaksız teklif'le İçişleri Bakanın 'nın söylediği o kavramları bir daha kullanmayacağım meşrulaştırmamak için ve başka kavramları da. Burada hakikaten bütün gruplara eşit yaklaşılması gerektiğine inanıyorum” dedi.

Meclis Başkanvekili Bilgiç, “Eğer o günkü bütçe görüşmelerinde Sayın Bakan konuşma yaparken de bu şekilde sakin bir ortamda dinlenilmiş olsaydı ve ben de ne konuşulduğunu duyabilmiş olsaydım, inanın ki herhâlde müdahale ederdim” dedi. (DUVAR)