Mardin ve Şırnak'ta suya kademeli zam

Kayyım yönetimindeki Mardin Büyükşehir Belediyesi ile AK Parti yönetimindeki Şırnak Belediyesi, suya yüzde 60 ile yüzde 100 oranında kademeli olarak zam yaptı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR  - Mardin ve Şırnak’ta suya zam yapıldı. Kayyım yönetimindeki Mardin Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı Mardin Su ve Kanalizasyon İdaresi (MARSU), su ve atık su bedellerine fahiş oranlarda zam yaptı.

Karar ise kayyım yönetimi tarafından feshedilen Belediye Meclisi yerine memurlardan oluşturulan “Mardin Büyükşehir Belediye Meclisi” tarafından alındı.

Su ve atık su bedelleri farklı kademelerdeki kullanımlar için yeniden belirlenirken, MARSU Genel Kurulu olarak yapılan toplantının normal toplantı dönemi olan Mayıs ve Kasım ayları dışında yapılması da dikkat çekti.

İKİNCİ KADEME KULLANIMLARDA YÜZDE 78

Alınan kararla birlikte meskenlerde kullanılan suya 15 metreküpe kadar olan birinci kademe kullanımlarda yüzde 63 oranında zam yapılırken, 16 metreküp ve üzerini ifade eden ikinci kademe kullanımlarda ise yüzde 78’e varan oranda zam yapıldı. Ticarethaneler için su ve atık su bedellerine yüzde 70 oranında zam yapan kayyım yönetimi, köylerdeki suyun kullanım bedeline ise yüzde 82 oranda zam yaptı.

Yeni tarifeyle birlikte meskenlerde 15 metreküpe kadar kullanımı içeren birinci kademe metreküp su ücreti 5 TL 40 kuruştan 8 TL 80 kuruşa, atık su bedeli 2 TL 70 kuruştan 4 TL 40 kuruşa yükseldi. Böylece meskenlerde birinci kademe metreküp su ücreti toplamda 13 TL 20 kuruşa yükselmiş oldu.

16 metreküp ve üzeri kullanımları içeren kullanımlar için suyun metreküp fiyatı 6 TL 75 kuruştan 12 TL’ye, atık su bedeli 3 TL 37 kuruştan 6 TL’ye çıkarıldı. Böylece ikinci kademe için de toplam su bedeli 18 TL’ye yükselmiş oldu.

ŞIRNAK'TA DA SUYA ZAM YAPILDI

Bu ay içerisinde suyun zamlandığı bir diğer kent Şırnak oldu. AK Parti yönetimindeki Şırnak Belediyesi, HDP’li (Halkların Demokratik Partisi) meclis üyelerinin ret oyuna rağmen suya zam yaptı. Belediye, işyeri ve sanayilerdeki mevcut tarifeyi 7 TL 80 kuruştan 12 TL’ye yükseltirken, resmi dairelerde 6 TL 45 kuruş olan toplam bedeli 12 TL olarak belirledi. Yine bağ ve bahçelerde kullanılan suyun mektreküpü 7 TL 80 kuruştan 13 TL’ye, geçici abonelerin tarifesi ise 9 TL 30 kuruştan 13 TL’ye çıkarıldı.

MA'da yer alan habere göre; zamma sosyal medya hesabından tepki gösteren Yeşil ve Sol Parti Şırnak Milletvekili M. Zeki İrmez, “AKP-MHP iktidarının her şeye yaptığı zamlardan sonra Şırnak Belediyesi’nde HDP'li meclis üyelerinin ret oyuna rağmen su tarifelerine yüzde 60 ile yüzde 100 oranında kademeli olarak zam yaptı!" dedi. (HABER MERKEZİ)