Mardin Artuklu Üniversitesi'nde ‘kişiye özel ilan’ iddiası

Mardin Artuklu Üniversitesi Kürt Dili ve Edebiyatı bölümünde açılan araştırma görevlisi ilanında sadece "yüksek lisans yapıyor olmak" şartına öğrencilerden tepki geldi, torpil iddiaları dillendirildi.

Google Haberlere Abone ol

Evrim Deniz

DİYARBAKIR - Mardin Artuklu Üniversitesi’nin 31 Aralık 2023 tarihli araştırma görevlisi alım ilanı, bölüm mezunları ve öğrencilerinin tepkisini çekti. İlanda bazı usulsüzlükler yapıldığı iddia edildi.

Kürt Dili ve Edebiyatı anabilim dalında Kürt Dili ve Edebiyatı Bölümü için 1 kişinin alınacağı kadro için, “Kürt Dili ve Edebiyatı veya Kürt Dili ve Kültürü anabilim dallarından birinde tezli yüksek lisans yapıyor olmak” şartı konuldu. Lisans mezunlarının ve yüksek lisans bitirenlerin kapsamdışı bırakılarak sadece aktif olarak yüksek lisans yapanlara şans tanınıyor olması, bölüm öğrencileri açısından mağduriyete neden oldu.

‘KİŞİYE ÖZEL İLAN İDDİASI’

Konu hakkında Gazete Duvar’a konuşan öğrenciler mağduriyetlerini anlatarak, torpil iddialarını dile getirdi. Yüksek lisans mezunu ve doktora yapan öğrenciler, “Yüksek lisans yapmış olanların kapsam dışında bırakılması başvuru yapacak birçok kişinin elenmesine sebep oldu, bu da direkt torpil anlamına geliyor” diye konuştu.

YÖK VE DANIŞTAY 'DUR' DEMİŞTİ

‘Kişiye özel ilan’ konusunda hem Yükseköğretim Kurulu’nun (YÖK) hem de Danıştay’ın kararları var. YÖK, 9 Mart 2021’de yönetmeliğe “İlana başvuru koşulu olarak adayların lisansüstü tez veya uzmanlık tezi adlarının kısmi veya tamamı yazılamayacağı gibi ilanda sadece belirli bir adayı tanımlayan özel şartlara yer verilemez” şartı koymuştu. Danıştay İdari Davaları Daireler Kurulu da başvuru koşullarının kişiye özel olmaması yönünde karara vermişti.

‘İLANDA LİSANS ŞARTI YOK’

Diğer yandan ilanda lisans şartının olmaması ise öğrenciler arasında hayal kırıklığına sebep oldu. Mezun öğrenciler şikayetlerini şöyle anlattı: “Kürtçe öğretmenlik kadroları az olduğu için öğrenciler atanamayıp zaten mağdur oluyorlar. Üniversite tarafından da yok sayılmamız bizim için hayal kırıklığı. Mezun olup, yüksek lisans, doktora yapan çoğu arkadaşımız alanları dışında işler yapmaya yönleniyor. Bizlere herhangi bir şans verilmiyor.”

YÜKSEK LİSANS MEZUNLARI DOKTORA YAPMAK İSTEMİYOR

Yüksek lisans yapmış öğrenciler ise kapsam dışında bırakılmalarını ve doktoraya yönelik çalışma şevklerinin kırıldığını da belirterek şöyle devam ettiler: ‘’Bu şekilde torpil uygulamaları olursa öğrenciler yönünü akademiye çevirmez bir daha. Bizim bölüm yeni olduğu için daha önce torpil iddiaları pek yoktu. Bu yüzden öğrenciler haklarıyla bir şeyler elde edebileceklerini düşünüyorlardı. Fakat görünen o ki bir kadro açıldığında artık önce alınacak kişi belirleniyor sonra ona uygun kadro açılıyor."