Mahkeme, kaya ıslahı projesini iptal etmişti: Assos, eski Assos değil

Assos Antik Kenti ve Antik Limanı, bir buçuk yıl sonra yeniden ziyarete açıldı. Bölgede turizm faaliyeti yeniden başlarken, çalışmalarda zarar gören bazı oteller müşterilerini kabul edemedi.

Google Haberlere Abone ol

Seçkin Sağlam

ÇANAKKALE - Assos Antik Kenti ve Antik Limanı’nda "kaya ıslahı" adı altında yapılan çalışmalar tamamlandı. 2021 yazıyla birlikte başlayan çalışmalar nedeniyle yasaklanan bölgeye giriş çıkışlar serbest bırakıldı. Yaklaşık 1,5 yıl sonra ziyarete açılan ve doğal yapının tamamen değiştiği belirtilen Assos Antik Kenti ve Antik Limanı’nda oteller bölgesinin üst tarafındaki alanın tıraşlanmış, çıplak bir şekilde görülmesi dikkat çekti.

Cumhurbaşkanlığı kararı ile "afet alanı" ilan edilmesinin ardından durdurulan turizm faaliyetleri, 7 Temmuz itibariyle yeniden başladı. Bölgedeki oteller de yaklaşık bir buçuk yıl sonra yeniden hizmet vermeye başlasa da çalışmalar sırasında bazı otellerde tahribatlara neden olunduğu, bu nedenle bazı otellerin faaliyete geçemedikleri belirtildi. O otellerden biri olan Nazlıhan Hotel, yayımladığı duyuru ile durumu doğruladı.

TURİZM HAREKETLİLİĞİ YENİDEN BAŞLADI

Kurban Bayramı itibariyle başlayan turizm hareketliliği nedeniyle Assos Antik Limanı’nda bulunan otel ve restoranlarda yoğunluk yaşandığı gözlendi. Assos’taki otel ve restoran yetkilileri, geçen yıllardaki gibi olmasa da turizm hareketliliğinin başlamasının sevindirici olduğunu, önümüzdeki dönemde ziyaretçi sayılarının geçtiğimiz yılları yakalayacağını umduklarını dile getirdi.

 "Kaya Islahı" çalışmalarından sonra Assos.

'KAYA ISLAHI SIRASINDA OTELDE TAHRİBATLAR OLUŞTU'

Eden Grup’a bağlı Assos Nazlıhan Hotel ve Assos Nazlıhan SPA Hotel’den yapılan açıklamada, 'kaya ıslahı' çalışmaları sırasında oluşan tahribat vurgulanarak, misafir kabul edemedikleri duyuruldu. Assos Nazlıhan Hotel ve Assos Nazlıhan SPA Hotel internet sitesinden yapılan açıklamada, "Kaya Islah Çalışmaları'ndan dolayı tesislerimizde tahribatlar meydana gelmiştir ve maalesef bu tahribatların açılmadan önce giderilmesi için zaman verilmemiştir. Bu doğrultuda Sevgili Assos Nazlıhan Hotel ve Assos Nazlıhan SPA Hotel misafirlerimize tamamlanmış ve tamamen yenilenmiş işletmelerimizle hizmet vermek istediğimizden dolayı Assos Antik Liman açılış tarihi itibariyle hizmet veremeyeceğimiz için üzgünüz” ifadelerine yer verildi.

 "Kaya Islahı" çalışmalarından önce Assos.

MAHKEME, PROJEYİ İPTAL ETMİŞTİ

Assos’ta AFAD ekiplerinin çalışması doğrultusunda hazırlanan rapor üzerinden 500 günlük çalışma takvimi belirlenerek Nisan 2021 tarihinde çalışmalara başlandı ve Assos Antik Limanı'nda; otel, pansiyon, kamp, restoran, büfe, çay bahçesi ve benzeri toplam 19 tesis kapatılarak tahliye edildi.

Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği ise çalışmalarla birlikte doğal dokunun bozulduğunu ifade ederek, “Islah değil, katliam” değerlendirmesinde bulundu. Assos’ta yapılan suç duyurusunun ardından açılan davada 23 Şubat tarihinde yürütmenin durdurulması, 24 Mayıs tarihinde ise projenin iptaline karar verildi. Ancak Assos’taki çalışmalar mahkeme kararlarına rağmen devam etti.