‘Masadaki EYT formülü devlet sırrı gibi saklanıyor’

Çalışma Bakanı Vedat Bilgin, EYT’lilerin merakla beklediği formülü açıklamadı ve yıl sonunu işaret etti. Masanın tarafı olmak isteyen EYT’lilere göre formül 'devlet sırrı' gibi saklanıyor.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA- Milyonlarca emeklilikte yaşa takılanların (EYT) gözü kulağı iktidar kanadından kendilerine ilişkin yapılan çalışmaların açıklanmasında. Cumhurbaşkanlığı Kabine toplantısında konun görüşüleceği iddia edilse de Cumhurbaşkanı Erdoğan buna dair bir açıklama yapmadı. Kabine toplantısının sabahında ise EYT’lilere ilişkin açıklama Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’den geldi.

‘TEK FORMÜL BİZİM MAĞDURİYETİMİZİ BİTİRECEK Mİ?’

Emeklilikte Yaşa Takılanlar Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Gönül Boran Özüpak’a göre Çalışma Bakanı Bilgin EYT ile ilgili “üstü kapalı” ifadeler kullanıyor. EYT ile ilgili formüllerin havada uçuştuğunu, “Acaba mı?”, “Bir parmak bal mı sürülecek” düşüncelerinin kendilerinde oluştuğunu belirten Özüpak, “Hepimiz beklemedeyiz. Verdiğimiz mücadelede sona yaklaştığımız düşüncesini taşıyoruz. Çünkü 2023 seçimleri bütün partiler için çok büyük önem arz ediyor. İş şu an sorunun çözümünde iktidarımıza kalmış durumda” dedi.

EYT konusunda tek formül üzerinde çalışıldığını söyleyen Bakan Bilgin, çalışmaların yılbaşına doğru tamamlanacağını belirterek, "Hollanda, Almanya modellerinden bahsediliyor, bunlar doğru değil. Masamızda sadece bir tane EYT formülü var. Kamuoyunda konuşulan modeller doğru değil. Biz zaten 62 yaşında çalışanları emekli ediyoruz" demişti.

Bakan Bilgin’in “formül masada” açıklamasını değerlendiren, mağduriyeti yaşayan taraf olarak masada olmak istediklerini belirten Özüpak, “O formüller, ya da tek formül bizim mağduriyetimizi bitirecek mi? Bizim mağduriyetimizi bitirecek tek formül bu yasanın geriye aleyhte işletilme maddesinin iptaliyle olacak bir formüldür. Başka formül de tanımıyoruz bilmiyoruz. Çalışma Bakanı’mızın o masada hangi formüllerle işlem yaptığı bilgisini almadık. İçerik yok” diye konuştu ve şöyle sözlerini sürdürdü:

“Biz EYT’lilerin sayısı yıllardır devlet sırrı gibi olmuştu. Resmi yazışmalarımızda, milletvekillerimizin soru önergelerinde o sayıya ulaşamamıştık. Bu da böyle bir şey. Masadaki formül devlet sırrı gibi saklanıyor. ‘Bir tarafı memnun mu edecek, bir tarafı mağdur mu edecek’ bunu öğrenmek istiyoruz.”

‘EYT İLE İLGİLİ AÇIKLAMAYI DUYDUĞUMUZDA SEÇİM DE ELİ KULAĞINDA OLACAK’

Bakan Bilgin’in EYT’liler için çözüm tarihini yıl sonunu işaret etmesini de değerlendiren Özüpak’a göre Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Hep hayır” dediği noktalarda bir şeylerin çözüme kavuşması süreci seçim arifesinde gerçekleşiyor. EYT’lilerle ilgili formülün kamuoyuna duyurulma tarihiyle seçim tarihinin de “ufukta” görüneceğini belirten Özüpak sözlerini şöyle sürdürdü:

“3600 ek gösterge vaadi verildi, dört yıl sonra adım atıldı ve ocak ayında çözümlenecek. Bizim artık böyle bir süreci beklemeye tahammülümüz de sabrımız da kalmadı. Yaşanılan mağduriyetler katlanarak devam ediyor. Sayın cumhurbaşkanımız seçime yönelik bir açıklama yapacağını düşünüyorum. Artık vaatte kalmasını istemiyoruz. İktidara yakışan icraattır. EYT ile ilgili bir açıklamayı duyduğumuzda seçim de eli kulağında olacaktır. Bekledik ki erken seçim olsun. Görülüyor ki seçim Haziran 2023’e doğru olacak. Bu seçimlerde EYT’lilerin sorunu pansumanla mı giderilecek yoksa o kabuk bağlayan yara tekrar mı sökülecek? Hepimiz umutla ve merakla bekliyoruz."