Mayalardan kalma şehir kalıntıları bulundu: 'Önemli bir merkez olabilir'

Arkeologlar, Meksika'nın güneydoğusunda Maya uygarlığına ait bir şehrin kalıntılarını buldu. Şehrin MS 600-800 yıllarında önemli bir merkez olabileceği düşünülüyor.

Fotoğraf: Arşiv (Yucatan)
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Orta Amerika ülkesi Meksika'da arkeologlar, Yucatan Yarımadası'ndaki ormanda keşfettikleri Antik Maya uygarlığına ait şehirde, seramik kalıntıları ile boyları 15 metreyi aşan piramit benzeri yapılar buldu.

Anadolu Ajansı'nın aktardığına göre, arkeolog Ivan Sprajc'ın liderliğindeki ekip, ülkenin güneydoğusundaki Yucatan Yarımadası'nda yer alan Campeche eyaletindeki Balamku koruma alanında yürüttükleri çalışmalarda kalıntılara rastladı.

SİLİNDİR ŞEKLİNDE TAŞ SÜTUNLAR, 15 METREYİ AŞAN PİRAMİTLER...

Meksika Ulusal Antropoloji ve Tarih Enstitüsü'nden (INAH) buluntulara ilişkin yapılan açıklamada, antik şehirdeki bulgulara, Maya izlerini belgelemek amacıyla yapılan saha çalışmaları sırasında denk gelindiğini belirtildi. Bulunan taş sütunlardan yola çıkarak kazı alanına Maya dilindeki "Ocomtun" (taş sütun) adını verdiklerini aktaran arkeologlar, bölgede Milattan Sonra 600-800 yıllarında insanların yaşadığını kaydetti.

Bölgede silindir şeklindeki taş sütunların yanı sıra yükseklikleri 15 metreyi aşan piramit benzeri yapılar bulduklarını ifade eden Sprajc, yerleşim yerinin söz konusu dönemde bölge için önemli bir merkez olabileceği ihtimali üzerinde durdukları bilgisini paylaştı.

TARİHİ MİLATTAN ÖNCE 400'LÜ YILLARA DAYANAN BİR UYGARLIK

Maya uygarlığı, Meksika'nın güneydoğusundan, Honduras, El Salvador ve Guatemala'ya kadar uzanan bir bölgede hüküm sürmüştü. MÖ 400'lü yıllarda büyüyüp gelişmeye başlayan ve MÖ 600'de yükselişe geçen uygarlık, MS 250-900 yıllarında altın çağını yaşamış ve İspanyol işgaliyle sona ermişti. Maya kentlerinde yapılan araştırmalar, Mayaların astronomi, matematik, mimari ve sanat gibi birçok alanda çok ileri düzeye ulaştığını gösteriyor. (DIŞ HABERLER)

Etiketler Mayalar Meksika