'Mavi Nefes Projesi' ile Marmara Denizi'nden 53 ton atık toplandı

DenizTemiz Derneği ve TURMEPA iş birliğiyle başlatılan 'Mavi Nefes Projesi' kapsamında Marmara Denizi yüzeyinden 9 ayda yaklaşık 53 ton atık toplandı ve geri dönüşüme kazandırıldı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - DenizTemiz Derneği ve TURMEPA iş birliğiyle deniz kirliliğini önlemek adına Marmara Denizi’nde atık yüzey temizliği ve bölge illerinde deniz temizliği konusunda farkındalık eğitimleri gerçekleştirmek amacıyla başlattığı ‘Mavi Nefes Projesi’nin 9 aylık raporu açıklandı.

DHA'nın aktardığı habere göre, raporda 21 Eylül 2021– Haziran 2022 tarihleri arasında deniz süpürgelerinin, 52.590 kilogram, yani yaklaşık 53 ton atık topladığı ve geri dönüşüme kazandırdığı belirtildi. Deniz süpürgeleriyle toplanan atıklar, yaklaşık 46 bin kişinin günlük ürettiği atığa eşit. Toplanan yaklaşık 53 ton atığın üçte biri, yani 17 tonu poşet, pet şişe vb. plastik atıklardan oluşuyor. Temizlik kapsamında Marmara Denizi’nden 4.8 ton giyim ve tekstil malzemesi, 4.4 ton metal, 4 ton balık ağı gibi balıkçılık atıklarıyla 11 ton deniz salyası ve deniz çöpü toplandı.

Projenin farkındalık yaratma ayağında ortaokul seviyesinde gerçekleştirilen çevrimiçi eğitimlere katılan öğrencilerin farkındalık seviyelerinde büyük oranlarda değişim göze çarpıyor. Yapılan testlerde, öğrencilerin denizlerin oksijen kaynağı olması konusundaki bilgi seviyelerinin yüzde 68,5’ten yüzde 99’a, kıyı ekosistemlerinde depolanan karbonu ifade eden “Mavi Karbon” kavramının bilinirliğinin de yüzde 56’den yüzde 94,3’e yükseldiği görüldü. Okullarda halihazırda yürütülmekte olan “Sıfır Atık Projesi” ile ilgili farkındalığın ise yüzde 64,5’dan yüzde 86,3’e çıktığı, atık oluşumunun önlenmesi ve geri dönüşüm konularına hassasiyetin de arttığı gözlemlendi. 

Proje kapsamında temmuz ayından itibaren deniz turizminin yoğun olduğu Antalya'nın Adrasan bölgesinde de faaliyete başlayan deniz süpürgesi, bölgede 4 ay boyunca hem katı hem de sıvı atık toplayarak deniz temizliği için çalışacak. (HABER MERKEZİ)