Meclis Başkanı Şentop'tan RTÜK açıklaması: Daha önce yaşanmamış, kanun da bunu öngörmemiş

TBMM Başkanı Şentop, Fakıbaba'nın istifasına rağmen RTÜK'teki boş koltuğun AK Parti'ye verilmesine eleştirileri yanıtladı: Bu şekilde bir durum daha önce yaşanmamış. Kanun da bunu öngörmemiş...

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda 2023 Yılı Bütçe Kanunu Teklifi’ne ilişkin görüşmeler sürüyor. Komisyon gündeminde dün TBMM, Sayıştay ve Kamu Denetçiliği Kurumu'nun bütçeleri vardı.

Görüşmeler sonrası Meclis Başkanı Şentop, milletvekillerinin yönelttiği soruları yanıtladı. Şentop, soru önergeleriyle ilgili muhalefet milletvekillerinden gelen eleştirilere şöyle yanıt verdi: “Soru önergeleri ile ilgili birçok şey konuşuldu. Şunu belirteyim, soru önergeleri konusunda verdiğimiz sayıları ortaya koyduk. Bu dönem, 24’e ve 26’ya göre daha fazla cevap oranı var. Bu tabii şuna bir cevap aslında, ‘hükümet sistemi değişti, soru önergelerimize cevap verilmiyor’. Yok öyle bir şey. Parlamenter sisteme göre daha fazla yanıt verilmiş.

ŞENTOP İLE GERGERLİOĞLU ARASINDA GERGİNLİK

HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergelioğlu'nun "Polis saldırısına ilişkin tek bir sözünüz yok" demesi üzerine gerginlik yaşandı. Meclis Başkanı Şentop, Gergerlioğlu'na, "İşi gücü şov. Komisyon üyesi de değil, burayı terörize ediyor" karşılığını verdi.  Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Cevdet Yılmaz da Gergerlioğlu'na, "Böyle bir üstünlüğünüz yok, böyle bağırarak çağırarak fikir ifade edemezsiniz. Sizi sükunete, komisyonumuzun düzenini bozmamaya davet ediyorum" tepkisini gösterdi.

Gergerlioğlu ayağa kalkarak, polisin bazı milletvekillerine şiddet uyguladığı iddiasına ilişkin dövizleri gösterdi ve "Bu insanlar ölünce mi konuşacaksınız" dedi. Karşılıklı laf atmaların sürmesi üzerine Şentop, "Başkasına konuşma hakkı tanımıyor, arkadaş patolojik. Bu, artık siyasetle değil tıpla açıklanacak bir durum. Böyle bir şey olmaz" diye konuştu. Gergerlioğlu, salonu terk etti. 

RTÜK ÜYELİĞİ AÇIKLAMASI

Meclis Başkanı Şentop, RTÜK’te boş bulunan üyeliğin AK Parti'ye verilmesine ilişkin soruları da şöyle yanıtladı: "Daha önce benzer durumla karşılaşılmamıştır. Çünkü bazı arkadaşlarımızın değerlendirmeleri, 'Daha önce hep böyle seçim günü esas alınıyordu’. Yok böyle bir şey. Seçim günü ile sürecin başladığı gün, boşalmanın olduğu gün arasında bir dağılım farkı yok. Hiç olmamış, hiç yaşanmamış şimdiye kadar. İlk defa böyle bir şeyle karşılaşıyoruz. 25 Mayıs 2022 tarihinden önce AK Parti'ye 5 üyelik düşüyor, İYİ Parti'ye düşmüyor. 25 Mayıs tarihinde İsmail Koncuk İYİ Parti'ye katılmış. O tarihten itibaren AK Parti'ye 4, İYİ Parti'ye 1. 28 Haziran 2022 Aykut Erdoğdu'nun CHP'den istifası sonucu oluşan durum. Tekrar buradan AK Parti'ye 5, İYİ Parti'ye düşmüyor. Dilekçede ne yazdığını okudunuz mu? Sayın Aykut Erdoğdu, CHP'ye dilekçe vermiş, '28 Haziran 2022 tarihinde CHP'den istifa ettim' diye. Bu dilekçeyi CHP Genel Sekreterliği, buradaki Grup Başkanlığı'na göndermiş. 30 Haziran'da göndermiş, 1 Temmuz'da bunu Meclis Başkanlığı'na vermiş.

Ne zaman başlıyor istifa? Meclis'te öyle bir şey yok, verdiği anda istifası işleme konulur. Meclis, noterden bir şey istemedi. Gönderdiği anda işleme koyduk biz. 28 Haziran'da vermiş istifa dilekçesini partiye. Bizim haberdar olmamız 1 Temmuz itibariyle. Ama hangi tarih itibariyle istifa ettiği var orada, yazıyor; 28 Haziran. Biz de geriye yönelik, 28 Haziran'dan itibaren kaydının silinmesini yapıyoruz. Milletvekilinin partiden ayrılma iradesi 28 Haziran'da var. Bunu yazılı olarak vermiş. RTÜK üyesinin istifası ise burada da tersi bir durum var, dilekçesini 29 Haziran'da vermiş, ama 1 Temmuz'dan itibaren geçerli olmak üzere vermiş. İleriye yönelik belirlemiş. Buna bakıyoruz.

Daha sonra 18 Temmuz 2022'de Baki Ersoy, MHP'ye dönmüş. Yine AK Parti 4, İYİ Parti 1 üyelik olmuş. Daha sonra 11 Ekim 2022 tarihinde İzmir Milletvekili Mehmet Ali Çelebi, AK Parti'ye katılmış. AK Parti yine 5 olmuş, İYİ Parti yine üyelik alamıyor. Fakıbaba'nın istifası üzerine de tekrar AK Parti'ye 4, İYİ Parti'ye 1 düşüyor. Bu şekilde bir durum daha önce yaşanmamış. Kanun da bunu öngörmemiş. 1 Temmuz'da tatile girdik. Burada hangi tarihteki husus dikkate alınabilir? Birisi seçimin yapıldığı gün, birisi başlatıldığı tarih, bir de üyelikte boşalmanın olduğu gün. Meclis Başkanı olarak 12 Ekim'de yazmışım yazıyı. Seçimin yapılacağı gün, o saat üye dağılımı değişiyor. Burada dolayısıyla günlük milletvekili değişimiyle yapılabilmesi mümkün değil."

'BİLİNMEYEN DİL KULLANILMIYOR'

Şentop, HDP’nin Meclis'teki Kütçe konuşmaların zabıtlara geçirilişi konusundaki eleştirilerine ise şöyle yanıt verdi: “Genel Kurul tutanaklarında Kürtçe, ‘bilinmeyen dil’ olarak yazılmıyor. X, dipnot için kullanırsınız ya. Böyle bir yorum suiistimal edildiği için, orada Türkçe olmayan bir kelime kullanılmış, onun yerine X kullanılıyor. Tutanaktaki sayfanın altına yine X yazılıyor. Diyor ki ‘Türkçe dışında başka bir dille konuşulmuş’ yazıyor. Türkçe değil İngilizce de olsa, başka bir dil de olsa, Türkçe dışında bir dil olduğu taktirde bu yazılıyor. Oradaki X mademki böyle suiistimal ediliyor, X’i kaldırttım ben orada, yıldız koydurttum. Bundan sonra yıldız dersiniz. Bilinmeyen dil dip notu en son 2008’de kullanılmış.” (HABER MERKEZİ)