Ma Music, çocuklara alan açmaya hazırlanıyor

Etkinlikleriyle Diyarbakır’ın kültür sanat ortamına soluk aldıran Ma Music, çocukları önceleyen yeni çalışmalara imza atmaya hazırlanıyor. Gördüğü ilgi üzerine yeni bir mekana ihtiyaç duyan ma Music, Fongogo üzerinden bir kampanya başlattı. Ma Music Koordinatörü Şêrko Kanîwar, “Çocuklarımız müziksiz ve anadilsiz kalmasın diye, herkesi Zarok ma projesine destek olmaya davet ediyoruz” dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Ma Music, çalışmalarıyla Diyarbakır’a soluk aldıran kültür sanat kurumlarından biri. Son dönemlerde Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası ile birlikte gerçekleştirdikleri ve sosyal medyada yayınladıkları “Geçmişin Sesi: Amida Konserleri”yle daha geniş kitlelere ulaşmaya başladı.

Ma Music, etkinliklerin yanı sıra müzik eğitimleri de veriyor ve halihazırdaki mekanları, ilgiye cevap veremeyecek kadar küçük kaldı. Bu nedenle ma music yeni projeleri için daha büyük bir mekana ihtiyaç duyuyor. Ancak yeni mekan için kurumun ekonomik desteğe de ihtiyacı var. Bu nedenle Fongogo kampanyası başlatıldı. Kampanya, 7 Mart’a kadar devam edecek.

2003 yılında Dicle Fırat Kültür Sanat Derneği’nde profesyonel çalışmalarına başlayan Şêrko Kanîwar, KHK ile kapatılan Aram Tigran Kent Konservatuarı’nda koordinatörlük ve eğitmenlik yaptı. Konservatuar kapatıldıktan sonra kurulan Ma Music’te koordinatörlük ve eğitmenlik görevini üstlenen Şêrko Kanîwar ile Ma Music’teki çalışmalar ile Fongogo’da başlattıkları kampanya hakkında konuştuk.

AMİDA KONSERLERİ İLE MÜZİĞİ HERKESE UŞATIRMAK İSTEDİK

Ma Music ne zaman kuruldu ve bugüne kadar hangi çalışmalar yapıldı?

Ma Music, 3 Mart 2017’de “Herkes İçin Müzik, Her Yerde Müzik” felsefesiyle çalışmalarına başladı. Doğum öncesi müzik eğitimleri ile başlayan eğitimlerimiz 0-5 yaş Ebeveyn Katılımlı müzik dersleri ile devam ediyor. 6-14 yaş arası Ma Çocuk Akademisi’nde Kürtçe anadilinde akademik müzik eğitimleri gerçekleşiyor 6 yıllık bir eğitim süreci boyunca. Çocuk akademisinden mezun olan bir çocuk, müziğe profesyonel olarak devam etmek isterse 3 yıllık bir eğitim süreci olan Akademi Ma’ya geçiş yapma hakkına sahip oluyor. Bu akademiden de mezun olan bir genç, müziğin farklı branşlarından birinde veya birkaçında yetkinleşip ma music eğitmen/müzisyen ekibine dahil oluyor.

Bir de tarihte belki ilk diyebileceğimiz bir çalışma olan Dengbêj Akademi’miz var. 1,5 yıldır çalışmalarını sürdüren bu akademimiz, sözlü kültürün taşıyıcısı olan Dengbêjlerî ve Dengbêjlik kültürünü yaşatmaya, gelecek nesillere aktarmaya çalışıyor. İran’dan gelen bir eğitmen tarafından Kürdistan’ın farklı bölgelerinde icra edilen ses tekniklerinin eğitimleri veriliyor Dengbêjî ve Stranbêjî Akademisi’nde.

Herhangi bir akademide yer almayan ya da alamayan tüm yaş grupları için de tüm müzik branşlarında müzik eğitimleri veriliyor ma music çatısı altında. Eğitim çalışmalarının paralelinde Ma Çocuk Orkestrası, Doğal Ritm Orkestrası, Ma Kadın Orkestrası ve Ma Orkestraları da geleneksel Kürt müziğini yeniden yorumlayarak dinleyicilere ulaştırma çalışmaları yürütüyor.

Bütün bunların yanında bir de Kürtçe anadilinde müzik eğitim metotları hazırlıyoruz. Dünyadaki ilk ve tek Kürtçe Keman ve Piyano metotları bitme aşamasında. Ve tabii ki de hem Zarok Tv hem de dijital paylaşımlar için yaptığımız Kürtçe çocuk şarkıları da heyecan duyduğumuz en önemli çalışma alanlarımızdan biri.

En son da Diyarbakır ve Ticaret Sanayi Odası’nın öncülüğünde, kültürel-sanatsal üretimin nefes aldığı değerli bir çalışma olan "Geçmişin Sesi: Amida Konserleri"ni ortaklaşarak yürütüyoruz. Tarihi-kültürel mekanlar ile müziğin buluştuğu Amida Konserleri dizisi ile Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası öncülüğünde müziği herkese ulaştırmaya çalışacağız.

.

ZAROK MA’DA EBEVEYNLERE DE MÜZİK DERSİ VERİLECEK

Ma Music yeni bir yer açmaya hazırlanıyor. Yeni bir yere neden ihtiyaç duydunuz?

0-5 yaş Ebeveyn Katılımlı Müzik Eğitimi, mekanımızın fiziki koşullarından dolayı pandeminin de etkisiyle durma noktasına geldi. Dünyada bir ilk diyebileceğimiz bu çalışmamız, grup olarak devam etmek zorunda. Çocukların sosyal öğrenme ortamından kaynaklı var olan küçük bir sınıf, bu eğitime hizmet etmekten uzaktı artık. Ma Music genel müzik çalışmalarından da kaynaklı çok kalabalık bir mekan. Var olan mekana sığamama hali ve eğitimin devam etmesi gerekliliği bizi Zarok ma’ya götürdü. Biz de Goethe İnstitute’nin açmış olduğu Uluslararası Yardım Fonu'na başvurduk. Zarok ma projemiz kabul edildi.

Yeni mekanda nasıl çalışmalar yürütülecek?

Doğum Öncesi, hamileliğin 16’ncı haftasından itibaren, anne-babalara, şayet belli ise doğumdan sonra bakıcılığı yapacak kişi için, Stranbêjî, Rîtim, Doğru Tonda Şarkı/Ninni Söyleme Becerisi, Basit Figürlü Halk Dansları öğretilerek, çocukların ilk müzik eğitmenleri olacak olan yakın çevresinin müzikal farkındalığını arttırmak ve geliştirmek, hem de çocuğun anne karnından başlayarak kültürel kodları müzik yolu ile duyabileceği, hissedebileceği bir ortam yaratmak amaçlanıyor. 

Doğumdan sonra yine 16’ıncı haftadan itibaren ebeveyn ile devam edecek olan müzik derslerinde de, çocuk 60 aylık olana kadar, Dengbêjleri tanıyacak, basit figürlü halk danslarını öğrenecek, müzikte ton, ritim, nüans, dinamik, nota süreleri, nota okuma-yazma gibi becerileri pratik ve yaratıcı oyunlar ile öğrenecek. Kürtçe anadilinde müzik öğretimine paralel olarak, Ekoloji Atölyeleri, Drama ve Çocuk Yogası Atölyeleri, Masal Okuma Etkinlikleri, Görsel Sanatlar ve El Becerileri Atölyeleri ile de çocukların yaratıcılıklarını geliştirebilecek zeminler ve mekanlar yaratılacak.

ZAROK MA İÇİN KAMPANYA

Yeni mekana geçebilmek için bir kampanya başlattınız. Kampanyanın sonunda hangi eksiklikleri gidereceksiniz?

Fongogo kampanyası ile birlikte Zarok ma’nın inşaat giderleri, eğitim malzemeleri ve kısa bir süre için kira giderleri karşılanacak.

Kampanyaya katılım için çağrınız nedir?

Umudu daha da büyütmek için, el ele verip Zarok ma’yı kurmak hiç de zor değil aslında. Herkes kendi bütçesine uygun bir şekilde destek olabilir. Çocuklarımız müziksiz ve anadilsiz kalmasın diye herkesi Zarok ma projesine destek olmaya davet ediyoruz. Çünkü belirttiğimiz fon hedefine 7 Mart’tan önce ulaşamaz isek tüm destekler sahiplerine geri iade edilecek ve Zarok ma projesinin gerçekleşmesi zorlaşacak.

Fongogo kampanyasına buradan ulaşılabilir.