Macaristan sineması konulu 'Geniş Açı' sergisi 29 Nisan'da başlıyor

Macaristan sinemasının tarihini konu alan 'Geniş Açı' sergisinin açılışı, serginin tasarımcılığını üstlenen Piroska É. Kiss'in de katılımıyla 29 Nisan 2024 Pazartesi günü gerçekleştirilecek.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Liszt Enstitüsü – Macar Kültür Merkezi İstanbul, Macaristan sinemasının doğuşunun 120. yıldönümü vesilesiyle Macaristan Ulusal Film Enstitüsü’nün 2021 yılında açtığı ve Macaristan sinemasının tarihine kapsamlı bir bakış sunan “Geniş Açı” sergisini daha küçük bir ölçekte mekanına taşıyor.

Sergide, sessiz ve sesli sinema dönemi, Macaristan sinemasının altın çağları, ödüllü çağdaş filmler ve birçok önemli festivalde kazanılan ödüllere dair bilgilere yer verilecek. 

Macaristanlı film yapımcılarının göç dalgalarını ve varış noktalarını gösterecek olan dev bir infografik haritanın da yer alacağı sergide, Lumière’in ortakları tarafından 1896 yılının Mayıs ayında Budapeşte'de çekilen ilk filmler de gösterilecek. 

Macaristanlı sinemacılar, Macaristan kökenli Oscar ödüllü ve Macaristan'da çalışan film yapımcılarına da yer verilen sergide, film yapımındaki yaratıcı süreç, üretim teknolojisi ve film gösterimi deneyimi gibi diğer unsurlara da yer verilecek. 

 

 

(KÜLTÜR SANAT SERVİSİ)