Mahpus yazar Metin Turan'dan yeni roman: 'Parçalanmayı Bekleyen'

Mahpus Yazar Metin Turan'ın yeni romanı 'Parçalanmayı Bekleyen', Favori Yayınları' tarafından yayımlandı.

Google Haberlere Abone ol

İZMİR – 22 yıldır hapishanede olan ve görme yetisini büyük oranda yitiren yazar Metin Turan'ın Favori Yayınları'ndan çıkan yeni romanı 'Parçalanmayı Bekleyen' raflardaki yerini aldı. Romanını, “güneşin kıymetini bilen tüm şövalyelere” bir nevi “tüm hayal kuşaklarına” ithaf eden Metin Turan, başkarakter Rıza nezdinde okurlarını da yanına alarak bir yolculuğa çıkıyor.

EDEBİYAT İLE EDEBİYATÇILARA SAYGI NİTELİĞİNDE

Romanda adına “zamansız kutu” denilen hapishanenin duvarlarını Cervantes’in ölümsüz kahramanı Don Kişot’la aşan Rıza, yaşadığı serüven boyunca okuyucuya hayal ile hakikati, akıllılık ile deliliği tartıştırıyor. “Gereği yokken kahramanlığa kalkışmak mı? Yoksa yüce bir coşku ile hayali, ideali peşinden koşmak mı? Sizce hangisi? Yaşasın Edebiyat!” cümlesiyle biten roman; edebiyatın hayatı değiştirebileceğine olan inançla yazıldığı gibi edebiyat ile edebiyatçılara saygı niteliği de taşıyor.

'HAYATA DÖNÜŞ' OPERASYONUNDA GÖRME YETİSİNİ YİTİRDİ

1967 yılında Samsun’da doğan Metin Turan ilk, orta ve lise öğrenimini Samsun’da tamamladı. 1990 yılında onur öğrencisi olarak bitirdiği ODTÜ İktisat Bölümü’nde aynı yıl yüksek lisans eğitimine başladı. Bu sırada grup müziği, halk dansları, halk bilim araştırmaları gibi uğraşları oldu. Politik nedenlerle geçirdiği soruşturmalarla aldığı cezalar sebebiyle yüksek lisansını yarım bırakmak zorunda kaldı. 22 yıldır hapishane olan Turan, “Hayata Dönüş” adı altında yapılan operasyonda görme yetisini büyük oranda kaybetti.

2019 yılında Anadolu Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nü bitiren Turan, aynı yıl 'Öbürkü' adlı öyküsüyle katıldığı “2019 – Ümit Kaftancıoğlu Öykü Yarışması”nda birincilik aldı. Nilüfer Belediyesi’nce düzenlenen “2021 – Gülten Akın’a Mektup Ödülü”nden Mansiyon kazanan Turan, bir sonraki yıl yenisi düzenlenen, “2022 – Sait Faik Öykü Yarışması”nda da Mansiyon’a değer görüldü. Turan'ın eserleri ise şöyle;

Siyah Gökkuşağı (Öykü, 1. Basım 2018, 2. Basım 2020)
Her İnsan Bir Zamandır (Roman, 2019)
Ama Bir Gün Bir Şey Olur (Öykü, 2020)
Başka Türlüsü (Öykü, 2021)
Parçalanmayı Bekleyen (Roman, 2022)
Zozi-Dodi ile Arkadaşlarının Maceraları – 8 Kitap (Çalışkan Arı Yayınları, 2018)
Keşfetmenin Güzelliği – 3 Kitap (Çalışkan Arı Yayınları, 2018)