Lukaşenko: Minsk'e indirilen uçaktaki bomba ihbarı İsviçre’den geldi

Belarus lideri Lukaşenko, Ryanair’in uçağının acil inişiyle ilgili olarak 'bomba ihbarının İsviçre’den geldiğini' söyledi. Ayrıca, gözaltına alınan Sapega'nın 'itirafa zorlandığı' belirtildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko, Ryanair havayollarına ait yolcu uçağının Minsk'e indirilip muhalif gazeteci Roman Protaseviç ve kız arkadaşı Sofia Sapega'nın gözaltına alınmasıyla ilgili açıklama yaptı. İsviçre'den gelen 'bomba ihbarı' nedeniyle uçağın acil iniş yaptığını ileri süren Lukaşenko, "Bomba ihbarı İsviçre’den geldi. Uçak, Belarus Nükleer Santrali’nin yakınından döndürüldü" ifadelerini kullandı. 

'BELARUS'A ZARAR VERMEYE ÇALIŞIYORLAR'

Avrupa Birliği (AB), ABD ve NATO'dan gelen tepkileri de yanıtlayan Lukaşenko, Avrupa'nın 'Belarus'u istikrarsızlaştırmak için yerli düşmanlarla birlikte hareket ettiğini' savundu. Lukaşenko, 'kötü niyetli kişilerin' Belarus'a zarar vermeye çalıştığını öne sürdü. 

'İŞLEMEDİĞİ SUÇLAR ZORLA İTİRAF ETTİRİLDİ'

Pazar günü Protaseviç ile birlikte gözaltına alınan Sapega'nın, Belarus polisinin yönelttiği suçlamaları 'itiraf ettiği' bir video yayınlandı. Videoda Sapega, Belarus'ta güvenlik güçleriyle ilgili bilgileri ifşa eden 'Black Book of Belarus' isimli kanalın editörü olduğunu söylüyor. 

Muhalif partiler Sapega'nın 'itirafa zorlandığını' savundu. Ana muhalefet lideri Sviatlana Tsikhanouskaya, yayınlanan videoda Sapega'nın 'psikolojik baskı altında göründüğünü' söylerken Tsikhanouskaya'nın danışmanlarından Franak Viacorka da, "İşlemediği suçları itiraf etmeye zorladılar. Onun tek suçu Roman'ın arkadaşı olması" dedi.

23 yaşındaki Sapega'nın annesi Anna Dudich ise 'kızının masum olduğunu' belirterek "Videoyu gören arkadaşları bile beni aradı ve Sofia'nın kendisi gibi davranmadığını söyledi. Sanki bir şeyi unutmaktan korkuyormuş gibi yukarı bakıyordu" ifadelerini kullandı. (DIŞ HABERLER)