'Mavi Tik’e para istemek neden zorbalıktır?'

Birgün yazarı Ümit Alan, Twitter'in ücretli olacağını açıkladığı Mavi Tik'in bir statü sembolü değil bir doğrulama kodu olduğunu hatırlattı, bot ve trol sorununun böyle çözülemeyeceğini belirtti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR- Birgün yazarı Ümit Alan, Twitter'in yeni sahibi Elon Musk'un ilk iş Mavi Tik için ücret istemesini eleştirdi, "Mavi Tik aslında statü olsun diye değil, platformun bir kusurundan doğdu" diye yazdı. Mavi Tik'in bir kimlik doğrulama işlemi olduğunu belirten Alan, paralı olmasının doğuracağı sakıncaları da aktardı. 

Ümit Alan'ın "Mavi Tik’e para istemek neden zorbalıktır?" başlıklı yazısının ilgili bölümü şöyle: 

"Twitter, dünyada siyasetin yönünü belirleyen, gündemin oluştuğu, ekonomik büyüklüğüne göre etkisi kat kat fazla olan önemli bir platform. İnternetin ruhu gereği, anonim kullanıcı kabul etmesinde de bir sorun yok. Ancak ölçeği bu kadar büyük bir platformda, adınıza kolayca sahte hesap açılabiliyorsa ve üstelik kamuoyu tarafından da bilinirliği olan biriyseniz işler değişiyor. Öyle bir durumda, hiçbir şey yazmayacak olsanız bile platformda bir hesap açıp doğrulatabilir ve adınıza açılan diğer tüm hesapların etkisini düşürebilirsiniz. Sahte hesapları silmek yine platformun sorumluluğudur ama en azından sizin gerçek siz olduğunuzu gösteren onaylı bir hesap vardır ve durumu daha kolay açıklarsınız. İşte Elon Musk, şu anda bu çok doğal hakkımızı ücretli hale getirmeye çalışıyor. Yani diyor ki 'bana ayda 8 dolar ödemeyen herkes şüpheli duruma düşer.' Öyle ki ortada psikolojinizi bozacak, hatta gerçek anlaşılana dek sizi hukuki bir külfete bile sokabilecek bir düzenek var ve bu düzeneğin sahibi siz siteye hiç girmeyecek olsanız bile aylık ücret alma hakkını kendinde görüyor. Bu çok tehlikeli bir durum. Twitter, kamuoyunda bilinirliği olan ya da bilinirliği olmaksızın resmi belgeyle kendini kanıtlamak isteyen herkesi doğrulamak zorunda. Bunun için para istemesi, yasal olarak da engellenmeli ki mutlaka örnek davalar açılacaktır. Diğer pek çok hizmet için para isteyebilir ama doğrulama konusu kamusal bir sorumluluk. Şunu da eklemek gerek, ileride blokzinciri üzerine kurulan sosyal mecralarda bu doğrulama işi kendiliğinden çözülebilir ama Twitter henüz öyle bir yer değil.

ALTERNATİFLER VAR

Diğer yandan Musk’ın ücreti ödenerek alınan Mavi Tik’in bot ve trol sorununu çözeceğine dair fantezisi de ayrı bir konu. Parasını ödeyerek abone olanların twitlerini daha görünür yapıp, ödemeyenlerin paylaşımlarını algoritmik olarak daha aşağılara atmak, dezenformasyon sorununu çözmeyeceği gibi parasını ödeyerek dezenformasyon yapma şansı verir. Bir yandan da şu aşamada gündemi domine eden Mavi Tik tartışması, Musk’ın işine de yarıyor. Çünkü geri planda yaptığı önemli değişiklikler daha az konuşuluyor. Örneğin, Musk yine geçen hafta, Twitter’ın etik yapay zekâ ekibini tamamen kovdu ve bu birimin çalışmalarını sonlandırdı. Bu ekip; algoritmaların şeffaflığı, hesap verilebilirlik, algoritmik önyargıları tespit etmek gibi, platformun toplum ve bireyler üzerindeki etkilerini belirleyen önemli görevler üzerinde çalışıyordu. Her türlü denetim fonksiyonunu devre dışı bırakıp kaotik bir ortamın fitilini ateşlerken Twitter’ı dijital bir şehir meydanı haline getireceğini söyleyen, Twitter’ı para için almadığını vurgulayıp ilk iş ücretli mavi tik tartışması açan Musk’ın yönetiminde bu mecranın geleceği pek parlak görünmüyor. Umarım alternatiflerine yöneliş konusunda hızlı ve toplu hareket edilebilir."(YAZININ TAMAMI)