Maden faciası: Komisyon 12 gün sonra ilk toplantısını yaptı

TBMM Amasra Maden Kazası Araştırma Komisyonu, 41 madencinin hayatını kaybettiği faciadan 12 gün sonra ilk toplantısını gerçekleştirdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Bartın'ın Amasra ilçesinde 14 Ekim'de meydana gelen, 41 madencinin hayatını kaybettiği faciayı araştırmak üzere kurulan TBMM araştırma komisyonu, AK Parti Kayseri Milletvekili Taner Yıldız başkanlığında ilk toplantısını gerçekleştirdi. 

"Acı üzerinden siyaset yapmayacağız. Komisyonda her türlü görüşe yer verilecek" diyen Yıldız, objektif ve gücünü şeffaflıktan alan bir yapıyla bütün görüşlerin olabildiğince açık ifade edileceğini belirtti. Sektör temsilcileri, akademisyenler, alanda uzman özel sektörden temsilcilerinin de komisyonda sunum yapacaklarını söyleyen Yıldız, "21 kişilik Komisyonumuz, inşallah 3 aylık süre içinde raporunu tamamlayacak. Gerek görülmesi halinde 1 aylık ek süre için Genel Kurula müracaat edilecek" diye konuştu.

AA'daki habere göre Yıldız, komisyonun hazırlayacağı raporun tavsiye kararı niteliğinde olacağını söyledi.

'FACİANIN ARDINDAN GEÇEN 12 GÜNDEYİZ HÂLÂ GÖZALTI VE TUTUKLAMA YOK'

Komisyonda söz alan CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, Amasra'daki maden faciasının ihmaller zinciri sonucunda yaşandığını, olayın bütün yönleriyle açığa çıkarılması gerektiğini belirtti. "Bu, siyaset üstü ve siyaset dışı bir mesele" diyen Demirtaş, komisyonun, bu acıların bir kez daha yaşanmaması anlayışıyla çalışması gerektiğini dile getirdi.

CHP Bartın Milletvekili Aysu Bankoğlu, "Facianın ardından geçen 12'nci gündeyiz. Soruşturma devam ediyor ama halen gözaltı ve tutuklama yok" dedi. Maden faciasında hayatını kaybeden madencilerin ailelerinin bekleyişinin sürdüğünü ifade eden Bankoğlu, "Savcılık soruşturması sürüyor ama idari açıdan da ne bir görevden el çektirme, görevden alma ne de istifa var. Aileler bu işin sorumlularının cezasını çekmesini istiyor" dedi.

Bankoğlu, hayatını kaybeden madencilerin ailelerinin de Komisyon'da dinlenmesini istediklerini kaydetti.

CHP Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz ise tedbirlerin yeterince alınmadığını dile getirerek, "Yaşanan facia, bir doğal afet değil. Olay bir kaçınılmazlık senaryosu üzerine kurulmak istenebilir ama bu olayda bir kaçınılmazlık söz konusu değil" diye konuştu. (HABER MERKEZİ)