Malatya’da ofisleri yıkılan avukatlar: Savunma enkaz altında

Malatya’da 500'e yakın ofisin yıkık ya da ağır hasarlı olduğunu belirten Malatya Baro Başkanı Onur Demez, avukatların sahipsiz bırakıldığını ifade etti.

Malatya Baro Başkanı Onur Demez, avukatlar için kendi çabaları ile beş konteyner oluşturduklarını söyledi.
Google Haberlere Abone ol

Didem Barut

DUVAR - Malatya Baro Başkanı Onur Demez, deprem sonrası şehirdeki avukatların yaşadığı sorunları dile getirdi. Türkiye Barolar Birliği'nin katkılarıyla ve kendi imkanlarıyla Malatya Adliye Sarayı yanına beş konteyner kurduklarını ancak yeterli olmadığını söyledi. Demez, “Yüzlerce avukat ofissiz kalmış, ekmeğinden olmuş daha bizimle görüşen olmadı” dedi.

Malatya Baro Başkanı Onur Demez

‘AVUKATLAR KİMSENİN UMURUNDA DEĞİL’

İki büyük depremin ardından ortaya çıkan tablonun çok ağır olduğunu belirten Demez, "Baromuza bağlı 500'e yakın avukat arkadaşımın ofisi yıkık ya da ağır hasarlı, kısacası kullanılamayacak durumda. Bu Malatya için oldukça büyük bir rakam. Baktık ki kimsenin bize destek olacağı yok, hemen Türkiye Barolar Birliği'nin desteği ile beş konteyner getirterek Adliye Sarayı’nın yanındaki alana kurdurduk. İçlerine de 100 bilgisayar yerleştirerek avukatlarımızın kullanımına açtık. Ayrıca sosyal tesis olarak hizmet veren binamızın sağlam olduğunu teyit ettirerek avukat-müvekkil görüşme ofisleri hazırladık. Yani ortalama 40 ofise tekabül edecek. Yeter mi? Elbette yetmez. Kimsenin umurunda değiliz, hiç kimse 'Siz ne yapacaksınız?’ diye sormadı şimdiye kadar. Hakime savcıya konteyner geldi ama bizleri soran yok. Malatya'da yargı değil ama savunma maalesef enkaz altında kaldı” diye konuştu.

‘YENİ ADLİYE BİNASI 2024 YILINA YETİŞECEK’

Adalet Bakanlığı ve Malatya Büyükşehir Belediye'sinden yer talebinde bulunarak avukatlar için konteyner kent yapılmasını isteyeceklerini belirten Demez, "Bugün Türkiye Barolar Birliği Başkanı Erinç Sağkan, Malatya'daydı. Gerekli incelemeleri yaptı, bizler de sorunlarımızı ve taleplerimizi kendisine ilettik. 6 Nisan'da mahkemeler açılacak. Ancak Malatya bunun için hazır değil. Ne altyapımız ne de şartlarımız buna uygun. Sürecin uzatılması için talepte bulunduk, cevap bekliyoruz. Malatya'da dört binadan oluşan adalet mekanizması vardı. Şu an için üç bina kullanılır durumda değil. Bakan Bekir Bozdağ yeni adliye sarayının 2024 yılının sonuna yetişeceğini söyledi. O süreye kadar TÜİK, Gümrük Ticaret İl Müdürlüğü ve Bölge Adliyesi'nin bir kısmı adliye olarak kullanılacak" dedi.

'BU ŞEKİLDE MESLEĞİMİZİ İCRA ETME ŞANSIMIZ YOK'

Maraş merkezli ilk depremde ofisi yıkılan avukat Erdoğan Murat Tursun ise Malatya'da avukatların zor durumda olduğunu ve gerekli önlemler alınmazsa bir çok meslektaşının işi bırakacağını söyledi.

Dabakhane Mahallesi, Nalçacı İş Merkezi'nde bulunan hukuk bürosunun ilk depremde yıkıldığını anlatan Tursun, şunları söyledi: "Malatya'da en çok yıkım alan bölgelerde hep hukuk büroları vardı. Avukatların can damarıydı aslında yıkılan mahalleler. Yüzlerce meslektaşım gibi benim de ofisim yerle bir oldu. Enkaz adeta bir kum yığınıydı. Önümüzdeki süreçte ofisi yıkılan meslektaşlarımızdan Malatya'da mesleğine devam etmek isteyenler için kısa vadede fiziki şartların iyileştirilmesi gerekiyor ama pek mümkün gözükmüyor şu an. Bununla ilgili hükümet tarafından da herhangi bir çalışma hâlâ yapılmadı. Meslektaşlarımız yalnız kaldı, yalnız bırakıldı. OHAL nedeniyle yargı süreleri 6 Nisan'a kadar durdurulmuştu. Ancak bu şekilde, bu düzende mesleğimizi icra etme şansımız yok. Bu da hak kaybı yaşanmasına neden olacak ve en büyük mağduriyeti vatandaş yaşayacak.”