Malezya'da palm yağı işçilerine zorbalık: Nutella'yı üreten şirketten boykot kararı

Malezyalı palm yağı üreticisi Sime Darby'nin zorla işçi çalıştırdığı tespit edildi. İtalyan çikolata fabrikası Ferrero, şirketten palm yağı temin etmeyi boykot ettiklerini duyurdu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İtalyan çikolata devi Ferrero, ABD’nin Malezyalı üretici Sime Darby’nın zorla işçi çalıştırdığını açıklaması üzerine Sime Darby Plantation'dan (SIPL.KL) palm yağı tedariğini boykot edeceklerini açıkladı. 

Ferrero e-posta yoluyla Reuters haber ajansına verdiği demeçte, "6 Nisan'da tüm tedarikçilerimizden Sime Darby'den sağlanan palmiye yağı ve palm çekirdeği yağı tedarikini durdurmalarını” istediklerini belirtti; ABD Gümrük ve Sınır Muhafaza’nın kararına uyacaklarını aktardı. Ülkedeki çalışma koşulları özellikle son iki yıldır inceleme altında. Sime Darby dahil altı şirket, zorla işçi çalıştırdıkları iddiaları nedeniyle ABD gümrükleri tarafından yasaklanmıştı.

Sime Darby yetkilileri ise ajansa yaptığı açıklamada, Ferrero’nun şirketten doğrudan ürün satın almadığını ve palm yağı hacimlerinin sadece yüzde 0,25’ini şirketten karşıladığını savundu. 

2020'DE İTHALATI YASAKLANDI

Palm yağı, gıdadan kozmetiğe ve biyodizele kadar çeşitli sektörlerde kullanılan en ucuz bitkisel yağlardan birisi. Endonezya, Hindistan ve Bangladeş gibi ülkelerden gelen göçmen işçiler, Endonezya'dan sonra dünyanın en büyük üreticisi olan Malezya'daki palm yağı işgücünün yaklaşık yüzde 80'ini oluşturuyor.

Ferrero ise yalnızca sertifikalı sürdürülebilir palm yağı kullandığını aktarıyor ve ürünün yüzde 85'ini Endonezya'dan sonra Malezya'dan sağladığını belirtiyor. Palm yağı, Ferrero Rocher çikolatalarında ve Ferrero’nun ürettiği Nutella’da çok önemli bir bileşen. (DIŞ HABERLER)