Manavgat S Tipi Cezaevi'nde işkence iddiası: Ters kelepçe, dayak...

Manavgat S Tipi Cezaevi'nde tutuklu bulunan Pir Sultan Abdal Derneği yöneticisi Gün ile aynı derneğin saymanı Deniz, hapishanede işkenceye uğradıkları iddiasıyla suç duyurusunda bulundu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Hapishanelerde yaşanan hak ihlalleri ve işkence iddialarına bir yenisi eklendi. Antalya'nın Manavgat ilçesinde bulunan S Tipi Cezaevi'nde tutuklu bulunan Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Sarıyer şube yöneticisi Beyhan Gün ile aynı derneğin şube saymanı Şimal Deniz, hapishanede işkence gördükleri iddiasıyla suç duyurusunda bulundu.

SEVKE KARŞI SÜRELİ AÇLIK GREVİ

19 Aralık 2022'de tutuklanarak cezaevine konulan Gün ve Deniz, 21 Mart'ta Manavgat S Tipi Cezaevi'ne sevk edildi. Sevk kararını protesto ederek 7 günlük açlık grevine başlayan Gün ile Deniz'e, eylemlerinin 6. gününde iddiaya göre cezaevi personeli müdahale etti.

KOLU KIRILMAYA ÇALIŞILDI, BOĞAZI SIKILDI

Gün ve Deniz'in yaptığı suç duyurusunda, cezaevi personelinin müdahalesi sırasında işkence suçunun işlendiği ileri sürüldü. Müdahalede, Deniz'in gözlüğü kırıldı, ters kelepçeli olduğu sırada kolları kırılmaya çalışıldı. Gün'ün ise nefesi kesilene kadar boğazı sıkıldı ve dövüldü.

TUVALET VE BANYOYU GÖREN KAMERA

Suç duyurusunda ayrıca, cezaevi personelinin müdahalesinin ardından Gün ve Deniz'in tek kişilik hücrelere alındığı ve süngerli odaya kapatıldıkları da iddia edildi. Gün ve Deniz'in dilekçesinde, tekrar koğuşa alındıktan sonra banyo ve tuvaleti gören kameraya ıslak peçeteyle müdahale etmesi nedeniyle koğuşlarının basıldığı belirtildi.

Suç duyurusunda, müdahalede bulunan cezaevi personelinin kimliklerinin tespiti ve işkence ile görevi kötüye kullanma suçlarından soruşturma başlatılması talep edildi.

AVUKAT KOLUMAN: İKİNCİ KEZ MAĞDUR EDİLİYORLAR

Müvekkilleri adına suç duyurusunda bulunan avukat Cafer Koluman, Gün ve Deniz'in Pir Sultan Abdal Derneği'nin yöneticisi ve çalışanı olduğunu belirterek, "Her ikisi de örgüt üyesi oldukları iddiasıyla tutuklandılar. Suç unsuru olarak gösterilen deliller ise, Alevilik inancı başta olmak üzere haksızlığa uğrayan, yok sayılan tüm inançlar ve kültürler için mücadeleyi içeren dernek faaliyetleridir." dedi. Koluman ayrıca, "Haksız tutuklama kaynaklı mağduriyet yaşayan müvekkillerim, tutuklu bulundukları cezaevinde maruz kaldıkları eylem ve işlem nedeniyle ikinci kez bir mağduriyet yaşıyor. Bu nedenle her iki müvekkilimin acil bir şekilde hastaneye sevklerinin sağlanarak işkence olgusunun tespit edilmesi açısından sağlık raporunun düzenlenmesi gerekiyor" ifadelerini kullandı.