Lüksemburg'da seçim: 10 yıllık iktidar değişebilir

Lüksemburg'daki seçimlerin sonuçlarına göre, 60 sandalyeli parlamentoda 21 sandalye kazanan Hıristiyan Halk Partisi, toplam sandalye sayısını en az 31'e yükseltebilirse koalisyon hükümeti kurabilecek.

Lüksemburg Başbakanı Xavier Bettel.
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Batı Avrupa ülkesi Lüksemburg'da yapılan seçimde Hıristiyan demokrat Hıristiyan Halk Partisi'nin (CSV) birinci çıkması ve liberal parti başkanlığındaki koalisyon hükümetini oluşturan partilerin oy kaybıyla iktidarın değişmesi gündeme geldi.

Anadolu Ajansı'nın aktardığına göre, ülkede 8 Ekim Pazar günü yapılan parlamento seçiminde, liberal eğilimli Demokrat Partili Xavier Bettel başbakanlığında 10 yıldır iktidarda bulunan koalisyon partilerinden sosyalistler oylarını korudu ancak daha önce parlamentoda üçüncü büyük parti konumunda bulunan yeşiller bu seçimde dört sandalye kaybetti. Böylece ülkede birinci sıradaki parti olmasına rağmen yıllardır iktidarda bulunamayan CSV'nin koalisyon oluşturarak yeniden iktidara gelmesi ihtimali doğdu.

CSV, 60 SANDALYELİ PARLAMENTODA 21 SANDALYE KAZANDI

60 sandalyeli Lüksemburg meclisinde 21 sandalye kazanan CSV'nin, 10 yıl önce bıraktığı iktidarı almak için diğer partilerle koalisyon görüşmelerine yakında başlaması bekleniyor. Eski maliye bakanı Luc Frieden'in liderliğindeki partinin koalisyon hükümeti kurabilmesi için koalisyon ortağıyla birlikte toplam 31 sandalyeye ulaşması gerekiyor.

Yüzde 95'ten fazlası sayılan oylara göre, faşist ADR partisi, dün yapılan seçimlerde aldığı oy oranıyla, Yeşiller'in önünde, parlamentonun en büyük dördüncü partisi oldu.

Avrupa'nın en küçük ülkelerinden 650 bin nüfuslu ülkesi Lüksemburg, kişi başına düşen milli gelir bakımından Avrupa'nın en zengin ülkesi. Lüksemburg'u İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra hep CSV'li bir başbakan yönetmiş, 10 yıl önce liberal eğilimli Bettel bu süreci kırarak yaklaşık 19 yıl iktidarda bulunan Jean-Claude Juncker'den başbakanlığı almıştı. (DIŞ HABERLER)