Macaristan'da muhalefet birleşti, Orban anketlerde geriye düştü

Macaristan'da yapılan anketlere göre, 2022 seçimlerine tek çatı altına girme kararı alan altı muhalefet partisi, 2010'dan beri iktidarda olan Başbakan Victor Orban'ın partisi Fidesz'in oy oranını geçti. Otoriter eğilimleriyle eleştirilen Orban'ın seçimlerde birleşik muhalefet karşısında zorlanacağı belirtiliyor.

Macaristan Başbakanı Victor Orban.
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Macaristan'da altı muhalefet partisinin otoriter eğilimleriyle tepki çeken iktidar partisi Fidesz'e karşı birleşmesinin ardından, anketlerde dengeler değişti. Republikon isimli araştırma enstitüsünün son anketine göre, Başbakan Victor Orban'ın partisi Fidesz, birleşik muhalefetin gerisinde kaldı.

Ankete göre, kasım ayında toplam oy oranı yüzde 32 olan muhalefete destek yüzde 35'e yükseldi. Fidesz'in oranıysa yüzde 32'den 30'a düştü. Median isimli anket kuruluşu da geçtiğimiz hafta yayınladığı kamuoyu araştırmasında, Fidesz'in destek oranının bir ayda altı puan gerilediğini duyurmuştu. Hükümet yanlısı anket kuruluşu Nezopont ise geçen hafta açıkladığı anketlerde, Fidesz'in oy oranının temmuz ayından bu yana yüzde 40'dan 42'ye yükseldiğini duyursa da, muhalefetin destek oranının yüzde 31'den 40'a çıktığını açıklamıştı.

Macaristan'ın önde gelen altı muhalefet partisi, aylar süren görüşmelerin ardından 2022 seçimlerine tek çatı altında, tek bir lider be tek bir programla girmek konusunda anlaşmıştı.

Ülkeyi 2010 yılından bu yana yöneten ve son seçimlerde parlamentoda çoğunluk kazanan Fidesz'in lideri Orban, uzun süredir ülke içinde ve Brüksel nezdinde demokratik gerileme konusunda eleştiriliyor. 2022 seçimlerinde Orban'ın, korona virüsünün ekonomik etkileri ve muhalefetin birleşmesi nedeniyle zorlanacağı yorumları yapılıyor. Orban son olarak, 27 üyeli AB'nin 1.85 trilyon euroluk bütçesini ve yardım paketini veto ettiği için eleştirilmişti. (DIŞ HABERLER)