Mahkemeden YSK Başkanı’na 'karaktersiz' diyen sanığa beraat

Ankara 42. Asliye Ceza Mahkemesi, dönemin YSK Başkanı Sadi Güven’e, “Şark kurnazı karaktersiz” diyen sanığın beraatına karar verdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR -  İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun Yüksek Seçim Kurulu (YSK) üyelerine hakaret ettiği iddiasıyla yargılandığı ve hakkında hem hapis cezası hem de siyasi yasak istenilen davanın yarınki duruşması öncesi benzer bir davadan beraat kararı çıktı.

t24'ten Asuman Aranca'nın haberine göre; Ankara 42. Asliye Ceza Mahkemesi, 2018'de sosyal medya hesabından dönemin YSK Başkanı Sadi Güven’e, “Şark kurnazı karaktersiz” diyen sanığın beraatına karar verdi. Güven’in avukatı önce karara itiraz ederek dosyayı istinafa taşıdı. Ancak bir süre sonra avukat, dosyaya bakacak olan Ankara Bölge Adliye Mahkemesi (İstinaf) 6. Ceza Dairesi’ne başvuruda bulunarak istinaf dilekçesini geri çekti. Böylece Güven’e, “Şark kurnazı karaktersiz” diyen sanığın beraatı kesinleşti.

'HAKARET SUÇUNUN YASAL UNSURLARI OLUŞMADI'

Dava dosyasına göre, N.S. isimli kadın, Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili genel seçimlerinin yapıldığı 24 Haziran 2018'de sosyal medya hesabından bir paylaşımda bulunarak, Güven’e yönelik, “Şark kurnazı karaktersiz” şeklinde paylaşımda bulundu. Güven’in avukatının şikayeti üzerine N.S. hakkında, “sesli ve görüntülü bir ileti ile hakaret” suçundan dava açıldı. Dava, Ankara 42. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görüldü. N.S., duruşmadaki savunmasında, Güven hakkındaki paylaşımı yapıp yapmadığını hatırlayamadığını, paylaşımı daha sonra sayfasından kaldırdığını belirterek, hakaret kastı olmadığını söyledi. N.S.’nin avukatı Mehtap Demirhan da paylaşımın hakaret suçunu oluşturmadığını kaydederek, müvekkilinin beraatını istedi. Dosya Haziran 2019’da karara çıktı. Mahkeme, yapılan yargılama sonucunda N.S.’nin beraatına hükmetti. Mahkemenin gerekçeli kararında, “sanığın sözlerinin, müştekinin onur şeref ve saygınlığını rencide edici boyutta olmayıp, kaba ve nezaket dışı davranış niteliğinde olduğu” belirtilerek, hakaret suçunun yasal unsurlarının oluşmadığı kaydedildi.

Güven’in avukatı, mahkemenin bu kararına itiraz ederek dosyayı istinaf mahkemesine taşıdı. Ancak avukat bir süre sonra istinaf incelemesini yapacak olan Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 6. Ceza Dairesi’ne başvuruda bulunarak, istinaf başvurusundan vazgeçtiklerini bildirdi. Böylece N.S hakkındaki beraat kararı kesinleşti. (KAYNAK)