Mahkeme heyeti keşif yaptı: 'Can güvenliğimizi tehdit ediyor'

Foça'daki Kocamehmetler Köyü’nde faaliyeti devam eden taş ocaklarına yönelik açılan davada keşif yapıldı. Köylüler, taş ocaklarının can güvenliklerini tehdit ettiğini söyledi.

Google Haberlere Abone ol

İZMİR - İzmir'in Foça ilçesinde bulunan Kocamehmetler Köyü’nde faaliyeti devam eden taş ocaklarına yönelik Foça Belediyesi’nin kapatma davasında mahkeme heyeti keşif yaptı. İzmir 4. İdare Mahkemesi’nce gerçekleştirilen keşfe Foça Tarih ve Doğa Talanına Hayır Platformu’nun çağrısıyla Kocamehmetler Köylüleri ve çevre mahallelerde yaşayan bölge halkı da katıldı.

Köylüler mahkeme heyetine, zeytinlik alanın bitişiğinde, evlerinin içine kadar giren taş ocaklarının can güvenliklerini tehdit ettiklerini söyledi. 2016 yılından beri faaliyetini sürdüren Damba Madencilik İnşaat Sanayi ve Tic. AŞ’ye ait taş ocağına 10 yıl süre ile işletme ruhsat izni verildiğini belirten Foça Tarih ve Doğa Talanına Hayır Platformu sözcüsü Ramis Sağlam ise her iki taş ocağı ile ilgili olarak, “Yılda 4 bin 800 metreküp üretim yapması planlanan taş ocağına ÇED raporu başvurusu da yapılmamış. Foça Belediyesinin işletmenin orman alanı içinde olması nedeniyle Orman Genel Müdürlüğü ile yaptığı belirtilen protokolün, ‘şirket gizliliği’ ileri sürülerek reddedildi” ifadelerini kullandı.

'İKİ ŞİRKET HİÇBİR ÖNLEM ALMADAN FAALİYETLERİNİ SÜRDÜRÜYOR'

Bugüne kadar dava da dahil olmak üzere CİMER ve ilgili tüm bakanlıklara şikayet başvurularını yaptıklarını sözlerine ekleyen Platform Sözcüsü Sağlam, “Kocamehmetler köyüne ve bu bölgedeki yerleşim alanlarına giden ana yola sıfır noktada taş çıkaran iki şirket de hiçbir önlem almadan faaliyetlerine devam ediyor. Çevre güvenliğini hiçe sayan taş ocaklarının ağır tonajlı kamyonları ise köy yolunu tahrip etmiş durumda. Davanın lehimize sonuçlanarak her iki taş ocağının da kapatılması bölgede yaşayan halkın ortak talebidir” dedi. (DUVAR)