Malatya'da yılbaşı: Yıl kaç olursa olsun hayatımız eskisi gibi olmaz

Malatya'da yeni yıla hazırlanan depremzedelerin tadı tuzu yok. Malatyalı depremzedeler, yeni yıldan sabır, iyi niyet ve akıl sağlığı bekliyor.

Konteyner Esnaf Çarşısı'nda bu sene işler durgun.
Google Haberlere Abone ol

Didem Barut

MALATYA - 6 Şubat tarihinde yaşanan depremlerden en çok etkilenen illerin başında gelen Malatya’da, 2024 yılına girmek için geri sayım başladı. 2023 yılının kendilerine ve Türkiye’ye acı hatıralar bıraktığını söyleyen depremzedeler, yeni yıldan çok umutlu değiller. Bu sebeple Malatya’da yeni yıl telaşı yok denecek kadar az.

Emeksiz Caddesi'nde enkaz yığınları duruyor.

'MEMLEKETTE YAŞAM SEVİNCİ KALMADIĞI İÇİN YENİ YIL BİR ŞEY İFADE ETMİYOR'

Konteyner Esnaf Çarşısı'nda yer alan dükkan sahipleri, işlerin durgun olmasından şikayetçi. Uzun yıllardır Malatya’da esnaflık yapan Mahmut Kuş, hiç kimsenin tadı tuzu olmadığını belirterek, “Memlekette yaşam sevinci kalmadığı için yeni yıl anlam ifade etmiyor. 2023, 2024, 2025... Yıl kaç olursa olsun bizim hayatımız eskisi gibi olmaz. Bayramımızın, yılbaşımızın, düğünlerimizin tadı yok” dedi.

'GÜCÜMÜZ YOK Kİ İKİ KİLO DAHA ALALIM'

Çarşıya alışveriş için gelen Songül Çiftçi ise, “Öyle büyük acılar yaşadık ki, yeni bir yıl için umudumuz kalmadı. Daha kötü günler yaşamaktan korkuyoruz. Deprem kendini sürekli hatırlattığı için korku içinde yaşıyoruz. Çocuklarımız için biraz çerez, meyve aldık. Gücümüz yok ki iki kilo meyve daha alalım. Deprem bölgesinde fırsatçılık da fazla. O yüzden herkese vicdan, depremzedelere sabır, sağlık ve iyi niyet diliyorum. Para, mal mülk boşaymış, onu en iyi biz anladık. Acılarımız görmezden geliniyor, yılbaşından bize ne. Bizim için her gün 6 Şubat” diye konuştu.

'YENİ YILDAN TEK DİLEĞİM AKIL SAĞLIĞI'

Alışverişe gelen bir diğer isim ise Şeref Çetinkaya. Bu sene yılbaşı kutlamayacaklarını ve zor günleri atlatamadıklarını söyleyen Çetinkaya, kırk yıl geçse bile unutulmayacak bir yıl geçirdiklerini söyledi. Çetinkaya şöyle devam etti: “Yüzlerce canımızı toprağa verdik. Memlekette sokak kalmadı, akşamları lambalar bile yanmıyor. Bu acıları yaşamış insanların yeni yılı olur mu? Yeni yıldan tek dileğim, bizlere akıl sağlığı... Çünkü olan aklımız da gitti. Her gün deprem olacağı korkusuyla yaşıyoruz. Çoluk çocuk bütün aklımızı yitirdik.  Uzmanlar her açıklama yaptığında dibe gömülüyoruz. Eski günlerimizi, kutladığımız yılbaşlarını şimdilerde çok arıyoruz. Ne kadar zengin olduğumuzu öğretti bize 2023. Gitsin geri gelmesin, gelen de gideni aratmasın.”