Malatya'da depremin 1. yılı: Mezar taşlarında ölüm tarihi 6 Şubat 2023...

6 Şubat depremlerinin birinci yıldönümünde Malatya Şehir Mezarlığı'nda acı ve sessizlik hakim. Mezar taşlarının çoğunda ölüm tarihi 6 Şubat 2023...

Depremde ölenlerin isimleri de şehir mezarlığına yapılan Deprem Anıtı’na yazıldı.
Google Haberlere Abone ol

MALATYA - 6 Şubat, dokuz saat arayla yaşanan iki büyük depremin yıldönümü. Merkezi Maraş olan ve 11 şehirde büyük yıkımlara neden olan depremlerden sonra depremzedeler yaralarını sarmaya, yaşanılan acıları unutmaya çalışıyor.

MALATYA’DA 117 BİN KİŞİ KONTEYNER KENTLERDE YAŞIYOR

Malatya'da depremler nedeniyle 5 bine yakın bina yıkıldı, 1237 kişi öldü. 800 bin nüfusu olan Malatya büyük göç verdi. Deprem sonrası 'geçici' olarak kurulan konteynerlerde ise hala binlerce kişi kalıyor.

Malatya'da 74 konteyner kentte 117 bin kişi yaşıyor.

DEPREMZEDELER 6 ŞUBAT'I HATIRLAMAK İSTEMİYOR

Depremler sonrası ağır hasar alan binaların yıkımı ise devam ediyor. Malatya Valiliği tarafından yapılan resmi açıklamaya göre, 35 bin 680 ağır hasarlı bina sayısı yaşanan son depremlerin ardından 35 bin 933’e yükseldi. Ağır hasarlı binalardan sadece 28 bin 899’u kontrollü yıkıldı. Sert geçen kış ayları konteyner ve çadırlarda yaşayan depremzedelerin yaşam şartlarını zorluyor. Konuştuğumuz depremzedeler 6 Şubat’ı hatırlamak istemediklerini ve bir yıl geçmesine rağmen acıların her geçen gün katlandığını söylüyor.

'MEZARLIĞIN YARISININ ÖLÜM TARİHİ 6 ŞUBAT'

Malatya Şehir Mezarlığı’nda da bir sessizlik var. Ailesinden 6 kişiyi depremde kaybeden Zeynep Bertan, “İki yeğenimi, onların çocuklarını, bacımı, yani her şeyimi kaybettim. 6 Şubat’tan beri biz de yaşamıyoruz. Hangi acımıza yanacağımızı, ağlayacağımızı bilmiyoruz. Ben 17 Ağustos depremini yaşamıştım, kardeşlerim yanıma gelmişti. Ben onları kurtarmaya yetişemedim. Mezarlığın yarısının ölüm tarihi 6 Şubat. Bunlar büyük acılar, bir yıl değil bin yıl geçse de unutulmayacak acılar” dedi.

Depremde ölenlerin isimleri şehir mezarlığına yapılan Deprem Anıtı’na yazıldı.

HASARLI BİNALARDA DUVAR YAZILARI VAR

Kentte hala barınma sorunu mevcut. TOKİ tarafından yapılan İkizce Deprem Konutları'nın kura ve teslim tarihi ise ileri bir tarihe ertelendi. 1 Şubat’ta kurası çekilen ve aynı ay içerisinde teslim edilmesi planlanan 5 bin 140 konutun teslim gününe dair kesin bir açıklama yapılmadı. Malatya’nın ağır hasarlı olan ve yıkılmayı bekleyen binaları ise duvar yazılarına sahiplik ediyor. Malatyalılar duygularını ağır hasarlı binalardan geriye kalan tuğla yığınlarına yazıyor.

'SİYASİLER KENDİ DERTLERİNE DÜŞTÜ, VATANDAŞI UNUTTU'

Yaklaşık bir yıldır sahada olan ve Malatya’nın tüm ilçelerini mahallelerini gezen gazeteci Burak Altun ise yerel yöneticilere sitemde bulundu. Altun, “Enkazların kaldırıldığı alanlara ve ağır hasarlı binalara siyasi partiler, seçim propagandalarını asmışlar. Bu görüntü beni mahvetti. İnsan hayatı bu kadar ucuz olmamalı. Bu kadar çabuk unutulmamalı yaşadığımız acılar. Kiltepe, Çavuşoğlu, Çarmuzu, Niyazi Mısri ve çarşı merkezi tamamen bitti. Birçok mahallemizin adı haritadan silindi ama siyasiler kendi dertlerine düştüler, vatandaşı unuttular. Yazıklar olsun demekten başka bir şey gelmiyor elimizden. Malatya’nın acilen ayağa kaldırılması ve sokaklarımızın yeniden evlerin ışıklarıyla aydınlanması lazım” dedi.

'SAVCI ODALARI DURUŞMA SALONLARINA ÇEVRİLDİ'

Malatya’da deprem sonrası 500’e yakın avukatın bürosu yıkıldı ya da ağır hasar aldığı için boşaltılmak zorunda kaldı. Malatya Adliyesi de yıkılan resmi kurum binaları arasındaydı.

Ofislerini kaybeden avukatlar, Malatya Barosu’nun girişimleriyle valilik ve Türkiye Barolar Birliği tarafından kurulan Avukatlar Konteyner Kenti'ne yerleştirildi. Yeni Adliye Sarayı temel atma töreninin bir haftaya kadar yapılacağını belirten Malatya Barosu Başkanı Onur Demez, “Yaşadığımız felaketin üstünden bir yıl geçti ve maalesef yaralarımızı sarmak için hala ilk günkü gibi gayret gösteriyoruz. Avukatların, yargı mensuplarının, adliye çalışanlarının ve vatandaşların hali hiç düşünülmeden adliye binasına ait özensiz kararlar alınmıştır. Adalete erişim hakkını fiili olarak kısıtlayan, adil yargılanma hakkına ve adalet arayışına ket vuran bu karar neticesinde yargısal işlemler 7 farklı binada yapılıyor. Gelinen aşamada hakim, savcı odaları duruşma salonlarına çevrildi. Meslektaşlarımız saatlerce ayakta bekliyor. Verilen beyanların hakimlere ulaşmadığı gibi zabıtlara geçmediğini gördük. Zor şartlar altında mesleğimizi yerine getirmeye ve elimizden geldiğince vatandaşlarımızı mağdur etmemeye çalışıyoruz" diye konuştu. 

 

(HABER MERKEZİ)